Ulaşım sektörü son yıllarda Bulgaristan hükümetinin en çok odaklandığı alanlardan biri oldu. Sektörün gelişmesiyle beraber turizm ve diğer alanlarda da gelişmeler görmek mümkün. Elbette bu da Bulgaristan’ın ulaşım ve lojistik sektöründe yaptığı çalışmalarla gerçekleşti. Örneğin Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde görülen BGToll elektronik vinyet sistemi hayata geçti.

Bunun yanı sıra ulaşım sektörünün kalbi olan karayolu çalışmaları da büyük önem kazandı. Öyle ki Bulgaristan’ın otoban ve karayolu ağı son on yılda iki kat uzunluğa çıktı. Ülkedeki toplam yol uzunluğu neredeyse 20.000 kilometreyi aşıyor. Hükümetin ulaşım sektöründe yapacağı gelişmeler ilerleyen süreçte de artacak. Öyle ki bu sektöre ayrılan bütçenin 2024'te de artacağı tahmin ediliyor.

BULGARİSTAN OTOYOLLARI ÜCRET SİSTEMLERİ AVRUPA’DA ZİRVEDE

Tüm bunlarla beraber son 12 yılda ülkenin otoyol uzunluğu da ikiye katlandı. 2007 yılında toplam otoyol uzunluğu yaklaşık 420 kilometre iken, bu sayı 2022 yılı itibariyle 900 kilometreye kadar çıktı. Bu noktada Bulgaristan’ın yol ücretleri uygulamaları açısından başarılı olduğunun altını çizelim. Öyle ki Bulgaristan 2021 tarihli dışişleri haberlerine göre Avrupa yol ücretleri sisteminin en başarılı ülkelerinden biri oldu.

Sektörde atılan bu tür başarılı adımlar sayesinde ülkenin tarihi noktaları ve doğal güzelliklerine olan ziyaret arttı. Ulaşım sektörü sayesinde geçtiğimiz yılın aralık ayında turizm sektöründe %10’luk bir artış görüldü. Uzmanlar ise bu artışın ulaşım sektöründe gerçekleşen olumlu gelişmelerden kaynaklı olduğuna işaret ediyor.

BULGARİSTAN ULAŞIMI YENİ KARAYOLLARIYLA GENİŞLEYECEK

Ülkenin en büyük karayolları ise Trakjia adlı A1 ve Hemus isimli A2 ile oluşuyor. A3, A4 ve A6 karayolları ise ülkenin sınır kapılarına ulaşan otoyollardır. Örneğin A4 kodlu Mariza otoyolu Türkiye'den Chirpan'a kadar uzuyor. Elbette bu kara yolların hepsinde de yenilenmiş ücret sistemleri kullanılıyor.

Bulgaristan A5 ve A7 karayollarının inşaatını da uzun bir süredir planlıyor. Bu karayolların eklenmesiyle beraber ülkedeki toplam otoyol uzunluğu yeni bir kilometre taşını geride bırakacak. Bir ülkenin otoyollarının lojistik açısındaki önemini de unutmamak gerek. Tır şoförlerine sağlanan yeni kolaylıklar sayesinde ülkenin ihracat ve ithalat girişimlerinde de olumlu gelişmeler yaşandı. Sistemlerdeki kolaylık ve 2023 itibarıyla yenilenen yol geçiş uygulamaları da sektördeki gelişmeler arasında yer aldı.

Dolayısıyla birbirine bağlı ve verimli şekilde planlanan bir karayolu sistemi ülkenin turizm sektöründe de pozitif etkilere sahip. Bununla beraber doğal güzellikleri ve turistik noktalara olan ilgide de gözle görülür bir artış kaydedildi. Avrupa turundaki pek çok kişi bu tür sebepler sayesinde Bulgaristan'ı da duraklarına ekliyor.

Geçtiğimiz yıl yabancıların Bulgaristan'a yaptığı ziyaretler %60'lık bir artış gösterdi. Yıllık ziyaret sayısı böylece 761 bin 900'e çıkarak yeni bir başarımın da kilidini açtı. Elbette burada da ulaşım sektörünün Bulgaristan için önemini görmek mümkün. Gelin bu bağlamda Bulgaristan’ın imza attığı ulaşım projelerinin bazılarına ufak bir göz atalım.

•    Trakjia Otoyolu (A1) Tamamlama Projesi: Ülkenin en uzun otoyolunun büyük bir kısmının yapımı tamamlanarak daha etkin bir transit bağlantı oluşturuldu.
•    Hemus Otoyolu (A2) Genişletme Çalışmaları: Hemus otoyolu, başkent Sofya ile kuzey kıyıları bağlayan kritik bir arter. Son yıllarda bu otoyolun bazı kısımları modernize edildi ve genişletildi.
•    Mariza Otoyolu (A4) Yeniden İnşa ve Bakım Projeleri: Türkiye sınırından başlayarak Chirpan'a kadar uzanan bu otoyol, uluslararası ticaret için kritik bir yoldur. Bu nedenle çeşitli yeniden inşa ve bakım çalışmaları gerçekleştirildi.
•    Bulgaristan Elektronik Vinyet Sistemi (BGToll) Uygulaması: Ülkenin karayollarını daha verimli kullanmak için bir elektronik ücret toplama sistemi olan BGToll tanıtıldı ve dijital olarak uygulanmaya başlandı.

BULGARİSTAN ULAŞIM SEKTÖRÜNDE E-VİNYET DÖNEMİ

E-vinyet sistemi karayollarda geçiş kolaylığı sağlarken para cezası risklerini de ortadan kaldırıyor. Birçok Avrupa ülkesinde karşımıza çıkan bu sistem BGTOLL adıyla Bulgaristan karayollarında da kendine yer bulacak. Bu tür gelişmeler ise Bulgaristan’daki ulaşım sektörüne dair olumlu sinyaller gönderiyor. Son yıllarda karayolları ve lojistik üzerine büyük gelişmeler kaydedildi.

En güncel olarak elektronik vinyet sistemi hem taşımacılar, hem de Bulgaristan’ın karayollarında yolculuk yapan tüm sürücüler için yeni bir rahatlık getirdi. Elektronik vinyeti dijital uygulamalardan indirebileceğiniz mobil mağazalardan satın alabilirsiniz.
 

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI