Türkiye Elektrik İletim A.Ş’nin (TEİAŞ) hazırladığı veriler, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde geldiği noktayı bize gösteriyor ve büyüme oranlarını ortaya koyuyor. Türkiye’nin emre amade elektrik kurulu gücü 98 bin 800 MW seviyesine yükseldi. Rüzgar enerjisinin hidroelektrikten sonra en yüksek kapasite ulaşmasıyla yeni bir eşik aşılmış oldu. Bu yıl ocak-temmuz döneminde Türkiye’de üretilen 187,3 milyar kilovatsaatlik elektriğin 16,8 milyar kilovatsaati rüzgar enerjisinden elde edildi.
Bu dönemde rüzgar enerjisinin toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 9 olarak kayıtlara geçti. Rüzgar enerjisinin Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücündeki
payı yüzde 10’a ulaşırken, rüzgar enerjisi toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün ise yüzde 19,3’ünü oluşturdu. Böylelikle, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 10 bin megavatı aşarken, bu alanda faaliyet gösteren şirket sayısı 3 bin 580’e, doğrudan ve dolaylı istihdam ise 25 bin kişiye ulaştı. Gelinen noktada Türkiye’deki 77 rüzgar ekipmanı üreticisi şirket, 6 kıtada 45 ülkeye ihracat gerçekleştiren konuma geldi.

RÜZGARIN ÖNEMLİ GÜNDEMİ OFFSHORE

Rüzgar enerjisinde bu gelişmeler yaşanırken sektörün önemi gündem maddesini deniz üstü rüzgar enerji santrali oluşturdu. Bu süreçte deniz üstü rüzgar potansiyeli çok hızlı gelişti. Öyle ki 2020 yılında 6 GW olan kurulu gücün 2030’da 33 GW’a kadar çıkması bekleniyor. Bu büyümenin tedarik zincirini de olumlu yönde etkilemesini bekliyor. Özellikle İzmir gibi rüzgar enerjisinin önemli kentlerinde ihtisas bölgelerinin kurulması sektörün büyümesini hızlandıracak.

Enerji verimliliği konusunda hayata geçirdikleri önemli projeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz. Bu ay kapak konuğumuz olan Lila Kağıt ise enerji verimliliği konusunda önemli bir yatırım gerçekleştirdi. 2020’nin son çeyreğinde tekstil alanında faaliyet gösterdiği boyahaneye yaptığı 55 milyon TL değerindeki yatırım ile boyahane tesisi için modernize çalışmaları yaparak hem verimliliği yüzde 100 artırdı hem de yüzde 30 enerji tasarrufu ve yüzde 25 su tasarrufu sağladı.

Yeni sayımızı keyifle okumanız dileğiyle...