Proses endüstrisinde faaliyet gösteren firmalar için sahadan gelen proses verileri, prosesin güvenliği ve verimi açısından verilerin sayısallaştırılmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Dindaroğlu, EMF olarak bu konudaki titizlik sürecini en başından, enstrüman seçimi aşamasından başlattıklarını ifade ediyor. Markanın çimento sektörü proje tecrübeleri ve yeni çözümleri adına EMF Endüstriyel Otomasyon Teknik Müdür/Genel Müdür Yardımcısı M.Serdar Dindaroğlu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 


Takip ettiğiniz gelecek dönem Çimento sektörü projeleri nelerdir? 
Önümüzdeki dönemde EMF olarak ülkemizdeki projeler ile birlikte yurtdışı özellikle Afrika bölgesindeki çimento yatırımlarını takip etmekteyiz. Bu alanda yurtdışı projelerimizin sayıca ve tecrübe olarak çokluğu müşterilerimizin bizi tercih etmelerinde önemli rol oynamaktadır.

Proje şartname hazırlanması, MAC (Main Automation Contractor) konusunda son dönemde hizmet verdiğiniz projeler nelerdir, detaylarını öğrenebilir miyiz?
Devam eden projelerimiz içinde Söğüt Toprak A.Ş  için yapmakta olduğumuz genleştirilmiş kil tesisini örnek olarak verebiliriz. Tesisin OG ve AG tarafları dahil olmak üzere enstrümantasyon ve proses çözümlemesi de tarafımızdan yapılmaktadır. Proje tamamlandığında ülkemizin bu alandaki tek tesisini yapmak gibi bir başarıya imza atmış olacağız. 

Söz konusu projeleriniz ve için ölçüm ve kontrol ekipmanlarının önemi, payı nedir? Bu enstrümanların bakım, kalibrasyon çalışmaları konusunda neler yapıyorsunuz?
Sizlerin de bildiği gibi sayısallaştırılmayan bir veri artık günümüzde bir değer arz etmemektedir.  Bizler gibi proses endüstrisinde faaliyet gösteren firmalar için sahadan gelen proses verileri, prosesin güvenliği ve verimi açısından mutlak bir gerekliliktir. EMF olarak bu konudaki titizlik sürecini en başından enstrüman seçimi ile başlatmaktadır. Proses gerekliliklerine ve çevresel şartlara göre en uygun enstrüman seçilerek gerekli montaj işlemleri hassasiyet ile yapılır. Üretici ve EMF deneyimlerine göre projelendirilen enstrümanlar sonrasında ilgili enstrümanın gerektirdiği ölçüde bakım ve mukayeseli doğrulama işlemlerinden geçirilir. TSE’ye göre kalibrasyonları düzenli yaptırılan doğrulama cihazları ile periyodik kontrolleri yapılan enstrümanlar gerekli periyotlarda kalibrasyona tabi tutulurlar.   
Markanızın Çimento sektörü için dünyada kabul gören ürünlerin üretim ve otomasyon aşamalarında yararlanılan güncel teknolojiler nelerdir? Bu yeni çözümlerinizi tanıyabilir miyiz?
EMF Siemens partneri olarak Çimento sektöründe en etkin çözümlerden birisi olan PCS7 CEMAT ile müşterilerine hizmet vermektedir. Kendi sınıfında emsalsiz bir çözüm oluşturan bu kütüphane sayesinde neredeyse tüm çimento otomasyon ihtiyaçları istenilen şekilde hiçbir ilave mimariye gerek kalmadan sağlanabilmektedir.
Bunun dışında müşteri talepleri ve önceki projelerimizden gelen tecrübelerimiz ile geliştirilen özgün proses kontrol bloklarımız ile de çeşitli ihtiyaçlara etkin çözümler üretebilmekteyiz.  

