Tüpraş, 2024 Entegre Faaliyet Raporu’nu, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) ile tam uyumlu olarak hazırlayarak kamuoyuyla paylaştı. Raporda, şirketin yıl boyunca gerçekleştirdiği faaliyetler, iklim ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları detaylı bir şekilde sunuluyor.
Şirket, “Enerjimiz Geleceğe” vizyonuyla ilerlediği Stratejik Dönüşüm Yolculuğu kapsamındaki faaliyetlerini ve çevresel, sosyal ve yönetişim odaklı çalışmalarını raporda yer verdi. TSRS’nin “TSRS 1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgiler” ve “TSRS 2 İklimle İlgili Açıklamalar” şartlarına tam uyumlu olarak hazırlanan rapor, iklim ve sürdürülebilirlik ile ilgili risk ve fırsatları “Yönetişim”, “Strateji”, “Risk Yönetimi” ve “Metrik ve Hedefler” başlıkları altında ele alıyor.
Raporda ayrıca Stratejik Dönüşüm Planı kapsamındaki gelişmeler, çifte önemlilik yaklaşımıyla belirlenen öncelikli konular, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkılar ve paydaşlara sağlanan değer detaylı olarak aktarılıyor.
Sürdürülebilirlik ve Finansal Performans
Rapor, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) Entegre Raporlama Çerçevesi dikkate alınarak hazırlandı. Ayrıca Sürdürülebilirlik Muhasebesi Standartları Kurulu (SASB) ve Küresel Raporlama Girişimi (GRI) tarafından belirlenen Petrol ve Gaz Sektörü Standartları ile de uyumlu olarak sunuldu.
Tüpraş Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Doğan Korkmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, enerji sektöründeki dönüşüm sürecine liderlik ederken, finansal, çevresel ve sosyal ilerlemelerini şeffaf bir şekilde paylaşmanın önemine vurgu yaptı. Korkmaz, TSRS standartlarına tam uyumlu bir rapor hazırlamanın sektör açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, bağımsız denetim kapsamında doğrulanan 336 sürdürülebilirlik performans göstergesinin rapora dahil edildiğini ifade etti.
FOTO: Tüpraş Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Doğan Korkmaz
Tüpraş, 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefine doğru ilerlerken, 2017 baz yılına göre Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını yüzde 18 oranında azalttı. Ayrıca, Kapsam 3 emisyonları da ilk kez bağımsız olarak doğrulanarak raporda kamuoyuna sunuldu.
Raporda, şirketin Avrupa Birliği Taksonomi Tüzüğü kapsamındaki raporlamalarına gönüllü olarak devam ettiği ve yatırım harcamaları, operasyonel harcamalar ile cironun çevresel sürdürülebilirlik hedefleri ile uyumluluğunun da yer aldığı belirtiliyor.
Ayrıca, Tüpraş’ın enerji ve su verimliliği projeleri, toplumsal sorumluluk alanındaki çalışmaları ve Avrupa odaklı yeşil hidrojen projelerine yönelik Hydrogen Europe üyeliği gibi çevresel sürdürülebilirlik alanındaki girişimleri de raporda öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor.