KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER ZARAR EDİYOR KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER ZARAR EDİYOR

Ankara’daki üretim tesisine kurduğu 3 MWp kurulu güce sahip güneş enerji santraliyle üretim süreçlerinde kullandığı elektriği yeşil enerjiden elde etmeye başlayan Tepe Home, sürdürülebilirlik hedefi kapsamında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. 40 milyon TL yatırım bedeliyle hayata geçirdikleri güneş enerji santrali ile ilgili bilgi veren Tepe Home Genel Müdürü Levent Çapan ile hem markanın üretim faaliyetlerinden hem de GES projesinin teknik detaylarından bahsettik. 

“ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTIRMAYA YÖNELİK YATIRIMLAR YAPACAĞIZ” 

Ankara’daki üretim tesisinde hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Çapan, markanın kuruluş hikayesini ve sektörde geldiği noktayı şu sözlerle anlattı: “Faaliyetlerimizi Ankara Bilkent’te 60.000 metrekarelik alana sahip üretim tesislerimizle, 45.000 metrekarenin üzerinde satış alanlarımızla ve 10.000 üzerindeki ürün çeşitliliğimizle sürdürüyoruz. Yerli üretimimizle mobilya sektöründeki en önemli oyunculardan biriyiz. Masiften panele, metal işlemeden vernik-cilaya, döşemeden paketlemeye ve lojistiğe kadar tüm süreçleri içeren bir üretim zincirini tek çatı altında yönetiyoruz. Tüketicilerimize; yemek odası, yatak odası, genç odası, çalışma odası, bahçe mobilyaları, oturma odası takımları ile beraber sehpa, puf, kitaplık vb. tamamlayıcı dekorasyon ürünlerini ve yüzlerce aksesuar çeşidini bir arada sunuyoruz.  Yurt içinde Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir’de olmak üzere toplamda 17 satış noktası ve online mağazamız ile Türkiye’nin her yerine hizmet vermekteyiz. Bursa Mağazamızın da Mayıs ayı başında açılışını yapacağız. Yurt içi ve yurt dışında konut, ofis, otel, eğitim kurumları ve benzeri projelerde çözüm ortaklığı çalışmalarımız ve toplu satışlarımız devam ediyor. Mağazamızın açılması konusunda yoğun talep aldığımız birçok şehirde de fizibilite çalışmalarımız sürüyor. 2023 yılında da müşterilerimiz ile yeni mağazalarımızda buluşacağız. Yurt dışında Kıbrıs, Arnavutluk, Libya, Sırbistan ve Bosna olmak üzere 5 ülkede satış noktalarımız yer alıyor.” Artan talebe cevap vermek adına üretim kapasitesini artırmaya yönelik yatırım yapmak istediklerinin altını çizen Çapan, “Artan talep neticesinde öncelikle üretim kapasitemizi artırıcı yeni yatırımlar yapacağız. Büyümeye devam eden bir şirket olarak yeni mağazalarımız ve yatırımlarımızın getirdiği iş yükü dolayısıyla genel merkezimizde ve mağazalarımızda da işe alımlarımız devam edecektir. Teknolojinin verimliliğe katkısı her geçen gün daha da önem kazanırken yatırımlarımızda dijital çözümlere öncelik vererek tüm birimlerimizde süreçlerimizi daha esnek ve daha etkin olacak şekilde geliştiriyoruz.” dedi 

“ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 100’ÜNÜ GÜNEŞ ENERJİSİNDEN KARŞILAYACAĞIZ”

Mobilya sektörünü elektrik tüketimi açısından değerlendiren Çapan, mobilya sanayisinin enerji tüketimi açısından her yıl artış gösterdiğine dikkat çekti. Çapan, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini ise şu sözlerle anlattı: “Türkiye gerek arazi gerekse güneş enerjisi yoğunluğu açısından oldukça avantajlı bir konumda yer alıyor. Bu potansiyelin kullanılması ve gelecekte bütün paydaşların yenilenebilir enerjiye dönmesi için güneş enerjisinde sürdürülebilir bir pazar oluşması gerekiyor. Gelecekte fosil yakıt fiyatlarının yükselmesi ve aynı zamanda bu yakıtlara kesintisiz ulaşımda sıkıntılar da öngörülebilmekte. Dolayısıyla yenilenebilen enerji kaynaklarına bugünden yatırım yapmak ileride ekonomik büyüme fırsatlarını da artıracaktır. Bizim gibi öncü şirketlerin böyle projelere yatırım yapmasının hem duyarlılık, hem sürdürülebilirlik, hem de verimlilik açısından önemlidir. Sürdürülebilir bir gelecek için çıktığımız bu yolda Şubat 2023 itibariyle üretimimizin yüzde 100’ünü yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden sağlayacağız. Bununla birlikte bizim için enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan üretmek kadar verimli kullanmak da önemlidir. Dolayısıyla aynı zamanda elektrik tüketimimizi azaltmaya yönelik de önlemler almaktayız. Bu doğrultuda floresan kullanılan 2.700 adet 36 wattlık lambayı 15 wattlık lambalarla değiştirerek aydınlatmada yüzde 60 daha az enerji tüketimi sağladık. Bununla birlikte fabrikamızda kullanılan ve yüksek enerji tüketen makinalarımızda inventerli sisteme geçiyoruz. İnventerli kompresör teknolojisi ile ihtiyaca göre basınçlı hava üreterek gereksiz enerji tüketiminin önüne geçeceğiz. Tasarım ve Ar-Ge departmanlarımızda başlattığımız projede üretimden verilen firelerden yeni aksesuar ürünleri üretiyoruz. Yeniden kullanım kapsamında yaptığımız bu projeden kazandığımız ürünleri mağazalarımızda satışa sunuyoruz. Son olarak, atık yönetimi ve geri dönüşüm süreçlerine de büyük önem veriyoruz. Atıkların doğru şekilde ayrıştırılması, geri dönüştürülmesi ve geri kazanılması için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede hem enerji tüketimimizi azaltıyor hem de doğal kaynakları koruyarak sürdürülebilirliğe katkı sağlıyoruz.” 

