ZGN Otonom ve Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru, şirketin 2022 yılını çok verimli geçirdiğini ve 2023’e yeni projelerle girdiklerini dile getirerek, “Firma olarak 2022’yi çok verimli geçirdik ve personel tarafında ekibimizi büyüttük." dedi.

2022 yılında iki tane TÜBİTAK, bir tane KOSGEB projesi bitirdiklerini; 3 büyük firmanın projesini aldıklarını ve bu projelerden ikisini tamamladıklarını, bir tanesinin de devam ettiğini söyleyen Doğru, 2022 yılında talepleri topladıklarını ve 2023’e bu taleplerle girdiklerini söyledi. 2022 yılını beklentilerinin üzerinde kapattıklarını dile getiren Doğru, 2023 yılını ise 2022’nin 5 katı büyüklüğünde bir ciro ile kapatma hedefi olduklarını söyledi.

ZGN YURTDIŞI PAZARINA AÇILIYOR

Aynı zamanda özel bir bankanın yatırım kararı ile ilk yatırımlarını aldıklarını söyleyen Doğru, 2023 yılında da Türkiye’nin en büyük şirketlerinden birisinin ZGN’ye yatırım kararı aldığını ve sürecin de devam etmekte olduğunu söyledi. 2023 yılında daha büyük yatırımlar ile uluslararası pazara açılmayı hedeflediklerini söyleyen Doğru, 2022 yılının sonlarında Almanya’da iki global marka ile bir proje ortaklığı sürecini başlattıklarını ve 2023’te bu projelerin imzalarını atmayı planladıklarını belirtti. Gerçekleştirecekleri anlaşmalar ile Almanya pazarına da hızlı bir şekilde girmiş olacaklarının altını çizen Doğru, ZGN olarak ciddi bir büyüme trendi içerisinde olduklarını ve bu şekilde devam edeceklerini öngördüklerini söyledi.

Otonom araçların dışında temizlik ve hastanelerde kullanılabilecek yeni bir otonom sürüş modülü geliştirdiklerini söyleyen Doğru, projeyi şu sözlerle anlattı: "Bu otonom sürüş modülü entegre bir sistem. Bir masa düşünün tekerlekleri ve üzerinde otonom sürüş teknolojisi var. Bunun üzerine siz neyi giydirirseniz o şekilde çalışacak. Örneğin; çöp kovası giydirirseniz çöp toplama kovası şeklinde çalışıyor. Taşıma için üzerine koyduğunuz ekipmanları taşıyabiliyor veya arkasına çekme halatı koyarsanız çekicilik yapıyor. Üzerine neyi konumlandırırsanız, neyi düşünürseniz değişik farklı alanlarda çalışabileceğiniz bir sistem haline geliyor."

PETLAS GENEL MÜDÜRÜ HAKAN YALNIZ'DAN YATIRIM AÇIKLAMASI PETLAS GENEL MÜDÜRÜ HAKAN YALNIZ'DAN YATIRIM AÇIKLAMASI

Bir diğer projelerinin ise görüntü işleme ile doğal navigasyon projesi olduğunu dile getiren Doğru, bu sistemi %100 yerli bir yazılımla ürettiklerini belirterek; araçların saha içerisindeki hareket yapısını ve doğal navigasyon süreçlerini görüntü işleme teknolojisi kullanarak yapmayı planladıklarını söyledi. Bu yıl biraz daha görüntü işleme teknolojilerine ve yapay zeka projelerine ağırlık vereceklerini dile getiren Doğru, hem akıllı tarım uygulamaları içerisinde hem de endüstride otonom araç tarafını bunlarla destekleyerek uçtan uca entegre bir çözüm üretmeyi planladıklarını söyledi.

LOJİPORT