Sistem Alüminyum, çevreye duyarlı yaklaşımlarıyla çalışmaya devam ediyor. 2050 yılında sıfır emisyon değerine ulaşmayı hedefleyen firma, Tekirdağ Ergene’deki fabrikasındaki elektrik tüketiminin yüzde 25’ini yenilenebilir kaynak olan 6 MW kurulu kapasiteli çatı GES yatırımlarından karşılıyor. 2024 yılında mevcut 6MW gücündeki GES yatırımına ilave 3MW kapasite artışıyla Toplam kurulu gücünü 9MW çıkarmayı ve elektrik tüketiminin yüzde 37 yenilenebilir kaynaktan karşılamayı hedefliyor.

 Yapı, otomotiv, havacılık, denizcilik, beyaz eşya, elektrik ve enerji sektörleri için alüminyum profil tasarlayan ve üreten Sistem Alüminyum, sürdürülebilirlik projelerine ağırlık veremeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ürün başına atık miktarını da yüzde 25 azaltan Sistem Alüminyum, 2024 yılında sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sıfır atık projelerini devreye alarak israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını hedefliyor. 2022 yılında toplam yatırım bütçesinin yüzde 20’sini GES projelerine ayıran şirket, tükettiği enerjinin yüzde 25’ini bu kaynaktan karşılıyor. Devreye alacağı ek 20 bin metrekarelik kapalı alan yatırımında da 3 megavatlık bir güneş enerjisi santrali kurmayı planlayan Sistem Alüminyum toplamda 9 megavatlık güneş enerjisi tesisine sahip olacak. Başarılı atık yönetim süreci ile de 2022 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından ‘’Sıfır Atık Belgesi’’ne layık görülen firma, 2020 yılından bu yana ürün başına atık miktarını yüzde 25 oranında azalttı. 2023 yılında ilk Sürdürülebilirlik Raporunu yayımlayan Sistem Alüminyum, 2030 yılında karbon ayak izini yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında ise sıfır emisyon değerine ulaşmayı hedefliyor.   

GELECEK HEDEFİ: “KARBON NÖTR

‘’Yenilikçi sistemleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz’’

ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜM ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜM

Sürdürülebilirlik faaliyetlerinin öncelikli gündemleri olduğuna vurgu yapan Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban, ‘’Sistem Alüminyum olarak sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında; emisyon ve enerji yönetim süreçlerinde gerçekleştirdiğimiz titiz çalışmalarla 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken de çalışan önerilerini, çalışan memnuniyetini ve fırsat eşitliğini ön planda bulundurarak kurumsal yönetimin sağlamasını önemsiyoruz. Sürdürdüğümüz dijital dönüşüm projesinin getirdiği verimli ve sorumlu üretim süreciyle, müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklı, özelleştirilmiş yenilikçi sistemleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.’’ diye konuştu.

“Emisyon yoğunluğunu yüzde 35 azalttık’’

Ham alüminyum profilleri, eloksallı alüminyum profilleri, boyalı alüminyum profilleri ve alüminyum kompozit paneller için çevresel ürün beyanı belgelerinin çalışmalarını tamamladıklarını belirten Yerekaban şunları söyledi: 2022'de kurulan Sürdürülebilirlik Komitesi ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubumuz tarafından yürütülen bu çalışma, sera gazı emisyonlarını izlemek ve azaltmak amacıyla aksiyon planlarını içeriyor. 2023 yılında yayımladığımız Sürdürülebilirlik Raporumuzda, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında ISO 14064-1 standardına uygun olarak karbon ayak izi hesaplamalarının yapıldığını vurguladık. Özellikle, 2020'den bu yana emisyon yoğunluğunu yüzde 35 oranında azalttığımıza da dikkat çekmek isterim. Sürdürülebilirlik hedeflerimize doğru önemli adımlar atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz. Rüzgâr enerjisi ve jeotermal enerji ile de ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz.’’