Türkiye’de önemli bir üretim hacmine sahip olan tarım ve tahıl ürünleri, sektöründeki istikrarlı başarısını doğru depolama yöntemleri sayesinde sürdürüyor. Kepekten mısıra, buğdaydan arpaya kadar pek çok ürün, kendi özelliklerine göre farklı şekilde sınıflandırılıyor. Buradaki en önemli koşul ise rutubet değerleri… Çünkü rutubet, buğday, mısır gibi ürünleri hızlı bir süreç içerisinde bozulmaya götürüyor ve hedeflenen stoklama tarihine engel oluyor. Ancak depolama sistemi doğru bir şekilde kontrol edildiği zaman buğday dört yıldan fazla süre saklanabiliyor. 

Tarım ve tahıl konusunda depolama alanlarının daha iyi bir noktaya gelmesi için silo teknolojisi her geçen gün değişiyor ve büyüyor. Daha fazla ihtiyaca cevap verebilmesi içinde farklı özellikler ön plana çıkıyor. Bu alanda uzun yıllar hizmet veren iki önemli fabrikayı ziyaret ederek hem gelişen silo sistemlerini konuştuk hem de depoların nasıl doğru bir şekilde takip edildiğini inceledik. Odaklandığımız en önemli konu ise birim metrekarede en yüksek kapasiteyi nasıl kullanmamız gerektiğiydi. 

“Kimya ve Kozmetik” sektörünü ele alacağımız mayıs sayısında buluşmak dileğiyle… Türkiye’nin önemli fabrikalarını incelemeye devam edeceğiz. 

Keyifli okumalar…