Modüler olarak tasarlanan ağır sanayi amaçlı seride çeşitli fonksiyonlar bir platform üzerinde birleştirilmiştir ve farklı kullanımlar için uygundur. Yeni platform, iki varyasyondan oluşan tek tip gövde konseptine dayanır. Plastik (duroplastik) ve döküm olarak. Plastik varyasyon agresif kimyevi maddelere karşı daha dayanıklıdır bu nedenle özellikle liman lojistiğinde veya yükleme ve istifleme işlemlerinde, gübre, mineral ve fosfat işleyen tarım endüstrisinde ve ayrıca birçok başka benzer alanda kullanılır. Dayanıklı döküm varyasyonu ise örneğin madencilik, moloz ve taşıma endüstrisinde kullanım için uygundur. 

İşlevsellikte de iki temel fonksiyon vardır: acil kablo şalteri olarak tasarlanan acil durdurma fonksiyonu, ve konum izleme fonksiyonu. Temel konum izleme şalteri farklı aktüatör elemanlarla esnek bir şekilde kombine edilebilir. Yaygın kullanım alanları, örneğin acil durdurmayı kapatma, moloz taşımada bant kaymasının izlenmesi, çelik üretiminde nihai durumun izlenmesi veya malzeme silolarındaki dolum seviyelerinin izlenmesi.

IP66 ve IP67 koruma sınıfları, ekstrem çevresel koşullar altında bile şalter cihazlarının kullanımı için gerekli dayanıklılığı yaratır. 

Tüm temel varyasyonlar isteğe bağlı olarak Dupline ağına veya AS-I ağına (İş yerinde AS-I-Güvenliği) bağlanabilir; böylece şalterler hızlı ve kolayca ağa bağlanabilir, seri olarak bağlanabilir ve tanılama verileri daha iyi iletilebilir. Yay baskı (cage clamp) teknolojisine sahip merkezi bağlantı terminalleri montaj sürelerini azaltır. 
Tüm şalter cihazları güvenlik şalterinin gereksinimlerini karşılamaktadır. HDS platformu ayrıca kapsamlı uluslararası lisanslara sahip: CE (Avrupa), UL (ABD), CCC (Çin), EAC (Rusya), Ex, IECEx (Patlama koruması, uluslararası) ve INMETRO (Brezilya, Güney Amerika). 

“HDS modüler şalter cihazları platformu ile müşterilerimizin esnek olarak farklı uygulamalarda kullanabileceği bir ürün meydana getirdik. Ayrıca HDS platform uluslararası lisansları sayesinde dünya çapında kullanılabilir”, diyor Udo Sekin, Schmersal grubu ağır sanayi sektörü müdürü. “Özellikle makine üreticilerine tesislerini global olarak pazarlama konusunda kolaylık sunuyoruz”.