Askaynak'a göre torc seçiminde isabetli bir karar vermek, kaynağın yapılış yöntemine, miktarına ve malzemesine bağlı olarak değişiyor. Yanlış seçim yapmak ise operatör ergonomisi ve güvenliği, ekipman ömrü, kaynak kalitesi ve üretkenlik üzerinde kötü iz bırakıyor. Ayrıca kaynak torcu seçimininde; başlangıç ve operasyon giderlerine, bakım ihtiyaçlarına, operatör tercihleri ve uygulama gereksinimleri titizlikle dengelenmelidir. İşte isabetli kaynak torcu seçmek için dikkat edip bilmeniz gerekenler...

Soğutma sistemi: Torcun fazlaca ısınması zararlıdır. Bunun önüne geçmek için alacağınız kaynak torcunun soğutma sistemi olması gerekmektedir. Aksi durumda aşırı ısınması torcun kullanılımını engeller; nem ve nozul gibi etmenler uzun ömürlü olmasının önüne geçer. Düşük maliyet, portatif tasarımı yanı sıra daha az olan gider maliyetleri sebebiyle hava soğutmalı (Gaz doğutmalı) torclar, düşük amperli uygulamalar ve daha kısa çalışma çevrimleri için kullanılmalıdır. Soğutma özelliği daha yüksek, aynı amper için hafiflik ve yüksek manevra yeteneği ile operatör ergonomisi torcun kolaylık sağlayan avantajları arasında yer almaktadır.

Amperaj: Kalın malzemeler doğal olarak daha ince malzemelere nazaran fazla amper ister. Aynı zamanda farklı metaller buna göre çeşitli amper tavsiyeleri barındırır. Torcun ömrü, amper yükseldikçe daha fazla uzun olmalıdır. Bu tarz uygulamalarda su-soğutmalı ürünler uygun olacaktır.

Uygulama: Torc tasarımında ayrıca operatörlerin de spiral ve meme gibi hem değiştirilebilir hem de yenilenebilir sarf malzemeleri için uyumlu parçalar seçilmelidir. Bunların detayları kaynak yapılacak malzemeye, kullanılan telin tipine veya çapına göre değişir. Mesela sıradan bir çeliğe uygulanması gereken kaynak işlemi tipi ve doğru akım değeri, verimli bir kaynak işlemi için kaynak torcunun seçimi en önemli adım olmalıdır. Böylelikle ürün hem daha uzun ömürlü olur hem de tamir bakım giderleri tasarruf sağlar. Askaynak’ın tüm yenilikçi ürünleri hakkında bilgi almak için www.askaynak.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.