SICK Türkiye ve Lojistik Derneği LODER tarafından her yıl düzenlenen Lojistikte Otomasyon Teknolojileri Semineri’nin 12’incisi bu yıl 11 Ekim 2023 tarihinde yapıldı. İstanbul Marriott Hotel Asia / Ataşehir’de gerçekleşen seminere sektör profesyonelleri yoğun katılım sağladı.

LİTUM “DÜNYANIN EN İNOVATİF ŞİRKETLERİ 2024" LİSTESİNDE LİTUM “DÜNYANIN EN İNOVATİF ŞİRKETLERİ 2024" LİSTESİNDE

Açılış konuşmalarını SICK Türkiye Genel Müdürü Mehmet Kahveci, LODER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülçin Büyüközkan ve LODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş’ın yaptığı seminerde konuklar özel bir uygulamadan yararlanarak sorularını sunumlarla eş zamanlı olarak konuşmacılara yöneltti.

E-TİCARET ve OTONOM MOBİL ROBOTLAR YÜKSELİŞTE

Lojistikte Otomasyon Teknolojileri Semineri bu yıl da birbirinden değerli sunumlara ev sahipliği yaptı. LODER Yönetim Kurulu Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülçin Büyüközkan “Sürdürülebilirliğin Anahtarı Dijitalleşme” başlıklı sunumuyla katılımcıların dikkatini sürdürülebilirlik kavramına çekti. LC Waikiki E-ticaret CEO’su Ömer Barbaros Yis, “Görünüşte Kolay, Çözmesi Zor Denklem-Verimlilik” başlıklı sunumunda verimliliği artırmak için başvurdukları stratejileri aktardı. Siskon Yazılım Proje Lideri Armağan Erdoğan ise “Dijital Kanban” başlıklı sunumunda, Vaillant Bilecek fabrikasında hayata geçirdikleri RFGS projesinin sunumunu gerçekleştirdi. 

“Otonom Mobil Robotlar ile İmalatta Stratejik Dönüşüm” başlıklı sunumuyla, son dönemin yatırım gündeminde başı çeken teknolojilerden birisi olan AMR(otonom mobil robot) teknolojisine yaptıkları yatırımı dinleyicilerle paylaşan Ford Otosan Teknik Müdürü Dr. İsmail Hakkı Savcı, Ford Otosan bünyesinde yeni bir otonom mobil robot fabrikası kuracakları bilgisini paylaştı.

Bottobo Robotics İş Geliştirme Müdürü Atanur Boduroğlu  ve Çözüm Geliştirme Müdürü Kenan Kement ise “E-Ticaret Operasyonlarında Kolaboratif Mobil Robotlar ile Dijital Dönüşüm” başlıklı sunumlarıyla büyüme hacmi her geçen gün artan e-ticaret sektörünün dinamiklerine ve teknolojilerine değindi. Atanur Boduroğlu, 48 milyar dolarlık bir hacme sahip olan robotik sektörünün içerisinde lojistik robotiğin 5 milyar dolarlık pay aldığını ve pazar hacminin her yıl katlanarak arttığını dile getirdi. Gelişirmiş oldukları e-ticaret ve sipariş toplama robotuna ilişkin bir vaka sunumu paylaşan Kenan Kement, AMR yatırımlarının hızlı geriş dönüş süresine ve verimlilik artış oranlarına dikkat çekti.

Seminerin ilk yarısının son sunumunu ise “E-Ticarette Otomasyon ve Yapay Zeka” başlıklı sunumuyla Horoz Lojistik E-Ticaret Grup Müdürü Kaan Cömert gerçekleştirdi. Türkiye’nin ilk ve tek tam otomasyonlu e-ticaret deposunda kullandıkları otomasyon teknolojilerini ve yapay zeka yazılımının operasyon akışındaki kritik rolünü dinleyicilere aktaran Cömert’in sunumu ilgiyle karşılandı.

KLASİK BİR DEPONUN AKILLI DEPOYA DÖNÜŞÜM HİKAYESİ ANLATILDI

Seminerin ikinci yarısına Ekol Lojistik İnovasyon Merkezi Mühendislik Departman Lideri Ali Can Özcan, “Fulfillment 4.0” adlı sunumuyla seminer katılımcılarıyla önemli bilgiler paylaştı. Ardından SICK Türkiye Endüstriyel Güvenlik Ürün Yöneticisi Anıl Üstün, “Lojistik SICK’le Daha Güvenli” başlıklı sunumuyla, endüstriyel güvenlik çözümlerinin önemine dikkat çekti. Morel Otomotiv Depo Operasyonları Müdürü Özgür Çelebi, “Klasik Bir Deponun Akıllı Depoya Dönüşüm Hikayesi” başlıklı sunumunda, “10 metrekareye dünyaları sığdırdık” diyerek, depolarında devreye aldıkları Alba Makina’nın otomatik depolama makinesiyle sağladıkları yer kazancı ve verimlilik artışı örneğini dinleyicilere aktardı. 

Verilen kahve molasının ardından son olarak Ekonomist-Yazar Mahfi Eğilmez, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin güncel analizlerini katılımcılarla paylaştı.