TÜYİDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Doğangün, “Türkiye’nin Yüzey İşlemler alanındaki en kapsayıcı çatı örgütüyüz. Sektörüyle ilişki içinde olan tüm diğer STÖ’ler ile karşılıklı fayda ilişkisine bağlı yakın ve ortak ilişkiler ve platformlar kuracağız” dedi.
Tüm Yüzey İşlemler Derneği (TÜYİDER) çiçeği burnunda bir STK olmasına karşın büyük hedefleri var.
Dernek olarak kapsayıcı, katılımcı ve interaktif yaklaşımı önemseyeceklerini ifade eden TÜYİDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Doğangün ile sektördeki ihtiyaçları ve sunmayı hedefledikleri çözümleri konuştuk.
Tüm Yüzey İşlemler Derneği (TÜYİDER)’nin kuruluş amacını ve sektörle ilgili hedeflerini öğrenebilir miyiz?
21 Aralık 2019’da YÜZEY İŞLEMLER Derneği’mizin ilk temelleri atıldı. 28 Ocak’ta da kuruluş belgemizi aldık. Dernek Kurucularımız ve Kurucu Yönetim Kurulu Üyelerimiz adına derneğimizin öncelikle ülkemize ve sektördeki tüm meslektaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor ve tüm sektörümüzü; ister bireysel ya da dilerlerse kurumsal anlamda katkı koymaya ve daha fazla destek olmaya davet ediyoruz. Türkiye’de Yüzey İşlemler Derneği olarak, sektör hakkında güçlü bir bilinçlendirilmenin yanında; ulusal ve uluslararası iş birlikleri, kalite standartları ve gerekli tüm disiplinleri oluşturmak, bunları geliştirmek, yaşatmak ve yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Ve bu amaçla; çalışma grupları ve komisyonlar (mali komisyon, basın komisyonu, organizasyon komisyonu, vb.) oluşturmayı, bunun yanı sıra tüm Sanayi Odaları, Akademik Odalar, Üniversitelerimiz ve Meslek Liseleriyle ortak çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Sektörümüzün ve mesleğimizin ülkemiz açısından öneminin kamuoyu tarafından anlaşılması amacıyla; bilimsel çalışmaları takip etmek ve ülkemizin de bu çalışmalar içerisinde yer almasını sağlamak yine öncelikli hedeflerimizdendir. Teknolojik gelişmeler içerisindeki yerimizi anlatan söyleşiler; paneller ve akademik çalışmaları da önceleyen eğitim faaliyetleri düzenleyerek ve eksikliği, her geçen gün kendisini dayatan iş eğitimleri vermek de derneğimizin çok önemsediği faaliyetler arasında yer alacaktır. Bu amaçla yine eksikliğini sektör içerisindeki tüm arkadaşlarımızın da yaşadığı ve her geçen gün çok daha fazla hissedilen sektör çalışanlarına mesleki yeterlilik belgelendirme imkânları da sağlayacağız.
Derneğiniz yapısı ve üye kadronuz hakkında bilgi alabilir miyiz? Üyelik başvurularında ne tür kriterler geçerli olacak?
Yüzey İşlemler Ana Sektörünün alt başlıklarında yer alan;
Akımlı ve akımsız kaplamalar, galvaniz, kumlama, temizleme ve her tür yüzey işlem tesislerinin üretilmesi, arıtma, geri kazanım, ünite ve donanım sağlayan ve de ayrıca üretiminde kullanılan kimyasal hammadde ve yarı mamul ürünleri sağlayan tüm tedarikçi firmalar derneğimizin doğal üyeleridir. Ve yine; elektrostatik toz boya, yaş boya, sert metal kaplama uygulamaları, bu uygulamalara ait tesis, donanım ve kimyasalları ile ölçü- kontrol cihazları, sistem otomasyonları, redresörler, filtreler, pompa, vana ve tüm bu proseslere ait askı aparatları üreten ya da sektörün ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ticaretiyle ilgilenen tüm meslektaşlarımız, bu dernekte temsil edilecekler ve yer bulacaklardır.
Sektördeki eksiklerden ve ihtiyaçlardan söz edebilir misiniz? Bu eksiklerle ilgili yaptığınız analizler nelerdir?
