Pandemi döneminin başlangıcından beri düzenlediği anketlerle otomotiv tedarik sanayinin nabzını tutan ve pandemi sürecinde sektörün gidişatını sunan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), beşincisini gerçekleştirdiği Koronavirüs Etki Araştırması’nın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Firmaların istihdam politikaları ile ilgili bilgiler veren anket sonucunda, sektörde en az yüzde 30 oranında ciro kaybının beklendiği, yaşanan sorunlara rağmen şirketlerin istihdamlarını korumayı planlandığı ortaya çıktı. 

İSTİHDAM FAZLALIĞI ORANI YÜZDE 17  

TAYSAD’a üye firmaların katılımlarıyla gerçekleştirilen ankete göre, firmaların Kısa Çalışma Ödeneği’nden (KÇÖ) haziran ayında da yararlandığı, ankete katılanların yüzde 57’si beyaz yaka ve yüzde 67’si mavi yaka çalışanları için KÇÖ aldığı kaydedildi.

Katılanların yarısı gelecek üç ayda beyaz yaka çalışanları çerçevesinde istihdam fazlalığı olacağını düşünürken, söz konusu oran mavi yaka çalışanlarda yüzde 68’e kadar çıktığı gözlemlendi. 

Ayrıca ankete göre, üyelerin istihdam fazlalığı oranının ortalama yüzde 17 olduğu ortaya çıktı. 

ŞİRKETLER, İSTİHDAM KONUSUNDA NE YAPACAKLAR?

Katılımcıların yüzde 42’si KÇÖ’nün ardından bütün çalışanlarını çalıştırarak tam maaş vermeyi, yüzde 36’sı çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmayı ve yüzde 29’u geleceğe dönük borçlandırarak yıllık izine çıkarmayı planladığını belirtti.

Katılımcıların yüzde 15’i çalışanlarını ücretli izne çıkarmayı planladığını, yüzde 5’lik kesim de personellerinin çalışacağını ancak kısmi maaş ödeyeceğini dile getirdi.

Katılımcıların yüzde 60’ı kronik rahatsızlığı bulunan personelini çalıştırmadığı, söz konusu firmaların yüzde 42’sinin bu nedenden ötürü çalıştırmadığı ve personellerine kısmi ödeme yaptığı, yüzde 30’unun ücretli izin ve yüzde 28’inin de ücretsiz izin kullandırdığı ortaya çıktı.

SERVİSLERDEKİ UYGULAMAYA 2 AY DAHA DEVAM EDECEKLER

Ankete doğrultusunda katılımcıların yarısının personel servislerinde, yüzde 50 doluluk oranı uygulamasına devam ettiği ve bu firmaların iki ay daha uygulamaya devam edecekleri belirtildi.

Anket kapsamında üretim kayıplarına da yer verilirken, katılımcıların yarıya yakınının temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre en az yüzde 30 oranında üretim kaybı yaşanacağını öngördüğü sonucu çıktı.

“KÇÖ’NÜN UZATILMASI GEREKİYOR”

Anket sonuçlarını değerlendiren TAYSAD Başkanı Alper Kanca, çalışmanın KÇÖ’nün uzatılmasının sektör açısından önemini ve bunun istihdam kaybına yönelik politikaları da etkilediğini vurguladı.

Ödeneğin uzatılmasından sonra sektördeki üretim kaybına rağmen şirketlerin istihdamlarını korumayı amaçlarına dikkat çeken Kanca, gelecek üç ayda istihdam fazlalığı olması beklentisine karşın şirketlerin çalışanlarını korumakta kararlı olduklarını söyledi.

Kanca, sürecin kalıcı olması ve sektörün daha hızlı toparlanması amacıyla uygulamanın birkaç ay daha uzatılması gerektiğini sözlerine ekledi.