Endüstri Zirvelerinin 2. Günü “Yerli ve Milli Teknoloji Projeleri” paneli ile başladı. Hamdi Hoplamaz moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, ilk olarak sözü Mimsan adına Enver İlhan aldı ve “enerji santralleri” konulu sunumunu gerçekleştirdi. İlhan, Katı Yakıtlı Kojenerasyon Santrallerinden bahsettiği konuşmasında, doymuş buhar çevrimi başlığı altında nasıl enerji elde edildiğini kısaca anlattı. Yerli ve milli kojenerasyon sistemleri yapmak zorunda olduğumuzun altını çizen İlhan, kömür kazanı ve kömür kojen kıyaslamasını ayrıca doğalgaz kazanı ve kömür kojen uygulamasının kıyaslamasını yaparak yaklaşık maliyetlerini çıkardı ve elde edilecek tasarrufları dinleyicilerle paylaştı.

ELDE EDİLECEK YILLIK KAZANÇLAR PAYLAŞILDI

Kojenerasyon santralinde kızgın buhar için yine benzer şekilde kıyaslamalar yaparak elde edilecek yıllık kazançları anlattı. Avrupa’da resesyona girilen dönemde az da olsa sağlanacak kazançları dikkate almak gerektiğinin altını çizen İlhan, üretim tesislerinde gerçekleştirdikleri kojenerasyon projelerinden örnekler sundu.  

Panelde ikinci olarak Erçelik adına söz alan Ertan Çelik, kazanları üretim şekillerini ve katma değer üretecek kazan çeşitlerini paylaştı. 
Enerkon adına konuşan Metin Filizci, “Kazan Üretim Yöntemleri – Ar-Ge -Tasarım: Geleceğin Fabrikaları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Filizci sunumunda, yeni bir tesis kurarken geleceğin fabrikalarının nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler verdi. Kazan dairelerinde yapılabilecek enerji kazanım yöntemlerini paylaştı. Kazan blöfünde ve flaş buhardan enerji geri kazanım yöntemini anlattı. 
Programın devamında, Kojentürk adına  Yavuz Aydın söz alarak “Kojenerasyon - Trijenerasyon Sistemleri” hakkında bir sunum gerçekleştirirken, VAT Enerji’den Altuğ Karataş, “Yeşil Mutabakata Uyum Süreci ve Destekler” konusunda bilgileri panel ziyaretçileri ile paylaştı.
 

ENERJİ YATIRIMLARI RÜZGÂRA YÖNELDİ ENERJİ YATIRIMLARI RÜZGÂRA YÖNELDİ