Türkiye’de fabrika otomasyonuna yönelik farkındalığı arttırmak ve nitelikli işgücü yetiştirmek üzere sürdürdüğü eğitimlere devam eden Fanuc, Covid-19 salgını ile birlikte offline eğitimlerini online platforma taşıyarak eğitim boşluğu oluşmasını engelledi. Yaklaşık 2 bin kişiye verdiği online eğitimlerle robotik üretim sektörünün geleceğini şekillendiriyor.

Firma, Türkiye’de fabrika otomasyon sistemlerine yönelik farkındalığı arttırmak, profesyonel sahada oluşan problemlerin giderilmesine yardımcı olmak, nitelikli işgücünü ve üretkenlik düzeyini geliştirmek üzere yürüttüğü eğitimleri online platformda sürdürüyor.  

Covid-19 sürecinden bu yana yaklaşık 13 online eğitim düzenleyen kuruluş, robotların ve kabinetlerin tanıtılmasından başlayarak robot kullanımı, kamera teknolojisi, kaynak teknolojileri, kolaboratif robotlar, Roboguide (simülasyon programı) kullanımı, makine yükleme-boşaltma uygulamaları ve sektöre yönelik özel teknolojiler konularına eğiliyor. 

“SEKTÖRE KAZANDIRILABİLECEK EN EFEKTİF DEĞER EĞİTİMDİR”

Covid 19’un başlangıcından bu yana eğitim başına 115 kişilik ortalamayla toplamda yaklaşık 2 bin kişiye eğitim verdiklerini söyleyen Fanuc Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit online eğitimlerin firmanın geçmişteki ve mevcut müşterileri, öğrenciler ve robot teknolojileri hakkında eğitim almak isteyen herkese açık, temel ve ileri seviye olarak planlandığını ifade etti.

Yiğit, firmalarının online eğitimlere yönelimin temel nedeninin pandemi ile gelişen sosyal mesafe kurallarına uyum ve güvenlik önlemleri olduğunu, internet bulunan her ortamdan bilgisayar, tablet veya telefon yoluyla eğitimlere katılmanın mümkün olmasının da önemli bir faktör olarak gördüklerini kaydederek, şöyle devam etti:

“Fanuc, sektörde donanım ve yazılım için her bir önemli bileşeni kendi bünyesinde geliştiren ve üreten tek şirket. Üstün fonksiyonel güvenilirlik,  en yüksek üretkenlik garantisi ve çevreye duyarlılık üçgeninde geliştirdiğimiz ürünlerimizle teknik altyapımız son derece sağlam. Bu derinleşmiş teknik altyapıyı yetişmiş insan gücüyle bir araya getirerek yaygınlaştırmak, otomasyon sistemlerine yönelik bilinci ve farkındalığı geliştirmek adına ülkemizin temel gereksiniminin nitelikli insan kaynağı olduğuna inanıyor ve projelerimizi çoğunlukla bu hedef üzerine kurguluyoruz. Sektöre kazandırılabilecek en efektif değerin de eğitim olduğunun farkındayız.

“OFFLİNE PROGRAMLAMA EĞİTİMLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Yiğit, sözlerini şöyle noktaladı: “Gelecek dönemde Roboguide (simülasyon programı) eğitimlerine oldukça yüksek ilgi ve talep olduğu için offline programlama eğitimlerine devam edeceğiz. Roboguide’ın uygulamaya yönelik birçok farklı paketi olduğundan sırasıyla tüm paketler konusunda eğitim vermeyi planlıyoruz. Şu ana kadar Taşıma (HandlingPro) ve Paletleme (PalletPro) konusunda eğitimler verdik. Gelecek programlarda ise; Spot kaynak (SpotPro), Ark Kaynak(WeldPro), Kamera(IRVision) ve hareketli konveyorden ürün toplama konusunda(IRPick) eğitimlere devam edeceğiz.”