Otomasyon alanında 1995 yılından beri PLC çözümleri sunan Wago, Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesinde enerji otomasyon çözümlerini öne çıkarmaya hazırlanıyor. 

Sunacakları ürün ve sistemlerle ilgili bilgi veren Wago Türkiye Genel Müdürü Turgut Çekiç, “Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesinin amacına uygun olarak; enerji üretim ve tüketim noktalarında müşterilerimize önerdiğimiz ve uzun yıllardır uyguladığımız otomasyon çözümlerimizi öne çıkaracağız. Bunu yaparken “sistem çözümü” önermeyi tercih edeceğiz. Sistem çözümünden kastımız donanım ve yazılımlarımızdan oluşan bütüncül çözümleri anlatacağız” dedi. 

Yıl sonu hedefleriyle ilgili bilgi veren Çekiç, “Yıl sonunda son yıllarda süreklileştirdiğimiz büyümemizi yeniden elde etmeyi hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji sektörünün “yeni” paydaşları olan endüstriyel tesislerin hemen hepsinde veri toplama, enerji yönetimi ve genel otomasyon çözümlerinde var olmaya devam edeceğiz” dedi.  

“TÜM SİSTEMİ KAPSAYACAK ENERJİ YÖNETİM SİSTEMLERİ TASARLIYORUZ” 

Enerji yönetim sistemleri konusunda sundukları çözümlerle ilgili bilgi veren Çekiç, tüm sistemi kapsayacak şekilde enerji yönetim sistemleri tasarladıklarının altını çizdi. Çekiç, kurdukları sistemi şu sözlerle anlattı: “Enerji üretimi veya enerji tasarrufu konusunda otomasyon sistemlerinin başlangıç noktası enerji yönetim sistemleridir. Enerji yönetim sistemleri üretim sürecini de içine alacak şekilde tasarlanabildiği gibi sadece izleme ve raporlama yoluyla enerji performans verilerini elde edecek şekilde de tasarlanabilir. Bu doğrultuda WAGO, üretim sürecinden en alttaki tüketim noktalarına kadar, tüm sistemi kapsayacak enerji yönetim sistemleri tasarlamakta ve devreye almaktadır. Müşterilerimizin tüm sistemlerinin enerji performans analizlerini yapabildikleri, ISO 50001’e ilişkin enerji performans indikatörleri tanımlayıp, bunları raporlayabildikleri yazılımları devreye alıyoruz.  Bunun için en güncel teknolojik trendleri takip ederek geliştirildiğimiz eDesign WEB SCADA yazılımımız veya PCV ve SCADA sistemini müşterilerimizin istekleri doğrultusunda işletmeye özel olarak dizayn ediyoruz. Özellikle eDesign hem OPC UA hem de MQTT haberleşme protokolleri desteği ile lokal veya uzak bir “bulut(cloud) serverı” seklinde de çalışarak işletmelerde veri toplama sistemlerinin ana omurgasını da oluşturabiliyor.” 

“GES PROJELERİ İÇİN OTOMATİZE KONTROL SİSTEMLERİ TASARLIYORUZ”

Güneş enerji santralleri için de sistem sunduklarını belirten Çekiç, hibrit projelerde de yer aldığının altını çizdi. Çekiç, sundukları sistemle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Üretim safhasında, özellikle güneş santrallerinin inverter bazlı güç arttırımı, güç düşümü gibi ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde otomatize kontrol sistemleri tasarlıyoruz. Hibrid enerji üretiminin söz konusu olduğu durumlarda VDE-AR-N 4110 ve 4120 sertifikalı “power plant controller” kütüphanemiz ile üretimi optimize ediyoruz. Tüketim noktalarında; standart tipte uzak IO veya PLC’ler ile birlikte; modüler tipte enerji analizörleri, basınçlı hava sensörlerinden, vibrasyon sensörlerinden, vb sayaç ve sensörlerden   veri okuyabilen IO modülleri ile hem ISO 50001 tabanlı enerji yönetim sistemleri kuruyoruz hem de enerji tasarruf/verimlilik projelerinin başlangıç noktası olarak enerji performans analizinin önünü açıyoruz. Öte yandan; gerçek zamanlı verilerin söz konusu olduğu yerlerde, veri işleme giderek daha önemli hale geliyor. Gittikçe daha fazla bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyulmaktadır ve bu, doğrudan sahada analiz ve optimizasyon algoritmalarının yanı sıra veritabanlarına ilişkin talepleri de beraberinde getirmektedir. WAGO enerji yönetim sistemlerinde veri analizi ve işlemesi için Edge Controller ve Edge Computer şeklinde iki yeni donanımsal çözüm sunuyor. Bu cihazlar, uygulamaları (yazılımları) doğrudan sahada işler, kontrolörlerin üzerindeki veri işleme ve yazılım koşma yükünü kaldırır. Egde Controller ve Edge Computer üzerinde koşabileceğiniz eDesign yazlımını bu ürünlerle birlikte düşününce, enerji yönetim sistemleri için donanım ve yazılım entegrasyonu sorunu ve gerekliliği de karşılanmış oluyor.” 

“MERCEDES BENZ FABRİKASINDA VERİ İZLEME PROJESİ DEVREYE ALINIYOR”

Çekiç, son dönemde yer aldıkları projeler hakkında bilgi verdi. Mercedes Benz Çerkezköy Fabrikası’nda 40 makinalık veri izleme projesinin devreye alındığını belirten Çekiç, “Projenin çıktısı olarak makinaların OEE ve KPI hesaplamaları yapılıyor” dedi. Bir diğer referans projesi olarak ise Bursa İpeker Tekstil Fabrikası’nı gösterdi. Çekiç, “Bursa İpeker Tekstil Fabrikasının son tüketim noktalarında 30’dan fazla noktanın modüler enerji analizörleri yardımıyla enerji performans analizi yapılıyor. Analiz eDesign yazılımı üzerinde gerçekleştiriliyor.” dedi.  
 

ENERJİ YATIRIMLARI RÜZGÂRA YÖNELDİ ENERJİ YATIRIMLARI RÜZGÂRA YÖNELDİ