Yüzlerce nedeniniz var. İşte birlikte yapabileceklerimizden bazıları
Öncelikle ve en önemlisi BİZ olacağız.
- Ülkemizde ve Dünyada "Sesimizi" ve "Gücünüzü" duyurabileceğiz.
- Bienal, toplantı konferans ve seminerlerle bir araya geleceğiz.
- Birbirimizi yakından tanıyacağız. Kültürümüzü yaşayacak ve yaşatacağız.
- Sinerji oluşacak. Yeni ve daha iyi iş potansiyelleri, iş birlikleri kuracağız.
- Yüzey İşlem Yardım (YİY) Destek Hattını birlikte kuracağız. Yardım edecek yardım alacağız.
- Çeşitli kurum ve kuruluşlar nezdinde çalışanlarınızı da kapsayacak özel indirim ve ödeme kolaylıkları gibi özel üyelik ayrıcalık ve avantajları sağlayacağız.
- Yurt içi yurt dışı konaklama, araç kiralama sağlık, sigorta, tanıtım hizmetleri ve risk yönetimi gibi pek çok ürün ve hizmetlere kolaylıkla ve avantajlı şekilde ulaşabileceğiz.
- Sektör Network’ü oluşturacağız. Resmi ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu sektör genelindeki önemli istatistiki bilgiler derlenecek üyelerle paylaşılacaktır.
- Kapsayıcı, katılımcı ve interaktif yaklaşımı önemseyeceğiz.
- Ülkemizin farklı şehirlerinde de toplantı ve sunumlar yaparak; ihtiyaç duyulan konularda mesleki, sosyal farkındalık artırıcı geliştirici organizasyonlar yapacağız.
- Ve en önemlisi Türkiye’nin Yüzey İşlemler alanındaki en kapsayıcı çatı örgütüyüz. Sektörüyle ilişki içinde olan tüm diğer STÖ’ler ile karşılıklı fayda ilişkisine bağlı yakın ve ortak ilişkiler ve platformlar kuracağız.
- Derneğimiz; Yüzey İşlem endüstrisinin tanıtımından, büyümesinden ve savunuculuğundan sorumludur.
- Üyelerimizin bilgi alma, ziyaret, toplantı ve eğitim gibi ihtiyaçları düşünülerek oluşturduğumuz ileride çok daha büyüyeceğine inandığımız derneğimizin sizin için şık bir merkez ofisi var.
Bunların haricinde TÜYİDER’in sektöre ne gibi katkıları olacak? Ya da farklı konularda da sorumluluk üstlenecek mi?
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, TÜYİDER sektörümüzde birlik ve beraberliğin simgesi haline gelecek herkesin güven duyduğu soru sormaktan çekinmediği her türlü bilgi alışverişinde bulanabileceği sektörden çok kıymetli arkadaşlarımla birlikte muazzam bir çatı oluşturacağız. Eğitimler, seminerler, paneller gibi birçok çalışmaların temellerini atmaya başladık. Hız kesmeden ilerlemeye devam edeceğiz. Sorumluluğumuz çok büyük önce bizimle birlikte yola çıkan tüm üyelere sonrasında tüm sektöre değişik bir ivme kazandırmayı planlıyoruz.
Sektörle buluşmayı, sektörel etkinlikler gerçekleştirmeyi planlıyor musunuz? Takvim konusunda bilgilendirebilir misiniz?
Yaşadığımız zorlu sürece rağmen ilk webinar panelimizi aslında geçen hafta gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Çok olumlu güzel dönüşler aldık. Yaptığımız panelleri herkes faydalanabilsin diye YouTube kanalımıza ekliyoruz. Tüm panel, seminer, etkinlik duyurumuzu web sitemiz, linkedln hesabımız ve instagram hesaplarımızdan duyuracağız. Bu süreci ilerleyen günlerde yapacaklarımızın temelini oluşturmak için değerlendiriyoruz. Takvimimizi oluşturmaya başladık. Çok yakın bir süre içerisinde Tüyider Buluşmaları altında 2. Webinar panelimizin duyurusunu yapıyor olacağız. Sizleri de aramızda görmeyi isteriz.