Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi için yaptıkları hazırlıklar hakkında bilgi veren Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, “Enerji Üreten Fabrikalar Zirvesi’nin geçen yıl olduğu gibi, bu yılda dolu dolu geçeceğine inanıyoruz. Geçen sene ürün ve hizmetlerimizi sunduğumuz standımıza misafirlerimizin ilgisi yüksekti. Bu sene de yapmış olduğumuz enerji verimliliği projeleri, enerji etütleri, “Observer” enerji izleme sistemi ve yeşil teknoloji hizmetlerimiz ile değerli misafirlerimize bilgi ve tecrübelerimizi aktaracağız” dedi. 

“YÜZDE 30 TASARRUF POTANSİYELİ ORTAYA KOYABİLİYORUZ”

Fabrikaların enerji maliyetlerini azaltması için nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğini anlatan Karataş, “İlk etapta yapılması gereken mevcut durumu ortaya koymak. Bunun için enerji etütleri oldukça önemli. Her işletme ya da her proses kendi içinde farklılık göstermekte. Bu nedenle, enerji verimliliği yolcuğuna etüt ile başlamak lazım. Etüt sonrası geliştirdiğimiz enerji verimliliği projeleri ve iyileştirme fırsatları ile ortalama yüzde 30’a varan tasarruf potansiyeli ortaya koyabiliyoruz.  Bu öneriler her işletme için değişmekle beraber genel olarak atık ısı sistemleri, basınçlı hava sistemleri, pompa sistemleri, yenilenebilir enerji sistemleri, fan sistemleri gibi birçok konu başlıklarını sıralayabiliriz” dedi. 

ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

“PROJE YILDA 900 BİN TL KAZANDI”

Karataş, son dönemde hayata geçirdikleri projenin detaylarını şu sözlerle anlattı: “Artan enerji maliyetleri ile beraber bu sene çok sayıda proje uygulaması yapmış bulunmaktayız. Projelerimiz tasarruf türlerine göre de farklılık göstermekte. Verimlilik Artırıcı Proje desteği ile ülkemizin büyük süt işletme tesislerinden biri olan işletmemize verimli buhar kazanı sistemi projesine start verdik. Bu proje ile mevcut sistemin verimi yüzde 82 iken, yeni durumda bu değer yüzde 95 mertebelerine ulaşacaktır. Projenin yıllık kazancı ise 900.000 TL/yıl’dır. Projemiz yüzde 30 hibe destek almaya da hak kazanmıştır” dedi. 

“ÇEVRE BİLİNCİNİ MAKSİMUM NOKTAYA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Değişen dünya ve teknolojik gelişmeler ile bizler de hizmet ve sistem çözümlerimizin çerçevesini genişlettik. Özellikle yeşil mutabakat kapsamında, kurumsal karbon ayak izi ve su ayak izi konularını çok önemsiyoruz. Enerjiyi verimli kullanırken çevre bilincini de maksimum noktaya çıkarmak hedeflerimiz arasında. Bu nedenle yeni hizmetlerimiz arasında bu konular yer alacak. Enerjide dijitalleşme gün geçtikçe önem kazanırken, Observer enerji izleme ve yönetme sistemimiz de birçok işletme tarafından tercih edilmektedir. Observer, bir işletmenin enerji izleme alışkanlıklarını farklı noktaya çıkartan bir yazılım. Enerji verimliliğindeki bilgi ve tecrübemizi yazılım ile harmanladığımızda ortaya keyifli bir ürün çıkmış oldu. Bunun yanı sıra atık ısı ve anahtar teslim proje çözümlerimizin sayısı da artarak devam edecektir.