CEM KARATAY -  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı çerçevesinde yatırım projeleri kabul edilen 10 Türk firması arasında Dirinler Döküm ve İğrek Makina da yer aldı.

Aynı zamanda Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSAD) üyesi olan her iki firma TÜDÖKSAD’a açıklamalarda bulundu.

YENİ FABRİKA YATIRIM PROJESİ ONAYLANDI

İğrek Makina’dan konuya ilişkin yapılan açıklama, 75 yıllık deneyimleri ile Bursa OSB’deki ana fabrikalarının ardından Bursa Mustafakemalpaşa OSB’deki 100 dönüm arsaya “Türkiye’nin Takım Tezgahı Merkezi” olmasına yönelik yapmayı planladıkları yeni fabrika projelerinin onaylandığı ifade edildi.

“EN YÜKSEK KONSANTRASYONA ULAŞTIK”

Açıklamada, MESS Teknoloji Merkezi’nin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından programa kabul olmuş firmalar arasında açıklanan yeni yatırımlarının Türk Cumhuriyeti devleti tarafından destek görmesinin kendilerini gururlandırdığı, bu kapsamda şirketin dünya çapında bir takım tezgahı üreticisi olmak, Türkiye’nin önce dışa bağımlılığını bitirmek sonra ihracat katkısı ile zenginleştirmek için en yüksek konsantrasyona ulaşıldığı dile getirildi.

“RÜZGAR TÜRBİNLERİ İÇİN İLK KEZ TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK”

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı çerçevesinde projesi onaylan bir diğer firma Dirinler Döküm’ün Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Üyesi Melih Dirin ise, rüzgar türbinlerine yönelik, günümüzde seri üretimi Türkiye’de yapılmayan, büyük ebatlı dökme demirden rüzgar türbini aksamları üretecekleri bilgisini verdi.

“İTHALATI AZALACAK, İHRACATI YAPILABİLECEK”

Bu kapsamda İzmir-Kınık OSB’de yaklaşık 150 bin metrekarelik alanda birçok açıdan Türkiye’de ilk olacak modern tesislerin inşasına kısa sürede başlayacaklarını dile getiren Dirin, proje ile rüzgar türbini için gereken tüm dökme demir parçalarının Türkiye’de de üretilebileceğinin altını çizdi.

Melih Dirin, bu sayede ihtiyaç duyulan döküm parçalarının yurt dışından ithalatının azalacağına ve ihtiyaç durumunda parçaların yurt dışına ihracatının da yapabileceğine dikkat çekti.