Haber: Bikem Öğünç Demir

Vibbes Makine Otomasyon 2013 yılında Ebubekir Otçu ve Hüsnü Güngör tarafından kuruldu. 90 metrekarelik bir alanda 2 kişi çalışmalara başladı. Bugün itibariyle 530 metrekarelik alanda ve 11 personelle üretime devam ediyor. Başlangıçta yalnızca vibrasyonlu besleme, yani dairesel ve doğrusal vibrasyonlu beslemeler imal eden Vibbes, bugünse vibrasyonlu besleyici, elevatör, konveyör gibi sistemler de imal ediyor. Ancak bunlar şirketin otomasyon sistemlerinde besleyici olarak aldığı, geleneksel besleme yöntemleri olarak geçiyor. Şimdilerde ise bunun eksikliğinden doğan problemler, daha doğrusu beslenemeyen ürünlerin ortaya çıkması nedeniyle şirket bir süredir Ar-Ge çalışmalarını yaptığı  yeni bir sistemi sektöre sundu: VibGo Esnek Besleme Sistemi… , Vibbes Makina Otomasyon Makine Mühendisi Furkan Yüce ile Vibgo’yu ve esnek beslemenin avantajlarını anlattı.

“İNSAN DEMEK, HATA DEMEK…”

Vibbes’in bugün, başlangıç noktasından çok daha ileride olduğunu, şirket kurulduğunda bu sektörde imalat yapan şirketlerin bulunduğunu ama hiçbirinin sertifikasyonu önemsemediğini vurgulayan Yüce, şirket yapılanmasıyla ilgili şunları aktardı: “Biz bu duruma farklı bir vizyonla yaklaşarak ilk CE ve İSO sertifikalı üretimi yapan şirket olduk. Özetle vibrasyonlu besleyiciler alanında ilk sertifikasyonu almış, ve daha sonrasında bunu ihracatta kullanmış bir şirketiz. Almanya, İtalya ve Uzak Doğu ülkelerinde ihracatımız var. Türkiye'de ise sabit müşterilerimiz mevcut. Büyük firmalara da çalışıyoruz.

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE'DE ROBOTİK YÜKSELİŞ TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE'DE ROBOTİK YÜKSELİŞ

Geleneksel beslenme 1980’den beri kullanılan bir sistem. Bugün 2023 yılında olduğumuza göre 40 yılı aşkın bir süredir kullanılıyor. Ancak bugün gelinen noktada bazı ürünler vibrasyonlu besleme ile beslenemiyor. Örneğin, kapı-dolap menteşesi imal eden bir şirket vardı, bileşen asimetrik olduğu için ürünü vibrasyonlu beslenemiyordu. Ağırlık merkezinden dolayı bir şekilde yapılamıyordu. Bu süreci otomasyonla dönüştürmek içinse insan faktörünü ortadan kaldırmak gerekiyor. Bunun için de bizim ürünümüze yöneliyorlar.

Şunu da unutmayalım, insan demek hata demek. İnsan her zaman hata yapmaya müsaittir. Herkes aynı verimde çalışamaz. Bir çalışan saatte 50 tane yapıyorsa, biri 30 tane yapabiliyordur. Makinede ise böyle bir durum söz konusu değil. Hem hata payını neredeyse sıfıra indiriyor, hem de üretimi standart haline getiriyor.”

VİBGO ESNEK BESLEME SİSTEMİ

Vibgo Esnek Besleme sistemi içerisine 4 farklı titreşim motoru konumlandırılmış, ürünlerin hareketlenmesi için bir hazne bulunduran, hazne altında gerektiği durumda kullanılmak üzere aydınlatma sistemiyle donatılmış hazne içerisinde ürün kalmadığında besleme yapması için ek bir besleyici bunker ile desteklenmiş kamera ve besleyici robot ile entegre çalışan bir besleme sitemi. Yönlendirilmek istenen bileşen besleyici bunker içerisine aktarılıyor. Bunker içerisinden titreşim vasıtası ile Vibgo esnek besleyici haznesine dökülüyor. Dökülen bu bileşenler daha önce Vibgo esnek besleme sistemi yazılımı ile programlanmış esnek besleyici içerisinde hareket senaryolarını tamamlıyor. Kamera görüntüleme sistemi tarafından yön doğruluğu ve konumu saptanan bileşen robota koordinat olarak bildiriliyor. Robot hazne içerisinden doğru ürünü alır ve beslenmek istenen istasyona besleme sağlanıyor. Bu çevrim kendini tekrar ediyor.

“Esnek besleme derken aslında beslenmek istenen bileşenin geometrisinin, boyut farkının ne olduğuna bakılmaksızın sadece bir kamera tarafından görüntülenebilmesi yeterli olan bir sistem olarak tanımlıyoruz” diye konuşan Furkan Yüce, bunu bir örnekle de açıkladı: “Bir vibrasyonlu besleyici de siz 50 mm uzunluğunda bir cıvata besleyebilirken 70 mm’yi beslemek istediğinizde fiziksel olarak bir değişim yapmanız gerekir. Ancak Vibgo Esnek Besleme Sisteminde böyle bir şey yok. Dikdörtgen bir hazne var, bu haznenin içerisine ürünü atıyoruz ve titreşimler vasıtasıyla istediğimiz yöne ürünü yönlendirebiliyoruz. Yönlendirmenin sonucunda da doğru yöne gelmiş ürünü kamera okuyor, haber gönderiyor. Ürün koordinatları alınıyor ve ürünü tekrar beslenmek istenen noktaya gönderiyor. Yani 2 veya 3 farklı bileşenin, fiziksel olarak bir değişim gerekmeksizin, yazılımsal anlamda birkaç parametreyi değiştirerek aynı hücreden beslenebiliyor olması esnekliği tanımlıyor. Arkada ciddi bir yazılım var.”

MUADİLLERİNDEN EN ÖNEMLİ FARKI KAŞILIĞININ TÜRKİYE’DE OLMASI

Furkan Yüce sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye'de kullanılacak olmasını öngörerek söylüyorum; birincisi, karşılığının Türkiye'de olması en önemli farkıdır. Yani bir servis veya kullanımı anonim anlamında Türkçedir. Bu bizim en büyük avantajımız. Aynı zamanda yerli ve milli sermayenin ürünü olması yine önemli bir avantaj, ülkemiz adına. Ekonomik olarak da yurt dışındaki muadillerine göre daha uygun konumda elbette. Bu da bir maliyet avantajı getiriyor.

Bu sistemin tabi en büyük kazanımı aslında, yalnızca tek bir besleyici unsurla birkaç farklı besleyici unsurla yapılacak işi yapabiliyor olmanız. Vibrasyonlu besleyiciler, bir veya birkaç ürün için imal edilir. Daha sonra beslenen ürünü değiştirmek istediğinizde besleme yapmak mümkün değildir. Yapılması gereken şey ise beslenen alanda revizyon yapmaktır. Ancak Vibgo Esnek Besleme Sisteminde, sistemi bir kere alırsınız. Daha sonrasında bu sistemde yazılımsal anlamda revizyonlar gerçekleştirip farklı modeldeki ürünleri ya da farklı bileşenleri beslemeye devam edebilirsiniz. Bence en büyük kazanımı budur.”