İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI

EnerjiSa Üretim, tarımdaki enerji ihtiyacının, üretim alanının üzerine kurulan güneş enerjisi panelleriyle sağlandığı agrivoltaik tarım uygulamasının pilot çalışmasını başlattı. Proje İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Komşuköy’de hayata geçirildi. 

“GES PROJESİ BİRİNCİL HİZMETİ VERİYOR”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Enerjisa Üretim Üst Yöneticisi (CEO) İhsan Erbil Bayçöl, "Agrivoltaik uygulaması daha önce yurt dışında da hayata geçti ve iyi çalıştı. Biz de benzer bir uygulamayı Türkiye’de yapmak istedik ve pilot uygulamasını başlattık. Tarımsal faaliyete uygun vaziyette konstrüksiyonu tamamlanmış bir GES projesi tarlanın üzerinde yer alıyor. Agrivoltaik tarım faaliyetiyle güneş santralinin bütünleşerek hayata geçen bir sistem olma özelliğiyle öne çıkıyor. Tarımsal faaliyetin yürütüldüğü bir noktada enerji ihtiyacı da bulunuyor. Güneş panelleri birincil hizmeti veriyor. Tarımsal faaliyetin yürüdüğü yerde topraktaki nem oranı en kıymetli konulardan biri. Güneş panelleri, gölgelemeyi ya da güneş almayı ayarlayarak, toprağın yönetilmesini de sağlamış oluyor. İlave olarak bir bütünleşik ekosistem yapısını hayata geçirmiş oluyor. Bütün denklem kendi içerisinde birbirini besleyen, birbirine destek veren bir sistem. Aynı lokasyonda daha verimli bir şekilde tarımsal faaliyeti devam ettiriyorsunuz, enerji ihtiyacını da karşılamış oluyorsunuz. Hatta o enerji ihtiyacı yakındaki başka ihtiyaçları karşılayacak şekilde konumlanabiliyor."

“TARIMDA SERA GAZI EMİSYONLARINA ODAKLANMAK GEREKİYOR”

Bayçöl, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının tarımda odaklanılması gereken önemli bir başlık. Özellikle iklim kriziyle karşı karşıya kaldığımız süreç daha kötüye gittiği zaman tarımsal faaliyetler hiç kalmayacak. Bu sebeple karbonu doğru şekilde yönetmeliyiz. Bu sistem su, karbon ve tarımsal faaliyetlerin daha verimli bir şekilde devam etmesine hizmet ediyor.  Seracılıkla da tarım faaliyeti devam eder, güneş almayı yönetmeye çalışırsınız, güneş paneli bunu daha dinamik, daha efektif bir sistemle tanımlamış oluyor." diye konuştu.

“UYGULAMAYI BAŞKA NOKTALARDA DA HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Uygulamayı başka noktalarda da hayata geçireceklerini kaydeden Bayçil, uygulamayı başka noktalarda da hayata geçireceklerinin altını çizerek “Tarımı yapılan ürünün türüne göre güneş santralinde farklı çözümler uygulanabilecek. Komşuköy’de küçük bir uygulama gerçekleştirdik ama tüm santrallerimizde ve santrallerin etrafındaki tarımsal alanlarda benzer uygulamalar yapmayı sürdüreceğiz. Hiçbiri diğerinin birebir kopyası olmayacak. Burada sebze tarımcılığı yapılıyor, bütün güneş panellerinin yerleşimi ona göre yapıldı, aşağıda güneş almayı sağlayacak şekilde seçildi. Bazen tamamen gölgelemeye uygun formasyon seçiliyor olacak. Mera alanlarında hayvanların gölge ihtiyacı da dikkate alınarak bir formasyon yapılıyor olacak. İhtiyaca göre şekillenmiş olan yapılardan bahsediyoruz." (AA)