Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Döküm Sanayi Meclisi, “COVID-19 Salgını sürecinin döküm sanayi sektörüne etkileri” ve “Salgını sonrası yaşanacak normalleşme sürecine ilişkin sektörel değerlendirmeler” ana gündem maddelerini konuşmak üzere video konferans yöntemiyle toplandı.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu’nun katılımıyla, Meclis Başkanı Niyazi Akdaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSAD) Genel Sekreteri S. Koray Hatipoğlu pandemi süreci ve ardından başlayan normalleşme döneminde sektörün sorun ve ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri konusunda yapılan çalışmalar ile ilgili bir sunum yaptı.

TOBB aracılığıyla ilgili Bakanlıklar ile paylaşılmak üzere, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) bedelinin makul seviyelerde tutulması gibi tedbirlerle sanayi üretiminin ciddi gider kalemleri arasında yer alan elektrik enerjisi maliyetinin hafifletilmesinin önemine değinildi.

“SEKTÖRE DESTEK AMACIYLA KISA ÇALIŞMA UZATILMALI” 

Üretimlerini sürdürmek durumunda olan döküm tesislerinin pandemi döneminde devam eden Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) gibi ödeneklerin sona erdiğinde, nakit akışlarında sorunlar yaşanacağı için sürenin uzatılması gerektiği ifade edildi. 

Ayrıca döküm sektörünün pandemi sürecinde istihdamını koruyarak işsizlik seviyelerinin artmamasına katkıda bulunduğu, KÇÖ’nün uzatılarak sektörün toparlanmasına destek olunması gerekliliği vurgulandı.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (G.T.İ.P.) numaralarının güncellenmesinin, demir dışı metallerin dökümüne yönelik pozisyonun bulunmasının ve yalnızca metal değil farklı malzemeden üretilen ürünlerin de yer aldığının belirtilmesinin elzem olduğu dile getirildi.

“İGV’NİN İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

Geçtiğimiz yıl çok az veya hiç ithalatı yapılmamış, fazla talep görmeyen ürünlere ve girdi kalemlerinin bazılarına ilave vergi getirildiği, ihracata yönelik ciddi teşviklerin bulunduğu ülkelerden temin edilen metal döküm ürünlerinin oluşturduğu haksız rekabete karşın, getirilen İlave Gümrük Vergisi’nin (İGV) iyileştirilmesi gerekliliği kaydedildi.

Mevcut ithalat tebliği kapsamında, döküm model ve kalıpları ile ilgili G.T.İ.P. numaralarına sahip bazı ürünlere getirilen CIF alt sınır kıymeti bedelinin kaldırılmasının ve modelin fatura bedeli üzerinden işlem yapılmasının uygun olacağı ve bunun Çin başta olmak üzere yurt dışından yoğun şekilde yeni döküm siparişlerinin alınmasının beklendiği dönemde sektör açısından önemli olduğu vurgulandı.