Fabrikalarda, tüm endüstriyel kuruluşlarda, inşaatlarda, Çatı GES (Güneş Enerji Sistem) panel kurulumlarında yaşam hattı, yatay ve dikey yaşam hattı, ankraj uygulaması çözümleriyle öne çıkan Odin Safety PMO’su Kübra Sarımsak, iş güvenliği anlamında yüksekte çalışma yapılan tüm alanlarda yatay ve dikey yaşam hattı uygulanmakta olduğunu dile getirerek, bu uygulamaların önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Çin'in PCS Kurulu Güç Kapasitesinde İlk Beş Üretici Arasında Yer Aldı Çin'in PCS Kurulu Güç Kapasitesinde İlk Beş Üretici Arasında Yer Aldı

İSO 500 ŞİRKETLERİNDE YATAY YAŞAM HATLARI

Yatay yaşam hatlarının paslanmaz çelik ya da alüminyum bileşenlerden oluşan EN795:2012 TYPE C ve CEN TS 16415:2013 TYPE C sertifikası olan ve periyodik kontrollerin yılda en az bir kez yapılması gereken yüksekte çalışanları hayata bağlayan sistemler olduğunu hatırlatan Sarımsak, "Her yaptığımız yaşam hattı kurulumu çalışanların hayatını koruyor. Yatay ve dikey yaşam hatlarımız, yara bile almadan hayatta kalmalarını sağlıyor. Yatay yaşam hatlarını ilk İSO 500’de yer alan firmalara kurduğumuz gibi küçük ölçekli firmalara da kuruyoruz. Tüm insan yaşamına önem veren endüstriyel kuruluşların hepsi yüksek alanlarda yaşam hatları kurduruyorlar." dedi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DETAYLAR

Yüksekte çalışmada en çok kullanılan yatay yaşam hatlarının EN795:2012 TYPE C ve CEN TS 16415:2013 TYPE C sertifikalı olduğunu; dikey yaşam hattının EN 353-1:2014+A1:2017 sertifikalı olduklarını aktaran Sarımsak, bu hatların kurulumunda dikkat edilmesi gereken detayları şöyle anlattı:

"Alım yapılırken sertifikasına dikkat edilmeli, kılavuzu dikkatlice okunmalı ve kaç kişilik olduğu kontrol edilmelidir. Teknik olarak deplese miktarı yere çarpmaması için önemlidir ve alım yapılırken bir seçim kriteri olmalıdır. Kurulum sürecinde tecrübeli bir ekip olmalıdır ve yağışlı havalarda kurulum yapılmamalıdır. Kullanılan özel ankraj türüne göre çatı izolasyonunun korunması önemlidir. Periyodik kontrolü sadece ve sadece üretici firma veya üretici firmanın yetkilendirdiği kuruluş yapabilir. Yılda en az bir kez periyodik kontrolü yapılması gerekmektedir aksi durumda bir kaza yaşandığında direkt iş veren sorumlu olmaktadır. Periyodik kontrol tarihlerin takibi ve zamanında yaşam hattı kontrollerin yaptırılması hayati önem taşımaktadır. "

Editör: Ayşete Yavaş