Raylı ve ticari araç fren sistemleri üretiminde faaliyet gösteren Alman devi Knorr-Bremse’nin dünyadaki en büyük tedarikçisi olan, ısıya ve aşınmaya dayanıklı, alaşımlı yüksek mukavemetli çelik dökümler üreten Silvan Sanayi A.Ş., yüksek katma değerli ihracatıyla Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyor. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrika ziyaretleri kapsamında firmanın tesisini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

“40’TAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİYOR”

Yüksek hızlı trenlerin (YHT) fren sistemlerini üreten döküm fabrikası ziyareti sonrası değerlendirmelerde bulunan Bakan Varank, “Hızlı trenlerin fren sistemleri ve diskleri ülkemizde dökülüyor. Silvan Sanayi A.Ş., kg başına 40 cent’lik ham maddeyi alıyor, 7 dolarlık ürüne dönüştürüyor ve 40’tan fazla ülkeye ihraç ediyor. İşte katma değer!” ifadelerini kullandı. 

Önlük giyip koruyucu ekipman takan, el taşlama makinasını alıp işçilerle torna tezgahının başına geçen Bakan Varank, fabrikadaki imalatın yüzde 90’ın üzerinde yurt dışına ihraç edildiğini, YHT tren fren disklerinin tüm Avrupa ülkelerine, Çin ve Japonya’ya gönderildiği bilgisini paylaştı. 

“SANAYİMİZE REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLIYORUZ”

Türkiye’de yüksek katma değerli üretimin artması amacıyla, Bakanlık destekleriyle Türkiye sanayisine önemli avantajlar sunduklarının altını çizen Bakan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nitelikli iş yapan şirketlerimizin Türkiye’de bulunması bize mutluluk veriyor. Bu tesis belki dünyadaki en büyük 2 tesisten biri ve tüm dünyaya YHT fren diskleri ihraç ediyor.” 

6 BİN TONLUK SEVKİYAT KAPASİTESİ, 35 MİLYON DOLARLIK İHRACAT 

Silvan Sanayi A.Ş.’nin T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırım teşvikiyle faaliyete başlayan yeni tesisinde, maden, enerji ve ulaştırma sektöründe kullanılan makina parçalarının yüksek katma değerle üretimi yapılıyor.

Özellikle otomotiv sektöründen arta kalan hurda saclara gerekli alaşımlar eklenerek ham madde elde edilen firmanın yeni tesisi, yıllık 6 bin tonluk sevkiyat kapasitesine sahip ve tesiste 35 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriliyor.