15. Expomaritt - Gemi İnşa ve Yan Sanayi Fuarı’nda stantları ile yerini alan Nozzle Ship Management System CEO’su Enes Demirci, 2000’li yılların başından beri geliştirdikleri gemi yönetim sistemlerinin sağladığı avantajları, şu anki iş gündemlerini ve gelecek dönem hedeflerini konuştuk.

Nozzle’ın yapılanmasından bahseder misiniz?

Tabii. Biz denizcilik sektörüne özel bir VIP programı geliştiriyoruz. Tamamen yerli bir şirketiz. Geminin inşası sonrası işletmeler tarafından gemilere entegre ediliyor sistemimiz. Nozzle’ın birçok farklı modülü var. Finans alanından, personel bilgilerine, operasyon yönetiminden, teknik bakımına, sertifikasyon işlemlerinden, gelir gider gibi geminin operasyon sürecine ihtiyacı olan her türlü konuya yönelik dahil edilebilir bir sistem bu. Sistemimiz genellikle orta ve büyük çaplı işletmeler tarafından tercih ediliyor. Örnek vermem gerekirse, bir firmanın 20 adet gemisi varsa ortalama her gemide 15’er personeli bulunur. Onların maaşları, satın almaları, yemekleri, gidecekleri limanlar gibi komplike birçok konuyu yönetebiliyorlar sistemimiz üzerinden. Ağırlıklı olarak müşterilerimiz tanker, kimyasal taşıyan firmalar ve kuru yük taşıyan kurumlardan oluşuyor.

Sisteminizin tamamlanması ne kadar sürdü?

Son haline getirilmesi yaklaşık beş yıl sürdü ama 10 – 12 yıllık bir program bu aslında. Son beş yıldan bu yana cloud based bir sisteme geçtik. Aktif olarak da pazarlamaya son iki yıldan beri dahil olduk. Bunun dışında, Yıldırım Holdingin desteklediği, sponsor olduğu, onlara bağlı bir şirketiz. Onların gemilerinde kullanılarak başladı bu sistem ve Türkiye’de de bu konuda da biraz eksiklikler mevcut. Yani rekabet var ama çok ciddi bir gelişim yok. Yurtdışında bu tarz sistemlerin gelişimi biraz daha fazla. O yüzden bizde tamamen bu konuda Yıldırım Holding ile bir yatırım yaparak böyle bir girişime başladık. Tüm bunların yanı sıra biraz önce de dediğim gibi yüzde 100 yerli bir şirket olmamız ve artı olarak da cloud based bir sistemde çözüm sunmamız bizi farklı kılan temel unsurlar.

Sisteminizin kullanımından bahseder misiniz?

Tabi ki. Programımız gemilerde de offline olarak çalışıyor. Cloud based dediğimiz teknolojinin avantajı ise tam da burada devreye giriyor. Yöneticiler gemilerini daimi olarak ellerindeki akıllı telefonlardan bile anlık olarak takip edebiliyorlar. Bizler de sistemimizi daimi olarak geliştirmek için çalışıyoruz. O yüzden de her iki haftada bir yeni versiyon güncellemesi yayınlıyoruz. Güncellemeler bizim tarafımızdan gönderiliyor ve bu kadar sık güncellememizin nedeni, regülasyonların sürekli güncelleniyor olması. Haliyle bir tanker işletmeciliğinin birçok regülasyona tabii olduğu uluslararası sularda ticaret yapabilmesi için major oil companies dediğimiz Shell ve BP‘nin belirlediği standartlar var ve bizim müşterilerimizden biri de bu standartlardan oldukça yüksek bir puan aldı. Dediğim gibi hiç durmadan devam eden Ar-Ge çalışmalarımız var ve bu başarımız çalışmalarımızın eseridir. 

Son olarak gelecek dönem hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Rakamsal olarak konuşamam ama bu ilk fuar katılımımız. Yurtdışında açılmaya başladık. Hedefimiz, yabancı işletmeler. 2019’da hedefimiz yurtdışına açılmak. Gelecek hafta itibariyle yurtdışı ziyaretlerimiz başlıyor ve anlaşacağımız firmalara. Avrupa ve Çin bölgesi hedefliyoruz. O konuda da ilerliyoruz.