Desan Tersanesi zaman ve maliyetten tasarruf etmek, müşteri memnuniyetini ve kaliteyi artırmak adına önemli yatırımları birer birer hayatta geçiriyor.

Gemi bakım onarım konusunda teknik kapasite artırımı ve müşteri memnuniyeti için tesis içinde elektrik motorları bakım atölyesi kuran şirket, makina parkurunu da yeni dik torna, borverk tezgahı ve yeni torna tezgahları ile güçlendirdi. Desan Tersanesi Genel Müdürü Adil Bahadır Demirağ sorularımızı yanıtladı. 

Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. Şirketiniz alanında ne gibi ilklere imza attı? 

Desan Tersanesi Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde kurulu üç tesisi ile gemi bakım onarım ve yeni gemi inşa faaliyetlerini yürütmektedir. Gemi bakım onarım üç yüzer havuz ile her alanda faaliyetine devam ederken, yeni gemi inşa bölümü son yıllarda askeri gemi yapımına yönelmiş ve Türkiye’nin ilk acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarını Türk Deniz Kuvvetleri envanterine kazandırmıştır. Halihazırda bakım onarım faaliyetleri ile askeri ve sivil yeni gemi inşa projeleri tüm hızıyla devam etmektedir. Ayrıca Mega Yatların imalatı ve retrofit çalışmaları da Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde bulunan en büyük kapalı üretim sahamızda eş zamanlı olarak yapılmaktadır.

ŞİŞECAM ICRON’LA ORTAKLIK ANLAŞMASINA VARDI ŞİŞECAM ICRON’LA ORTAKLIK ANLAŞMASINA VARDI

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2021 yılını nasıl tamamladınız, 2022’nin ilk çeyreği ile birlikte değerlendirir misiniz? 2022 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Şu an gemi bakım onarım bölümünde iş yoğunluğumuzun büyük kısmını BWTS yani deniz suyu arıtma sistemi montajı oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra mekanik işler, makina işleri, sac işleri, raspa-boya ve diğer bakım onarım faaliyetleri de hız kesmeden devam etmektedir. 2021 yılında 92 adet geminin bakım onarımı yapılmıştır. 2022’ nin ilk çeyreğinde ise 30 adet geminin bakım onarımı tamamlanmış olup geçen yıla oranla bu senenin daha yoğun geçeceği öngörülmektedir. Tersanemize gelen gemilere daha hızlı ve verimli hizmet vermek adına mevcut ekipmanlarımızın rutin bakım onarımları aksatılmadan özenli bir şekilde yapılmakta olup, bunlara ilaveten kapasite artırımı anlamında da çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir. 
Ayrıca bu sene çevre duyarlılığı ve yeşil enerji çalışmaları kapsamında tersanemizin elektrik ihtiyaçlarını güneş enerjisi üretimini ile sağlayacak olan solar panellerinin montajı için çalışmalara başlanmış olup bu sene içerisinde elektrik tüketimimizin ciddi bir kısmını monte edeceğimiz güneş panelleri ile sağlayacağız.

Tersanenizde makina, Ar-Ge ya da teknoloji vb. yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Kalitede, verimlilikte vb. ne gibi katkılar sundu, sonuçlarını paylaşır mısınız?

Tersanemizde konusunda uzman bölüm müdürlerimiz ile periyodik olarak yapılan toplantılarda, gerekli olan ihtiyaçlar görüşülüyor, her ay toplanan yönetim kurulunda da ihtiyaçlara göre yatırım planları yapılıyor ve faaliyete geçiriliyor. Özellikle gemi bakım onarım konusunda teknik kapasite artırımı ve müşteri memnuniyeti için tesisimiz içinde elektrik motorları bakım atölyesini faaliyete geçirdik. Bununla birlikte gemi yardımcı makinalarının aksamları için Yıkama Atölyesi ve özellikle gemi şaft işlerinin tamamını yapabilmek için Şaft Atölyesi ve Torna Atölyemizi büyüttük, atölyemize yeni dik torna, borverk tezgahı ve yeni torna tezgahları ilave ettik. Bu şekilde gerek zamandan gerekse maliyetten tasarruf ederken, müşteri memnuniyetini ve kaliteyi artırmış olduk. 

Tersanenizde gemi inşa süreçlerini, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarından teslime  kadar adım adım anlatır mısınız?

