Türkiye’de Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) bulunan ve pirinç, alüminyum ile magnezyumda metal parça imalatı yapan 2 adet üretim tesisinde sıcak dövme, talaşlı imalat ve çubuktan işleme, yüksek basınçlı döküm prosesleri yürüten TORUN Metal, VAT Enerji danışmanlığında gerçekleştirdiği bakanlık onaylı basınçlı havada enerji verimliliği projesi kapsamında yaklaşık 500.000 kwh enerji kazancı sağladı.

2025 YILINDA YENİLENEBİLİR ENERJİDE YÜZDE 50'YE ULAŞACAK

MyasaVerimsiz 1 adet kompresörün invertörlü kompresör ile değişimini, bir diğer kompresörden çıkan atık ısının sıcak su prosesinde ön ısıtma amaçlı kullanımını, mevcut basınçlı hava tabancalarının 4 kat daha verimli hava tabancaları ile değişimini ve soğutma suyu sistemindeki verimsiz pompaların verimli ve invertörlü pompalar ile değişimini gerçekleştiren TORUN Metal, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan her iki üretim tesisinin elektrik ihtiyacının 2023 yılında yüzde 15’ini, 2024 yılı için yüzde 30’unu ve 2025 yılı için toplam tüketiminin yüzde 50’sini için yenilenebilir kaynaklarından sağlayacak.

Şirket bünyesindeki enerji verimliliği yatırımları hakkında TORUN Metal Enerji Yöneticisi Murat Yaşa şöyle konuştu:

"TORUN Metal olarak 2023 yılında enerji ihtiyacımızı sürdürülebilir kaynaklardan gidermeye odaklandık ve yenilenebilir enerjiyi süreçlerimize dahil etmek için Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (İ-REC) aldık. Yaptığımız anlaşma sonucunda Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan her iki üretim tesisimizin elektrik ihtiyacının 2023 yılında yüzde 15’ini, 2024 yılı için yüzde 30’unu ve 2025 yılı için toplam tüketimimizin yüzde 50’sini için yenilenebilir kaynaklarından sağlayacağız." 

MİMSAN Enerji, Marmara Çimento’nun Atık Isısını Elektriğe Dönüştürdü MİMSAN Enerji, Marmara Çimento’nun Atık Isısını Elektriğe Dönüştürdü

40 BİN EURO'LUK YATIRIM

Projenin yatırım geri dönüş süresi hakkında da bilgiler paylaşan Yaşa, şunları söyledi:

"Basınçlı havada enerji verimliliği projemiz mevcut. Yaklaşık olarak 40.000 Euro’luk bir yatırım bütçesi ile girdiğimiz projemiz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verimlilik artırıcı proje başvurusunda bulunduk ve olumlu sonuç aldık. Onaylanmış projemizi yaklaşık 1 ay sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından gelecek ekibin kontrolü sonrasında kapatacağız. Uygulamış olduğumuz bu projenin ön görülen geri ödeme süresi 1.1 yıl olarak hesaplanmıştır."

Editör: Ayşete Yavaş