Kendisini Japon Teknoloji Grubu olarak tanıtan, benim için Mekatronik kavramının yaratıcısı olan Yaskawa, Slovenya’daki yeni robot üretim tesisinin açılışına dergimizi de davet etti. İki yıllık proje, inşaat çalışmaları sonrasında faaliyete geçen 25 milyon Euro değerindeki tesis sadece robotlarının değil, Yaskawa imalat sisteminin de gücünü gözler önüne serdi. 

Tamamen “yalın üretim” mantığına göre tasarımlanmış tesiste; yalın üretimin israf olarak tanımladığı kusurlu ürün, ara stok, gereksiz taşıma, gereksiz işlem, bekleme gibi semptomlar bulunmuyor. Üretim çekme sistemi mantığı ve kanban kartları ile kontrol ediliyor. Konuştuğum yönetici yerleşimin ve süreçlerinin çok verimli olduğunu, görsel (visual) fabrika, hata önleme (poka yoke) sistemleri ile çalıştıklarını açıkladı. Üretim hızını talep hızına senkronize etmişler. 
• • •
10,000 m²  büyüklüğündeki tesiste yılda 10.000 robot üretilebilecek. Bu ölçek Yaskawa’nın Avrupa pazar payının % 80’i. Tesisin portföyünde altı eksenli Motoman GP serisinin payload’u 7 – 225kg aralığındaki modelleri bulunuyor. Kompakt ve yüksek verimli bu seri elleçleme, hızlı birleştirme ve ambalajlama işlemleri için rekabet avantajı sunuyor.
• • •
Yaskawa Avrupa ve EMEA Bölgesi Başkanı Bruno Schnekenburger açılış konuşmasında Slovenya’yı Avrupa’daki müşterilerinin tedarik zincirlerini ve teslim sürelerini kısaltmak için seçtiklerini açıkladı. Ayrıca tesisin üretimin ötesinde Robotik Araştırma Merkezleri ile ortak çalışmalar yapacağını da vurguladı. Tabii ki iki milyon nüfuslu Slovenya’ya gıpta ettim. 

Bu yatırım Avrupa robot pazarının hızla büyümekte olmasının bir sonucu. Sektörümüz bu fırsat penceresini çabucak ve sonuna kadar değerlendirmek zorunda.