Tüyap, makina, metal işleme ve sac işleme sektörlerinin yanı sıra bu sektörlere otomasyon, elektrik, elektronik, enerji, depolama, istifleme ve taşıma gibi alanlarda ürün ve hizmet sağlayanları 16'ıncı kez Konya Makine Teknolojileri Fuarları'nda bir araya getirecek.

Şirketin 15 bin metrekare alanda düzenlediği fuar 11-13 Mayıs 2022 tarihinde, 23 ülkeden 213 firma ve temsilciliği buluşturacak. Fuar kapsamında ziyaretçiler, 118 markanın standını ziyaret edebilecek. 

4 FUAR EŞZAMANLI OLARAK YAPILACAK

Konya Makine Teknolojileri Fuarları'nda; KONYA SAC (Konya Sac İşleme Teknolojileri Fuarı), İSKON (Konya İstifleme, Depolama, Taşıma, Vinç ve Lojistik Fuarı), KONELEX (Konya Elektrik, Elektronik, Elektromekanik, Enerji Üretimi, Otomasyon Fuarı) ve  KONMAK  (Konya Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Delme, Kesme Teknolojileri, Malzemeler, El Aletleri Fuarı) olmak üzere 4 farklı fuar eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.

Makina ve ilgili sektörlerden yerli üreticiler ile uluslararası alım gruplarının bir araya geleceği fuar, sektörün üretim gücünün ve ülke ihracatının daha da artmasında önemli bir role sahip olacak.

"YURT DIŞI TANITIM ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR"

Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından da ziyaretçilerin beklendiği fuar hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarlar için Tüyap yurt dışı ofisleri ve Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle devam eden yurt dışı tanıtım çalışmalarını önemine vurgu yaptı.

2024’TE “DEĞİŞİME YÖN VERİN” İLKESİYLE HAREKET EDECEĞİZ 2024’TE “DEĞİŞİME YÖN VERİN” İLKESİYLE HAREKET EDECEĞİZ

Üç gün boyunca Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde yurt dışı alım heyeti organizasyonları ve fuar katılımcıları arasında ikili görüşmelerin de yapılacağını belirten Ersözlü, Almanya'dan Orta Doğu ülkelerine, Balkan ülkelerinden Portekiz ve Rusya'ya birçok ülkeden yabancı ziyaretçi beklediklerini ifade etti.

TÜRKİYE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÖNEM TAŞIYOR

Makina, metal işleme, sac işleme, taşıma-depolama, endüstriyel otomasyon gibi alanlarla ilgili zengin bir portföyü bulunan fuar, Türkiye’nin 2021 yılı büyüme rakamlarında büyük katkı sağlayan sektörleri tek bir çatı altında topladığı için Türkiye ekonomisi açısından da önem taşıyor. 

Geçen sene imalat endüstrisinin gayri safi yurt içi hasıladaki payı yüzde 21’e yükselirken, Türk makina sektörünün ihracat tutarı ise 23 milyar dolar ile rekor bir seviyede gerçekleşti. Fuarın da yeni iş birliklerine zemin hazırlayarak söz konusu rakamlara katkıda bulunması öngörülüyor.

SANAYİ SEKTÖRÜ YATIRIMLARI AÇISINDAN ÖN PLANA ÇIKIYOR

Konya'nın sektör için lokomotif illerden biri olması hasebiyle fuara ev sahipliği yaptığı bildirildi. Sanayi sektörü yatırımları için ideal bir şehir olan ve toplam bin 183 makina imalatı firmasını barındıran  Konya'da, ayrıca 12 OSB, 38 sanayi sitesi ve 14 özel sanayi sitesi bulunuyor. Benze şekilde kaynak makinalarından motor yenileme makinalarına, kompresörlerden metal işleme tezgahlarına sektörlerinin önde gelen şirketleri de şehirde faaliyet gösteriyor.

Metal işleme alanında Türkiye pazarının yüzde 45’ine sahip olan şehir, traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 90’ını ve tarım makinalarında kullanılan parçaların tamamını üretebiliyor ve bu alanda Türkiye pazarının yüzde 65’ini elinde bulunduruyor.

Otomotiv tedarik sanayinde birçok modelin yüzde 70’in üzerindeki parça ve ekipmanı ilde üretilirken, metal dökümde de rakamlarla öne çıkıyor. Şehirde, söz konusu sektörün temsilcisi olan 450 şirket senede Türkiye’deki metal döküm üretiminin yüzde 18’ine eşdeğer 250 bin ton kapasiteyle üretim gerçekleştiriyor.

AKILLI EŞLEŞTİRME SİSTEMİ TİCARETİN SINIRLARINI KALDIRIYOR

Öte yandan ticaretin fuarla sınırlı kalmayarak dijital dünyanın potansiyelinden faydalanarak Tüyap’ın Akıllı Eşleştirme Sistemi ile fuar katılımcıları, oluşturdukları dijital profil sayesinde fuar öncesi ve sonrasında da ürünlerini sergileyebilecek, hizmetlerini ve kendisini tanıtabilecek.

Söz konusu sistem firmayı, iş yapma potansiyeli yüksek olan alıcılara önererek karşılıklı etkileşim ve iletişime olanak sağlıyor.

Editör: Haber Merkezi