Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), tarafından organize edilen “Sanayide Enerji Verimliliği, Hibe ve Destekleri” başlıklı sanal seminer, birçok yetkilinin katılımlarıyla düzenlendi. Organizasyon kapsamında sunum gerçekleştiren Vat Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Gökay Çomoğlu, VAP Destekleri, Gönüllü Anlaşmalar, 5. Bölge Teşvikleri, KOSGEB Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği gibi konuları ele aldı.
SANAYİDE ENERJİ TÜKETİMİNDE DEMİRÇELİK VE ÇİMENTO İLK SIRADA
Sanayide Enerji Verimliliği Hibe ve Destekleri, bu alana yatırım yapmak isteyen işletme yetkilileri açısından oldukça önemli olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Çomoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Enerji verimliliği, tüketilen enerji miktarının konfor şartlarını, hizmet kalitesini, işletme karlılığını azaltmadan, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesi anlamına geliyor. Türkiye’de enerji tüketimi dağılımı ve enerji verimliliği potansiyelini değerlendirdiğimizde çimento ve cam yüzde 33’lük payıyla ilk sırada yer alıyor. Demir, çelik ve demir dışı metaller ise yüzde 28’lik pay ile ikinci sırada bulunuyor. Bu sektörleri ise sırasıyla tekstil, kimya, yiyecek-içecek, makina, kauçuk-plastik, kağıt ve ahşap izliyor. Tüketimlere baktığımız zaman sanayide yüzde 20 - 25, binalarda yüzde 30 – 35, ulaşımda yüzde 15 – 20 enerji tasarruf potansiyelimiz bulunuyor” dedi.
5 MİLYON TL’YE KADAR YAPACAĞINIZ YATIRIMLARA YÜZDE 30 HİBE DESTEĞİ
Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) kapsamında 5 milyon TL’ye kadar yapılacak yatırımlara devletin yüzde 30 oranında hibe desteği sağladığını belirten Çomoğlu, detayları şu sözlerle açıkladı. “Endüstriyel işletmelerde enerji etüt çalışması ile belirlenen önlemlerin uygulanması ve enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılması için hazırlanan çalışmalar, Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) olarak ifade ediliyor. VAP desteği ile yüzde 30 hibe desteği alabilir, 5 milyon TL’ye kadar yatırım yapabilir, maksimum 5 projeye başvurabilir ve işletmenizin verimini artırabilirsiniz. VAP başvuruları 13 adımdan oluşuyor. İlk aşamada; proje etüdü, başvuru dosyasının hazırlanması, eksiklerin tamamlanarak işletmeye bildirilmesi, yerinde inceleme yapılması, projelerin kurula sunulması, kurul onayından sonra endüstriyel işletmeye iade edilmesi aşamaları tamamlandıktan sonra sözleşme yapılıyor. Sözleşmeden sonra ise uygulama tamamlanıyor ve yetkili mercilere bildiriliyor. Yerinde inceleme yapıldıktan sonra uygulama raporu hazırlanıyor, inceleniyor ve son aşamada ise işletmeye ödeme yapılıyor” dedi.
VAP BAŞVURUSU YAPILABİLECEK SİSTEMLER;
• Isıtma sistemleri
• Basınçlı hava sistemleri
• Soğutma sistemleri
• Pompa sistemleri
• Aydınlatma sistemleri
• İklimlendirme ve havalandırma sistemleri
• Fan sistemleri
• Elektrik sistemleri
• Proses ve yardımcı işletme
• Verimli üretim sistemleri