Atık elektrikli ve elektronik eşyayı geri dönüşüm zincirine kazandırmak için yola beş yıl önce koyulan Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği ELDAY, 2014 yılından bu yana 21 bin ton e-atığı geri dönüşüm zincirine kazandırdı. 2019 yılı hedeflerini aktaran ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç, yeni yılda daha çok e-atığı geri dönüşüm zincirine kazandırarak hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarını vurguladı. 

“BİLİNÇ ARTSADA YETERLİ DEĞİL”

Türkiye’de her yıl yüzde 10 civarında artış gösteren e-atık sorununa çözüm getirmek için var gücüyle çalışan ELDAY'ın Genel Müdürü Muharrem Yamaç, çalışmalarını değerlendirerek, bu konudaki bilinç artmış olsa da ülkemizin a e-atıkların geri dönüşümünde Avrupa ülkeleri arasında son sıralarda yer aldığını aktardı. 

Kuruluşunda bugüne 21 bin ton e-atığı geri dönüşüm zincirine kazandırdıklarının altını çizen Yamaç; e-atıkların geri dönüşümünün doğaya büyük katkısı olduğunu söyledi. Atık halini almış elektrikli ve elektronik eşyaların (EEE) uygun şekilde geri dönüştürülmemesinin; kurşun, civa, brom ve krom gibi zehirli materyallerin salınımına neden olup, insan sağlığına ve doğaya zarar verdiğini sözlerine ekledi.