Emine Eroğlu’nun hazırlayıp sunduğu Endüstri Harmanı programına konuk olan Selkur Maden Sanayi İnşaat Turizm ve Ticaret Genel Müdürü Fulya Karakaş, tuz sektörüne dair bilinmeyenleri ST Endüstri Radyoda anlattı.
Merkezi Ankara’da bulunan Selkur Maden Sanayi, tuz sektöründe yer alma kararı ile 2000’li yıllarda Türkiye’deki en büyük tuz yatırımını yola çıkartan firma oldu. 2015 ortasında yüksek teknoloji ile donatılmış üretim tesisinde ilk tuzunu elde eden firma, Türkiye’de bulunan 4 tuz rezervinin bir üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor.
Tuzun üretimi, kullanımı ve Türkiye’nin bu konudaki yeri üzerine bilgiler veren Fulya Karakaş, tuzun deniz, kaya, soya ve gölden üretildiğini belirtti. Kullanım alanlarını da sıralayan Karakaş, “Gıda olarak kullanımı uygun olmayan ham tuz; en çok karlı yolları açmakta kullanılan tuz diyebiliriz. İkincisi, yıkanmış tuz; salamura veya bulaşık makinesi tuzları örnek verilebilir. Bir diğer aşama ise, rafine tuzlar. Tuzun saflaştırma işlemine biz rafine diyoruz. Herhangi bir kimyasal katılması mümkün değil.” dedi.
Bütün canlıların ihtiyacı olan sodyum klorürün en saf şekilde alınabilecek halinin rafine tuzlar olduğunu belirten Karakaş, bazı doğru bilinen tanımların yanlış olduğunu ve tuzun tüketiminin sıfıra indirilmesinin doğru olmadığını söyledi.
“TÜRKİYE’DE BU SERTİFİKAYA SAHİP TEK FİRMAYIZ”
Tuzların paketlerinin üzerinde yer alan sertifikalara da değinen Karakaş, gıdayı aldığınız yerin iyi bir yönetime sahip olduğunu gösteren ISO 22000 gıda güvenliği sertifikasının en bilineni olduğunu belirtti. Karakaş, “Bizim en gururlandığımız sertifika BRC (British Retail Consortium) yani küresel gıda standardı. Gıda üretiminin tüm boyutlarında ciddi anlamda kontrol ve en yüksek kalitede müşteriye memnuniyet derecesinde ürün sağlar. Türkiye'de bu sertifikaya sahip olan tek firmayız. Kuruluşumuzdan itibaren sahip olduğumuz helal gıda belgesi, kosher sertifikası, 9001 kalite yönetim sistemi belgesi gibi birçok sertifikaya da sahibiz.” dedi.
“TÜRKİYE TUZ REZERVİ AÇISINDAN ZENGİN BİR ÜLKE”
Türkiye’deki tuz rezervlerini değerlendiren Karakaş, “Ülkemiz tuz açısından şanslı çünkü hem kaya tuzu rezervleri bulunuyor Çankırı, Yozgat bölgesinde hem de dünyanın sayılı göllerinden Tuz Gölüne sahibiz bir de Acı gölümüz var. Tuzumuz bize yetiyor ancak ithal edilen ürünlerde var. Bunlar nitelikli tuzlar; ilaç sanayinde kullanılan veya görseli çok yüksek olan Himalaya tuzları gibi pazarlaması yüksek olan ürünler. Buna karşılık tuz ihracatımızın da yüksek olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.