Global çelik üreticisi Tosyalı Holding'in Cezayir'de faaliyet gösteren iştiraki Tosyalı Algérie, henüz iki yıllık faaliyet süresine rağmen tek bir DRI (doğrudan indirgenmiş demir) modülü ile 2,23 milyon ton/yıl üretim rakamına ulaşarak yeni bir dünya rekoruna imza attı.

2018 KASIMINDA DEVREYE ALINDI

MIDREX teknolojisi kullanarak dünyanın en büyük DRI modülünü 2018 Kasım ayında devreye alan Tosyalı Algérie, bu alanda önemli bir üretim rekoru gerçekleştirdi.

Dünya çelik endüstrisine DRI teknolojileri sunan MIDREX Technologies tarafından yapılan açıklamada, “2018'de dünyanın en büyük DRI modülünü devreye alan Tosyalı Algérie, iki yıllık faaliyet süresinin sonunda tek bir DRI modülü ile 2020 yılında 2,23 M/ Ton DRI üretim rakamına ulaşarak dünya rekoru kırdı.” ifadelerine yer verildi.

"BU REKOR, TÜRKİYE'NİN DE GURURU..."

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Cezayir'e gerçekleştirdikleri yatırımın meyvelerini en başından beri topladıklarını ve Türkiye’nin çelik üretimindeki gücünü yurt dışında da temsil etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Tosyalı, "Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da Covid-19 pandemisine rağmen yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İstihdam yaratmanın ve ülkemiz başta olmak üzere faaliyette bulunduğumuz tüm bölgelerde ekonomiye değer katmanın önemini bir kez daha gösterdik. Tosyalı Algérie olarak, kırdığımız bu üretim rekoru sadece grubumuzun değil, aynı zamanda Türkiye’nin gururu…" ifadelerini kullandı.

"BÖLGE EKONOMİSİNE VE İSTİHDAMINA KATKIYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Tosyalı Holding CEO’su Dr. Suhat Korkmaz ise yaptığı açıklamada, yaklaşık 70 yılık tecrübe, bilgi birikimi ve uzmanlıkları ile grupları bünyesindeki 25 farklı tesiste muazzam neticeler elde ettiklerine dikkat çekerek, "Dünya standartlarında teknolojiler kullandığımız Cezayir iştirakimizde, pandeminin gölgesinde geçen 2020'de kırdığımız üretim rekoru da bunun kanıtı. Cezayir’in en büyük sanayi kuruşları arasında yer alarak, bölge ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamayı sürdüreceğiz" dedi.

Odaklarında sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayan Dr. Korkmaz, dünyanın karbon ayak izi en düşük üretimine imza attıklarını ve bu konudaki öncü konumlarını sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti.

"KOORDİNASYONDAKİ BECERİSİ VE BİLGİ BİRİKİMİNİN KANITI"

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan MIDREX Technologies Başkanı ve CEO'su Stephen C. Montague de, “Küresel pandemi şartlarının yarattığı tüm belirsizliklerine karşın, operasyonlarında büyük bir başarı sergileyen Tosyalı Algérie yönetimini ve personel kadrosunu kutlarız. DRI üretim rekorunu kırmak, Grubun yalnızca dünyanın en büyük DRI tesisinin değil, aynı zamanda entegre pelet tesisi ve çelik fabrikasının kuruluşunu ve operasyonlarını koordine etme konusundaki beceri ve bilgi birikiminin gerçek bir kanıtıdır.” şeklinde konuştu.

YENİ YATIRIMLARLA HEDEF: 600 BİN TON

Yüksek teknolojili çelik ürünlerinde Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırma vizyon ve stratejisiyle faaliyetlerini sürdüren Tosyalı Holding, dünyanın üç farklı kıtasında, 25 tesisle üretim gerçekleştiriyor.

Yıllık kapasitesi 2,5 milyon tona ulaşan Cezayir’in ilk DRI tesisi olan MIDREX Doğrudan İndirgenmiş Demir Üretim Tesisi, bu alanda dünyada önde gelen isimleri arasında yer alan ABD menşeli MIDREX Technologies ve konsorsiyum ortağı Paul Wurth ortaklığında hayata geçirilmişti.

Üretim esnekliği açısından önemli bir avantaj sağlayan tesis, demir atığı ve ham madde bağımlılığını büyük ölçüde azaltırken, sağladığı enerji verimliliğiyle karbon ayak izini en aza indirgiyor.

Tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte 2018 yılında başlayan inşaat demiri ihracatının, devreye alınması planlanan yeni yatırımlarla beraber 600 bin tona ulaşması hedefleniyor.