Sanırım hepimizin bir şekilde haberi olmuştur. Bir süre önce moleküler ısı transferi sistemiyle yüzde 80 enerji tasarrufu sağladığı iddiasıyla Baytek firması, Vecta markalı bir ısıtıcıyı tüketicilerin beğenisine sunmuştu. Kullandığı sistemle çok ciddi bir enerji tasarrufu sağladığı iddiası tepki topladı ve bu konuda çok sayıda suçlamaya maruz kaldı.

***

Vecta’nın rakibi olan UFO, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdullah Yeşil aracılığıyla bir açıklama yaptı: “Baytek adlı firma Vecta markasıyla tüketiciyi yanıltmaktadır. Vecta markalı sobaların moleküler ısı transferi sistemiyle yüzde 80 enerji tasarrufu sağlaması halinde, UFO`nun tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı’na bağışlamaya hazırız” dedi.
Tartışmalar ve suçlamaların ardı arkası kesilmedi. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Sekreteri Melih Yalçın, ‘‘Elektrikli sobaların 860 kcal’den fazla ısı ortaya çıkarması asla mümkün değildir. Bu gerçeklerin aksini iddia etmek fiziğin temel kanunlarından olan ‘enerjinin korunumuna’ aykırı iddiada bulunmaktır” dedi.
Tüketiciyi Koruma Dernekleri de benzer açıklamalar yaparak, “Vecta’nın tüketiciyi yanılttığını” iddia ettiler.
 
***

Şimdi Vecta’nın reklamları da devam ediyor, ‘tüketici kandırılıyor’ tartışmaları da…
Peki, nasıl oluyor da bir bilirkişi raporu ile bu konuya son nokta konulamıyor? Bunun önündeki engel ne?
Eğer Vecta gerçekten moleküler ısı transfer sistemiyle yüzde 80 enerji tasarrufu sağlıyorsa neden insanlık böyle bir buluştan mahrum kalsın? Yok, böyle bir enerji tasarrufu söz konusu değilse Reklam Kurulu neden gereğini yapmıyor?
Yoksa bu konunun çözümü biz tüketiciden mi bekleniyor? Hepimiz biri UFO diğeri Vecta markalı 2 elektrikli soba alalım, birini iş yerimizde diğerini de evimizde kullanalım. Ay sonunda gelecek elektrik faturasına göre kendi kararımızı verelim, öyle mi?

Peki ya UFO gibi infrared teknolojisiyle ısınanlar!

Vecta’nın moleküler ısı transferi sistemiyle büyük bir enerji tasarrufu sağlayıp sağlamadığı tartışıladursun, peki UFO’nun kullandığını iddia ettiği infrared teknolojisi insan sağlığına zararlı mı?
Avrupa’da çeşitli ülkeler bu teknolojiyle ısınan sobaları yasakladılar mı? İnfrared teknolojisiyle ısınanlar başta katarakt gibi göz hastalığına, hatta cilt kanserine kadar çok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya olabilirler mi?
İnsanlık adına daha fazla zaman kaybetmeden çözün bu kördüğümü!