1987 senesinden beri çelik malzeme ticareti yanında ısıl işlem ve serbest dövme işlerini yapan AL-ÇELİK Mühendislik, 2.000 ton ağırlığında ve dakikada 40 vuruş güvü olan dövme presinin hidrolik güç ünitesini, elektronik kontrol sistemini ve yazılımını, son haliyle birlikte Bosch Rexroth ürünleri ve Hidropar İzmir mühendisliğiyle yeniledi.

DÖVME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yapılan dövme işlemini kısaca şöyle özetleyebiliriz: Dövme, metallerin istenilen şekle sokulabilmesi, pres ya da vurmalı çekiçle formlandırılması işlemi olarak bilinir. Burada, dövülecek malzeme, arzu edilen boyuta getirilene kadar ezerek, çevrilerek veya uzatılarak dövülür. Böylece ısıtılan parçanın kontrol altında dövülerek işlenmesi sayesinde homojen tane büyüklükleri ve akması elde edilir. Başka hiçbir işlemle ulaşamayacağınız homojenlik dövme işlemi ile yapılabilir. İşlemden sonra malzemenin sonraki ısıl işlem, mekanik işleme, yük altında dayanım artması gibi uygulamalar için özelikleri kuvvetlenir ve basitleşir.

ELDE EDİLEN KAZANIMLAR

Bosch Rexroth ürünleri ile Hidropar İzmir mühendisliği işbirliğinde AL-ÇELİK şirketi için bir yenileme yapıldı. Burada lojik controller olarak IndraControl L25 PLC kullanıldı ve Indraworks ile Codesys tabanlı bir yazılım gerçekleştirildi. Bu sayede elektronik basınç ve debi kontrollü pompa, servo valf ile operatörün yönettiği joystickten çıkan sinyallere göre presin yukarı ve aşağı hareket seviyelerine titizlikle uyum sağlaması gerçekleştirildi.

Bunun yanı sıra hidrolik tahrik sistemleri için hareket lojik kontrol çözümü MLC-H modülü ve sercos haberleşme ile SSI çıkışlı cetvelden pratik bir şekilde bilgi okuma sağlayarak yüksek pres seviyelerinde bile servo valfin kontrolüyle 1 milimetrenin altında dövme özelliği elde edildi. Bu kazanım, dövme işleminden sonra gerçekleşebilecek mekanik işleme ihtiyaç duymadan doğru bir yuvarlama yüzeyine erişilir. Malzemeden de tasarruf yapılır. Kullanılan pompanın elektronik debi kontrollüne sahip olması ile debi gereksinimini olmayan boştaki çalışmalarında, pompa debisi 10lt/dk’lar mertebesine indirilerek sistemin ısınmasının önüne geçildi. Bu durum gürültü problemini de en aza indirgedi. 15’ VEP50.4 TFT, 1024x768 boyutlarında renkli dokunmatik ekrana sahip. Tasarım ve programlama aşamaları ise kullanıcı dostu ara yüz olan Winstudio ile yapıldı.