Yeni yönetimiyle beraber atağa kalkan BATIÇİM Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş., Türkiye’nin ilk sertifikalı düşük karbon salımlı çimentosu üretimine imza atarak 2022 yılına hızlı başlamış oldu.

ÇEVRECİ ÇİMENTONUN GÜVENLİ KULLANIMI SAĞLANDI

Şirket, ulaştırma, inşaat ve liman gibi sektörleri için kilit öneme sahip çimento üzerinde gerçekleştirdiği Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleriyle Türkiye’nin ilk sertifikalı düşük karbon salımlı çimentosu üretimine imza attı.

Firmanın TS EN 197-5 çimento standardına uygun olarak CEM II/C “Portland Kompoze Çimento” adıyla ürettiği çimentosuna, Türk Akreditasyon Kurumu akreditasyonu ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilendirilmesi dahilinde Türkiye’de ilk kez Kalite ve Çevre Kurulu tarafından “G Uygunluk Belgesi” verildi.

Söz konusu sertifikalandırma ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne uygun olarak düşük karbon salımlı, daha çevreci çimentonun piyasada güvenli bir şekilde kullanılmasına olanak tanındı.

STANDARTLAR NE DİYOR?

Karbon salımı düşürmek için geri dönüştürülebilen alternatif ham maddelerin kullanımı mevcut yürürlükte olan TS EN 197-1 Çimento Standardı’nda kısmi olarak yer alıyor.

YILMADEN KUZEY MAKEDONYA’DA YENİ TESİS SATIN ALDI YILMADEN KUZEY MAKEDONYA’DA YENİ TESİS SATIN ALDI

Daha düşük karbon salımı ile üretilebilen çimentoların üretimine imkan veren TS EN 197-5 Çimento Standardı, AB Standardizasyon Komitesi CEN tarafından 08.02.2021 tarihinde onaylandı ve 19.05.2021 tarihinde ulaşılabilir olarak yayınlandı. TSE (Türk Standardları Enstitütüsü) bu standardı, “TS EN 197-5” numarası ve “Çimento - Bölüm 5: Portland-kompozit çimento CEM II/C-M ve Kompozit çimento CEM VI” başlığı ile 30.09.2021 tarihinde yayınlayarak ülkemizde de daha düşük karbon salımlı çimento üretimlerine imkan sağladı.