Toyotetsu’nun Türkiye Çayırova Kocaeli’de yer alan TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde içerisinde farklı yıllarda yapılan 4 adet fabrikası bulunuyor. 2022 yılında 4’üncü fabrikasının açılışını gerçekleştiren Toyotetsu, yenilenebilir enerji kaynaklarına da yatırım yaparak kendi enerjisini üretiyor. Güneş enerji santrallerinin kurulumu ve detaylarıyla ilgili görüştüğümüz Toyotetsu Makine Bakımı Müdür Yardımcısı Onur Bademci, “GES Çatı-1 projemizin panel gücü 2.2 MW DC inverter gücü 1.8 MW AC’dir. Bu proje fabrikamızın elektrik tüketiminin yüzde 12’sini karşılamaktadır. GES Çatı-2 projemizin panel gücü 3.6 MW DC inverter gücü 2.875 MW AC’dir. Toplam 5.8 MW kapasiteli çatı projemiz ile fabrikamızın toplam elektrik tüketiminin yüzde 30'unu karşılıyoruz” dedi.  

Firmanızın kuruluşundan ve Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz? 

Toyotetsu Türkiye Çayırova Kocaeli bölgesinde yer alan Taysad Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) içinde 2001 yılında Toyoda Iron Works tarafından kuruldu. %100 Japon sermayeli olan fabrikamızın toplam alanı 100.000 m² olup, son yaptığımız yatırımlarla kapalı alanı 62.000 m²’ye ulaşmıştır.

Türkiye’de toplam kaç fabrikanız bulunuyor? Fabrikaların üretim kapasitesini artırmaya yönelik yeni yatırım planlarınız var mı? 

Aynı parsel içerinde farklı yıllarda yapılan 4 adet fabrikamız bulunmaktadır. Son olarak 2022 yılı içerisinde 4. fabrikamızın açılışını gerçekleştirdik. Bu fabrikamızda Türkiye’nin en büyük transfer hatlarının kurulumunu gerçekleştirip, başarılı bir şekilde devreye aldık.

Faaliyet gösterdiğiniz sektörü elektrik tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Enerji verimliliği konusunda hangi proseslere odaklanıyorsunuz? 

Otomotiv sektöründe üretimde kullanılan ekipmanlar dışında en çok yardımcı işletmeler ekipmanlarında enerji tüketilmektedir. Üretim ekipmanlarına enerji kaizeni yönünde müdahale şansınız kısıtlı olmaktadır. Yardımcı işletmeler ekipmanlarına ufak dokunuşlarla inanılmaz enerji kaizenleri yapabiliyorsunuz.

Kendi enerjinizi üretmek için nasıl projeler hayata geçirdiniz? Projenin detayları hakkında bilgi verebilir misiniz? 

2017 yılında 24 güneş enerji paneli ile 6 kW’lık bir sistem kurup enerji izlemesini gerçekleştirdik. 2021 yılında enerji fiyatlarının artışıyla beraber, hızlıca GES Çatı projemizin ilk etabını devreye aldık. Sonrasında GES Çatı projemizin ikinci etabına başladık ve geçici kabul için yetkilileri beklemekteyiz. Aynı zamanda arazi ges çalışmalarınada vakit kaybetmeden başlayıp, Yozgat’ta 190 dönümlük bir arazi satın alımı yaptık.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz çatı üzeri güneş enerji santrali projenizi anlatabilir misiniz? Çatı üzeri GES projesinin toplam kurulu gücü nedir? Toplam elektrik tüketiminizin ne kadarını üretmeyi planlıyorsunuz? 

SAVUNMANIN ENERJİSİ CW İLE YÜKSELİYOR SAVUNMANIN ENERJİSİ CW İLE YÜKSELİYOR

GES Çatı-1 projemizin panel gücü 2.2 MW DC inverter gücü 1.8 MW AC’dir. Bu proje fabrikamızın elektrik tüketiminin %12’sini karşılamaktadır.  Ges Çatı-2 projemizin panel gücü 3.6 MW DC inverter gücü 2.875 MW AC’dir. Toplam 5.8 MW kapasiteli çatı projemiz ile  fabrikamızın toplam elektrik tüketiminin %30'unu karşılıyoruz. 

