Pek çok fabrikada enerji tasarrufu ve verimliliği konuları imalat sırasında gündeme gelir. Oysa konunun olabildiğince erken ele alınması ve tesis kapanıncaya kadar hiç bırakılmaması esastır. Diğer deyişle enerji yönetimi fabrikanın yaşam çevrimi boyunca düşünülmelidir. 

Her fabrikanın yaşamı kavramsal faz ile başlar. Bazı kişiler bu fazı ceninin ana rahmine düşmesine benzetirler. Fabrika yaşam eğrisinin ikinci fazı tasarımının yapıldığı dönemdir. Sonraki faz imalatın yapıldığı evredir. Operasyon süresi içinde zaman zaman gerçekleşen bakım dönemleri de dördüncü fazdır. 
Konsept fazında üzerinde durulacak husus enerji kullanmaktan olabildiğince kaçınmak olmalıdır. Bu aşama enerji yönetimi sorgulaması yapmadan doğrudan imalat üzerine odaklanarak geçirilirse sonradan telafisi olmayan kayıplara zemin hazırlayacaktır.

Tasarım fazında yüksek enerji verimliliğine ulaşmayı sağlayacak kararlar alınmalıdır. Güvenilir, verimli ve uzun hizmet ömürlü ekipmanlar, ısı entegrasyonu ve yeniden işlem görmeyi engelleyecek imalat süreçleri üzerinde durulması gerekir.    

Operasyon aşamasında verimlilik için en önemli husus enerji kullanım prosedürlerinin hazırlanması ve titizlikle uygulanmasıdır. Prosedürler keyfiliğe ve muğlaklığa yer bırakmayacak açıklıkta düzenlendiği ve disiplinle uyulduğu takdirde tesis minimum enerji ile maksimum ürün çıkarma hedefine yaklaşacaktır.
Bakım fazında kestirimci yaklaşım uygulamak arıza öngörmenin yanı sıra enerji kayıplarını engellemeyi sağlayacaktır. Bu konudaki yöntemlerden infrared ışınları ile görüntü almak kesintisiz çalışma,  ömür uzatma ve maliyet iyileştirmeleri getirecektir. 

Kaliteli fabrika katma değeri minimum enerji maliyetiyle üreten fabrikadır. Bu da ancak yaşam çevrimi yönetimi ile sağlanabilir.