Tamir kısmında süreç özellikle geminin iş listesinin Pazarlama Bölümüne iletilmesi ile başlar. Ön incelemeden sonra gerekirse Planlama ve Proje Bölümleri ile zaman, yer, iş gücü, malzeme gibi konularda bilgi paylaşımı toplantısı yapılır. Akabinde gemiye işlerle ilgili süre ve fiyat teklifi verilir. Teklifin onaylanıp ve geminin tersanemize gelmesinin hemen ardından gemi yetkilileri ve tersanemiz teknik ekibi arasında ilk toplantı düzenlenir ve ana teklif metni üzerinden gemide yapılacak işlerde kesinleştirilir. Onaylanan işler için iş emri çıkartılarak çalışılan alt yüklenici firmalar yapacakları işlerle ilgili bilgilendirilir. Geminin belirlenen süre içerisinde tamamlanması, işlerin hangi aşamada olduğunun takibi için teknik kadro ile günlük toplantılar yapılır.

Yeni inşa kısmında süreç müşteri isterlerinin dizayna aktarılması ile başlar, dizayn aşamasında müşterinin istemiş olduğu gemi tipine göre en verimli ve en uygun dizayn çalışması yapılıp müşteriye detaylı bir teknik spek ile sunulur, müşteri onayı ile planlama, satın alma ve imalat süreçleri başlar. 

Hem gemi bakım onarımında, hem de yeni inşa esnasında, teknolojinin sunduğu tüm imkanları tersanemiz kullanmakta olup, üretimdeki her bir süreç planlanan kalite kontrol aşamalarından geçer ve nihayetinde müşteriye eksiksiz ve kusursuz olarak projeler teslim edilir.

Hatasız, kazasız ve zamanında üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanıyor, hangi otomasyon teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? İSG kapsamındaki çalışmalarınızı aktarır mısınız? 

İş Sağlığı ve Güvenliği tersanemizin önceliğidir. Bu bağlamda İtalyan Klas Kuruluşu RINA onaylı ISO45001 İş Sağlığı ve Güvenliği yönetim sistemimiz mevcuttur. Sistem kapsamında tüm faaliyet süreçlerimiz tamamlanmış ve dokümante edilmiştir. Gerek prosedürler, gerek talimatlar tüm faaliyet konularını içerir. Çalışma izin sistemleri, özel iş izinleri, yasal gereklilikler, eğitimler, risk analizleri konusunda uzman bir ekiple takip edilir ve değerlendirilir. Özellikle çalışanlarımızda davranış değişikliği oluşturmak, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişmesini sağlamak adına Eylül 2021’ de Türk Tersaneciliği’nde ilk olan Uygulamalı Eğitim Salonumuzu açtık. Tam gün süren eğitimlerde katılımcılara tersanemizde yapılan tüm işlerin birer örneklerini uygulamalı olarak gösteriyor, böylelikle karşılaşacakları tehlike ve riskleri öncesinde görmelerini, alınması gereken önlemleri uygulayarak kavrayabilmelerini sağlamaktayız.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız? Tercihiniz yerli mi ithal makina mı? Neden? 

Havuzlarımızda ve sahamızda ihtiyaçlarımıza hitap eden vinçlerimiz mevcut olup, kapalı sahamızda yeni gemi inşa ve gemi bakım onarım için kullandığımız tavan vinçlerimiz mevcuttur. Ayrıca bir adet mobil vincimiz ve yine farklı tonajlarda forkliftlerimiz bulunmaktadır. Özellikle havuz içlerinden raspa sonrası atıkların toplanmasını sağlayan kazıcı yükleyicilerimiz, romörk ile malzeme taşımaya yarayan traktörümüz, yine bir adet beko loderimiz bulunmaktadır. Bunun yanında şu anda yerli bir üreticiye 90 tonluk hi-up dediğimiz yine bir mobil vinç siparişi vermiş bulunmaktayız. Ülkenin gelişmesi adına yerli ve milli yatırımlara öncelik vermekteyiz.

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?  

Su, elektrik, gaz, fosil yakıt konularında tasarruf politikalarımız ve takip eden mekanizmalarımız mevcuttur. Bununla ilgili yeşil enerji yatırımlarımız da devam etmektedir. Örneğin 2022 yılında tüm kapalı alanlarımızın çatılarına güneş panelleri yerleştirme projemizi tamamlayacağız. Böylelikle elektrik harcamalarımızda ciddi oranda yeşil enerji kullanarak tasarruf sağlayacağız.