“Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim kriz ve diğer taraftan yaşanan Rusya ve Ukrayna savaşı dünyanın dört bir yanında ekonomi, gıda ve enerji gibi kritik konulardan krizin yaşanmasına yol açtı. Yaşanacak enerji krizine karşı ülkeler yeni planlar yapmaya ve yeni çözümler aramaya başladı” diyen YENADER Dernek Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz devam ederken Avrupa Birliği gelecek kış dönemi için sıvı doğal gaz LNG arayışına girdi. Diğer taraftan Amerika’ya bağımlı olma ve yüksek maliyetler nedeniyle gözler yeniden yenilenebilir enerjiye çevrildi. Yenilenebilir enerji uzun vadeli ancak daha garanti bir geçiş sunduğundan dolayı pek çok Avrupa Birliği üyesi bu konuda adımlarını hızlandırmaya başladı. Almanya, Rusya’ya olan enerji bağımlılığını sonlandırmak için yeni tedarik yolları ararken, Belçika ise 2025 yılına kadar kapatacağı iki nükleer enerji santralini 10 yıl süre boyunca aktif halde tutacağını belirtiyor. Öte yandan yenilenebilir enerji yatırımlarını bu süreçte arttıracak Belçika, rüzgâr santrallerine ve güneş panellerine 1 milyar avro ilave kaynak sağlayacak.”

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN GELİŞİMİ İÇİN İZLENMESİ GEREKEN YOL HARİTASI 

Karaduman, yenilenebilir enerji gelişimi için izlenmesi gereken yol haritasını paylaştı ve “Enerji arz kriziyle ilgili olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin artabilmesi için belli bir plana göre hareket edilmeli” dedi. 

•    Yeni YEKDEM fiyatları, artan hammadde fiyatları ile karşılaştırıldığı zaman yatırımlar durağan hale geldi. Yeni bir enerji santralinin oluşumu için izinler dahil olmak üzere minimum 36 ay içerisinde oluşuyor. Tam da bu nedenle enerji yatırımları duruyor. Hareketliliğin tekrardan canlandırılması için Türkiye’nin enerji yatırımlarının atağa geçmesi gerekiyor. Mevcut rakamlarla yatırım yapılması zor hatta imkansız hale geldi. YEKDEM mekanizmasında yatırım maliyetleri göz önüne alınarak yurtdışından temin edilen finansın yine aynı döviz bazı üzerinden destek sağlanması yatırımların önünü açacaktır. 

•    Sektörde yaşanan temel sorunlardan biri iletim ve trafo merkezi yatırımlarıyla ilgili yaşanan gecikmeler. Sektör İletim ve trafo merkezi yatırımlarını hızlandıracak çözümlerin üretilmesini memnuniyetle karşılayacak. 

YEŞİL ENERJİ SERTİFİKALARINA YOĞUN İLGİ YEŞİL ENERJİ SERTİFİKALARINA YOĞUN İLGİ

•    YEKDEM haricindeki yenilenebilir enerji santralleri ve yerli kömür kullanan termik santrallere getirilen üst fiyat sınırı serbest piyasa yapısında bozulmalara neden olmakta. Geçen sene ülkemizde yaşanan kuraklık neticesinde borçlarını ödeyemeyip ilave kredi kullanan HES işletmeleri ayrıca desteklenmediği için zor duruma geçmiştir.  Bu anlamda piyasanın kendi oluşturduğu dinamikler çerçevesinde hareket etmenin sektörü canlandıracağına, yatırımların da hız kazanacağına inanıyoruz.  Maç oynanırken kural değiştirilmemelidir.