Üretimde enerji verimliliği, kaynakların doğru kullanılması ve üretimde optimizasyon için sunduğunuz teknoloji ve sistemleriniz nelerdir?
Enerji verimliliği konusunda projelerimize verimi yüksek ekipmanları ve kayıpları az enstrümanları kullanmaya özen gösteriyoruz. Fabrikanın her noktasındaki enerji tüketimini sınıflandırarak analiz yapılmasına olanak veriyoruz. Ayrıca mekanik tasarımı gereği verimlilik açısından iyileştirme sağlayabileceğimiz noktalarda frekans konvertörü kullanımı yoluna gidiyoruz. 
Proses verimliliği konusunda bir adım daha ileri giderek otomasyon sisteminin içine gömülü olarak çalışan bir “expert sistem” geliştirme çalışmamız devam ediyor. Önümüzdeki dönemde ticari olarak bu ürünü de sektöre sunmanın gururunu yaşamak istiyoruz.  

Projelerde ihtiyaç duyduğunuz teknolojileri ve çözüm ortaklarınızı nasıl belirliyorsunuz?
Projelerimize ihtiyaç duyduğumuz teknolojiler prosesin kendi ihtiyaçları ile şekilleniyor. Bu anlamda fuarları ve teknik makaleleri takip ederek en güncel teknolojileri takip ediyoruz. Tabi ki güncel teknolojinin her zaman en iyi çözüm olamayabileceğinin bilinci ile uzun soluklu ve kendini ispatlamış teknolojiler ve çözüm ortakları bulmaya gayret ediyoruz. Tüm bunları yaparken sektörü dinamik tutmak adına piyasada yeni olan teknolojileri de mutlaka değerlendiriyor tesislerimizi bir arge merkezi olarak onlara açıp destek veriyoruz. 

Çimento sektöründe ilk diyebileceğiniz proje veya uygulamalarınız neler oldu, detaylarını öğrenebilir miyiz? 
Otomasyon mimarisinin içine gömülü operatör eğitimi ( embedded  training ) ve yine otomasyon altyapısı ile çalışan optimizasyon yazılımımız ( expert system ) sektör temsilcileri tarafından son derece yenilikçi bulunmuş beğeni ile karşılanmıştır.     

Yakın dönemde gerçekleştirdiğiniz modernizasyon ve verimlilik artırıcı projeleriniz nelerdir?
Fernas AŞ ile yaptığımız ikinci fırın projesi kapsamında tüm tesisin güncel teknolojik otomasyon standartlarına çıkarılması  , operatörden bağımsız otomatik tartı kalibrasyonu sistemi ve otonom gezer vinç uygulamaları ve tam otomatik stacker-reclaimer gibi  uygulamalarımızla hem  personel tasarrufu sağladık hem de operatör kaynaklı oluşabilecek kalite kazalarının da önüne geçerek uygulamalarda verimliliği arttırmayı başardık.    

2018 yılı sektör ve Markanız için öngörüleriniz nelerdir? Önümüzdeki dönem yatırım ve yapılanma haberleri var mıdır bizimle paylaşacağınız?
2018 yılı içerisinde özellikle yeni teknolojilerin sektöre adaptasyonu konusunda gayret göstermeye devam edeceğiz. Yapay zeka (AI) ve otonom öğrenme (deep learning)  konularına daha fazla yatırım yaparak sektörde yenilikçi fikir ve çözümler üretme konusunda çalışmalarımız devam edecek.  

Son olarak neler eklemek isterseniz? 
Rekabetin hızla arttığı ve verimliliğin üretimde temel unsur olduğu bu dönemde yenilikçi çözümlere ihtiyacımız artmaktadır, yerli ve milli kaynakları kullanarak yapacağımız bu yöndeki çalışmalar ülkemiz için son derece değerlidir. Bu çözümleri öncelikle ülkemizde kullanarak  yurtdışına kaynak aktarımını engellemek ve bunları yurtdışına ihraç ederek ülkemiz adına gelir elde etmek hepimizin ortak amacı olmalıdır.

Yenilikçi çözümleri denemek gelişmenin en temel bileşenidir, çimento gibi uzun ve köklü bir gelenekten gelen sektör yöneticilerine bu konuda büyük görev düşmektedir.  Bilgi ve deneyimlerimizi paylaşarak çoğaltmak önümüzdeki dönemler için hepimizin görevi olmalıdır. 

Bu vesile ile tüm sektör çalışanlarına iyi ve verimli bir yıl diliyorum.