Türkiye ile Bulgaristan doğal gaz için işbirliği anlaşması gerçekleştirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bulgaristan ziyareti çerçevesinde gittiği Bakanlar Kurulu Ofisi’nde Bulgar mevkidaşı Rosen Hristov tarafından karşılandı. Anlaşmayı Türkiye adına imzayı BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Bulgaristan adına ise Bulgargaz Genel Müdürü Denitsa Zlateva attı.

"BU ALTYAPI İLE GAZ MERKEZİNE BİR TUĞLA DAHA KOYMUŞ OLDUK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi: “2023 yılının iki ülke arasında iş birliğinin daha da arttığı bir yıl olmasını diliyorum. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in İstanbul’da bir araya gelmişti. Orada mevkidaşım ile bir araya gelmiş ve enerji alanındaki önemli hususların bir kez daha üzerinden geçmiştik. Gerçekleştirdiğimiz son görüşme üzerinden bir ay bile geçmeden İstanbul’da ele aldığımız konuları bugün Sofya’da somut adımlara dönüşmesinden dolayı memnuniyet duyuyoruz. Yaptığımız bu anlaşmanın iki ülke arasında doğal gaz alanındaki iş birliğini daha da geliştireceğine inanıyoruz. Mutabakat zaptı, Balkan coğrafyasındaki doğal gaz güvenliğinin artırılması konusunda önemli bir. Anlaşmanın süresi 13 yıl olacak ve yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküp değerinde bir gaz transferi sağlanacak. Başta Bulgaristan olmak üzere Avrupa’nın da doğal gaz arz güvenliğine büyük katkı sağlayacak.” diye konuştu.

“KAPASİTEYİ KISA SÜREDE ARTIRMA İMKANI BULUNUYOR”

Dönmez, anlaşmanın detaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Başta Saros FSRU olmak üzere 5 LNG terminalimiz sürece katkı sağlayacak. Türkiye, 7 farklı hat ve LNG terminalleri üzerinden 15 ülkeden gaz tedariki yapıyor. Bu, anlaşma aynı zamanda Türkiye’nin gaz merkezi olması adına güçlü bir adım oldu. Bu altyapı sayesinde gaz merkezine bir tuğla daha ekledik. Tedarikçi ülkeler ve Avrupa ülkelerinin yapacağı yatırımlar sonrasında bu kapasiteyi kısa sürede artırma imkanı bulunuyor.” (AA)

ENERJİ DEPOLAMADA KUM BAZLI TEKNOLOJİ ENERJİ DEPOLAMADA KUM BAZLI TEKNOLOJİ