“GES PROJESİ İÇİN 40 MİLYON TL YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK”

Çapan, projenin teknik detaylarını ve yatırım sürecini şu sözlerle değerlendirdi: “Projenin DC Kurulu gücü 2.842,72 kWp değerindedir. Tesisimizde enerji tüketiminin tamamını GES projesinden sağlayacağız. Büyümekte olan ve dolayısıyla üretim kapasitesini artıran bir firma olarak olduğumuzdan enerji tüketimimiz de aynı doğrultuda artacaktır. Dolayısıyla tüketimimizi azaltmaya yönelik iyileştirme süreçlerimiz sürekli olarak devam edecektir. Tepe Home ilkelerinden biri olan “Daima Daha İyinin Arayışında Olmak” felsefesinden vazgeçmeyeceğiz. Bu proje için 40 milyon TL yatırım yapılmıştır. Kurulan GES santrali 2,24 yılda amorti edecektir. GES için PV panel gücü 545 Wp, 5216 adet panel kullanılmıştır. Hücre tipi Half-Cut monokristal ve yüzde 21,29 verimliliğe sahip olan, CW markalı paneller kullanılmıştır. CW paneller düşük ışınımda yüksek verimliliği ve yüksek dayanım kapasitesi nedeniyle tercih edilmiştir. Kurulum kolaylığı da bir diğer avantajıdır.” 

“YÜZDE 98,8 VERİMLİLİĞE SAHİP INVERTER KULLANIYORUZ” 

GES sisteminde kullandıkları teknik ekipmanlarla ilgili bilgi veren Çapan, elde edecekleri verimi şu sözlerle anlattı: “Growatt marka inverter tercih edilerek tasarlanmıştır, ayrıca sistemde TCP/IP analizör kullanılmıştır. Growatt Türkiye’nin her yerine kurulum ve servis sağlamaktadır. Cep telefonundan ya da bilgisayardan anlık olarak üretim ve tüketim değerlerinin izlenebilmesi sayesinde sahaya gitmeden rahatlıkla istenilen verilere ulaşabilme ve rapor edebilme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda yüzde 98,8 maksimum verimliliğe sahip solar inverterler I-V curve ile akıllı arıza tespiti yapmaktadır. Bu sayede oluşabilecek arızayı hızlıca tespit etmek ve online akıllı servis hizmetinden yararlanarak kısa sürede çözüme ulaşmak mümkündür. ZONEX Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.  firması tarafından projelendirme ve montaj işlemi yapılmıştır. SOLPEG (Solar Power Expert Group) firması tarafından ise danışmalık hizmeti alınmıştır. Kullanılan teçhizatlar ve malzemeler oluşabilecek tüm deformasyonlardan korunacak şekilde monte edilmiştir. Bu sayede malzemelerin ömrü çok uzundur.” 

“BÜTÜNSEL BİR SÜREÇ TASARLIYORUZ”

“Var olan kaynakların sonraki nesillere aktarılabilmesi, çevrenin korunması bugün tüm insanlar olarak bizim sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Biz Tepe Home olarak sera gazı emisyonu yoğunluğunun azaltılması için çıktığımız bu yolda çevremize ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için elimizden geleni yapıyoruz. GES projemizle üretim tesislerimizde %100 temiz enerjiye geçmemizin yanı sıra sürdürülebilirlik ve çevre koruması ilkeleri, şirketimizin tüm faaliyetleri ve karar alma süreçlerinde ön plandadır. Sürdürülebilir bir gelecek bütünsel bir süreç tasarlayarak farklı birimlerde önlemler almaya çalışmaktayız” sözleriyle sürdürülebilirlik ve çevre politikası ile ilgili bilgi veren Çapan, yeni dönem hedeflerini ise şu sözlerle özetledi: “Sürdürülebilirlik konusunda daha etkin olmak için atık yönetimi, enerji verimliliği, su yönetimini önemsiyor; hava kirliliği ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için farklı departmanlarımızda da çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Yeni dönemde, makine parkurumuzu daha az enerji tüketen makinelerle revize etmek öncelikli planımız olarak yerini aldı. Aynı zamanda tasarım ve Ar-Ge departmanlarımızda yeni ürünlerimizi daha küçük parçalarda modüler olarak üretme kararı aldık. Bu sayede lojistik süreçlerimizde kamyon alanından maksimum verimlilikle yararlanacağız. Sürdürülebilir bakış açısıyla üretmeye, daima değişime ve yeniliklere ayak uydurmaya, teknolojiyi takip eden değer yaratan stratejiler uygulamaya güçlenmeye ve büyümeye devam edeceğiz.”