Bu projelerin yanında arazi araştırmaları gerçekleştirdik. GES projelerinde kapasitelerin hızlıca dolacağını öngörüp, Yozgat ilinde 190 dönümlük arazi satın alıp, 12 MW DC 10 MW AC kapasitesinde projeye başladık. Mayıs 2024 yılında tamamlanacak projemizle fabrikamızın elektrik tüketiminin %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş ile sağlamanın mutluluğu içerisinde olacağız.

Bu yatırımlar kendini ne kadar sürede amorti edecek?

İlk projemize başladığımızda 5 yılda amorti edeceğini ön görüyorduk. Ancak artan enerji fiyatlarıyla bu süre 2-3 yıla kadar düştü. İkinci projemiz ve arazi projemizde 3.5 yıl amorti öngörüyorduk. Ancak enerji maliyetlerinde sağlanan düşüşler projenin amortisman süresini 1-2 yıl arasında uzattı. 

Projenin teknik detaylarını paylaşabilir misiniz? Toplam kaç adet güneş paneli kullanıldı? Verimlilik noktasında nasıl bir yol izlediniz? 

İlk çatı projesinde 5000 adet güneş enerji paneli, 18 adet 100 kW’lık inverter kullanıldı. İkinci çatı projesinde ise 7900 adet güneş enerji paneli 23 adet 125 kW’lık inverter kullanıldı. Çatı ges projelerinde gölgelenmeler verimlilik konusunda önem arz etmektedir. Bizler birçok verimlilik simülasyonu gerçekleştirdik. İnverterlerin MPTT çıkış sayısının gölgelenme için önemli olduğunu düşündüğümüzden inverter seçimini MPTT sayısı yüksek olandan seçtik, ayrıca seçtiğimiz inverterlerin sabah uyanma zamanı düşük gerilimli olduğu için verimlilik anlamında üst noktada bir projeyi hayata geçirmiş olduk.

Projenin kurulması ve hayata geçmesi noktasında hangi EPC, danışmanlık ya da hangi firmalardan destek aldınız? Nasıl bir iş birliği gerçekleştirdiniz? 

Ürün seçimlerini Toyotetsu ekibi olarak kendimiz belirledik. Özellikle ana bileşenlerden  panel ve invertör seçiminde özen gösterdik. EPC firması olarak Zena Enerji firması ile çalıştık. Zena Enerji çatı projelerini yasal süreçlerden, projenin tamamlanmasına kadar çalışmalarını başarılı bir şekilde yaptı ve çatı projelerini bizlere teslim etti. Arazi projemizde de Zena Enerji ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Güneş panellerinin temizliği toplam verimlilik konusunda önemli bir bölüm. Siz bu konuda nasıl çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz? 

Fabrikamızın bulunduğu bölgede panellerimiz sık kirlenmektedir. Buna yönelik panel temizliği konusunda saf su ile temizlik yapıyoruz. Panel yıkama robotları ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir çevre politikası izliyorsunuz? Yeni dönem hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

İşletmemizde kaizen yapma kültürü her çalışanda bulunmaktadır. Kaizen biliyorsunuz ki sürekli iyileştirme anlamına gelmektedir. Enerji alanında da önemli enerji kaizenlerini gerçekleştirerek örnek bir işletme anlayışında karbon emisyonlarımızı önemli oranda azalttık. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapmış olduğumuz önemli yatırımların yanında işletme içinde yapmış olduğumuz enerji kaizenleriyle beraber 2030 yılına kadar karbon nötr, 2040 yılına kadar da karbon zero olma hedefimiz bulunmaktadır. Yeni gelişen teknolojileri takip edip hedeflerimizi gerçekleştireceğimize gönülden inanıyorum. Bunların yanında İstanbul Silivri bölgesinde 2018 yılında 700 adet ağaç dikimi gerçekleştirdik. 2022 yılında da Kocaeli Gebze bölgesinde 10.000 adet ağaç dikimi gerçekleştirip ‘’Toyotetsu Ormanları’’ oluşturuyoruz.  Toyotetsu Ormanları’nı genişletip, karbon emisyonlarına doğrudan etki etmenin mutluluğu içerisinde olacağız.