Haber: Bikem Ögünç Demir

Geçtiğimiz yıl İstanbul Tuzla’da Robot ve Teknoloji Merkezi’nin kapılarını açan Yaskawa Türkiye’nin hem faaliyetleri hem de yeni yatırımları tüm hızıyla devam ediyor. Şirket son olarak 9-11 Mayıs tarihlerinde Vitronic firmasıyla birlikte lazer sensör ile otomatik kaynak denetimi üzerine özel Müşteri Günleri düzenledi. Üç gün süren etkinlikte müşterilerine gün boyunca gruplar halinde Yaskawa’nın ve Vitronic’in yapılanması ve çalışmaları hakkında bilgiler verilirken, demo alanında kaynak robotlarının uygulamaları ve kaynak kalite kontrolüne dair örnekler de gösterildi.

Yaskawa tarafından düzenlenen Müşteri Günleri’nde, Yaskawa Türkiye Pazarlama ve İş Süreçleri Müdürü Can Ertaç öncelikle müşterilere Yaskawa’nın yapılanmasına dair bilgiler aktardı. Ertaç, Yaskawa ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yaskawa 1915 yılında Japonya’da faaliyetlerine başlayan endüstriyel otomasyon alanında faaliyet gösteren alanında öncü mekatronik kavramını bulan bir firma. Globalde 15 bin çalışana, 4 milyar Euroya yakın bir ciroya sahip. Teknoloji üreten bir firma olarak faaliyetlerine 1917 yılında asenkron motoru üretmekle başladı. Daha sonrasında teknoloji ilerledi ve 1950’lerde servo motor çalışmaları başladı bunu 1970’ler de sürücü teknolojisi izledi ve 1977 yılında Japonya’nın ilk tamamen elektrikli endüstriyel robotunu üretti. Yıllar içerisinde 100’ün üzerinde uygulamaya özel robot modeli, ganty, slider, pozisyoner gibi çevre ekipmanları ve bu alanda ihtiyaç duyulan yazılım çözümleriyle faaliyet göstermeye devam etti. Asya ve Amerika kıtlarındaki yapılanmalarına ek olarak Avrupa’da şu an 23 organizasyon ve 9 fabrikasıyla ciddi bir operasyonu yönetiyor. 2019 yılında Slovenya’da açtığı robot fabrikası da Avrupa ve Türkiye açısından tedarik ve teknoloji alanında ciddi bir avantaj yarattı.

“TOTAL ÇÖZÜM FİRMASIYIZ”

Yaskawa Türkiye Pazarlama ve İş süreçleri Müdürü Can Ertaç’ın sunumundan sonra sözü alan Key Account Manager Berk Alabuğa ise şirketin robot çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaşarak etkinliğe katılan müşterilere modelleri anlattı.  Yaskawa’nın öz itibariyle bir total çözüm firması olduğunun altını çizen Berk Alabuğa, temel hareket kontrol elemanlarını tek başına üretebildiklerine dikkat çekti. Berk Alabuğa, “Motor, sürücü, robot, PLC gibi alanlarda yetenekleri olan bir firmayız. Bu bize robot ve bileşenlerini kendi fabrikalarımızda üretebilme avantajını sağlıyor. Yani robotu satın aldıktan 15 sene sonra bile hala yedeğini bulabiliyorsunuz” dedi. Berk Alabuğa yaptığı sunumda en yoğun çalıştıkları alan ve uygulamalardan da bahsetti.

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU

DÜNYANIN EN BÜYÜK MACHINE VISION AİLE ŞİRKETİ

Alabuğa sunumunu tamamladıktan sonra sözü endüstriyel makine izleme sistemleri alanında uzman olan Vitronic’in Satış Müdürü Kaan Fidan’a devretti. Vitronic Almanya’da 5 yıldır Satış ve Endüstri Lideri olarak görev yapan Kaan Fidan, Vitronic Almanya ekibi olarak Türkiye’de olmaktan çok mutlu olduklarını ifade ederek başladığı sunumuna şirketi tanıtarak devam etti. Vitronic’in tamamen makine ölçümüne odaklı bir firma olduğunu belirten Kaan Fidan, “Biz kamverip çekilmiyoruz, çözüm üretiyoruz” diyerek otomatik kaynak denetimi sistemi olan VIRO WSI hakkında bilgiler aktardı. VIRO WSI’in Vitronic’te artık standart hale getirilmiş bir çözüm olduğunu ve her şeyin Vitronic’e ait olduğunun altını çizen Fidan, özelleştirilmiş çözümlere de değindi. Kaan Fidan, “40 yıldır bu pazardayız, dünyanın en büyük “machine vision” aile şirketiyiz. Dünya çapında 1300 çalışanımız var ve 80 ülkede faaliyetteyiz” dedi. Kaan Fidan, VIRO WSI sisteminin nasıl ortaya çıktığını da anlattı. 1994 yılında otomotiv sanayinin devlerinden gelen operatörün yerine bir otomatik sistem kullanılması talebiyle yola çıkıldığını aktaran Fidan, salt otomatik kontrolün değil, otomatik rötuşun da dünyada bir ilk olduğunun altını çizdi. Fidan, “Bizim yaptığımız kontrol ayarları tamamen spesifikasyona aktarılıyor. Ona göre de sistem her defasında kontrol etmiş oluyor. Eğitim de veriyoruz. Sistemimiz çok basit kullanılıyor” dedi. Kaan Fidan son olarak, sistemin hayatta kalabilmesi için yazılımın çok önemli olduğuna değindi ve otomatik denetleme sisteminin insandan kaynaklı hataları minimize etmekte ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

Yapılan sözlü sunumların ardından Robot ve Teknoloji Merkezi’nin demo alanında Vitronic Teknik Müdürü Taner Çamlıbel bir demo sunumuyla müşterilere sistemin nasıl çalıştığını ve mantığını anlattı.

VIRO WSI – DENETİM SİSTEMİ

Vitronic’in geliştirdiği VIRO WSI ile üreticiler üretim sürecindeki bir sonraki adıma kaynak işlemi yalnızca kusursuz şekilde gerçekleştirilmiş bileşenlerin geçmesini sağlıyor. Optik kontrol sistemi, tüm kaynak noktalarını inceleyen ve 0,1 milimetreye kadar küçük kusurları tespit eden tam otomatik bir çözüm. VIRO WSI’da kullanılan sensörler ayrıca alüminyum gibi yansıtıcı malzemeler üzerindeki denetimler için özel olarak geliştirilmiş. Denetim doğrudan kaynak hattında gerçekleştiğinden, süregelen kaynak işlemine hızlı bir şekilde müdahale edilebiliyor. Sonuç olarak, kusurlar azalıyor, süreçler optimize ediliyor, arızalar ve israf önleniyor. VIRO WSI, sensörlü bir denetim hücresinden, yüksek performanslı bir bilgisayar işlemci biriminden ve yazılımdan oluşuyor. Otomatik üretimde önemli bir bileşen olan çözüm uzun yıllardır uluslararası otomotiv ve otomotiv yan sanayinde başarıyla kullanılıyor.