Türkiye’nin Fatih sondaj Gemisi Tuna-1’deki sondaj çalışmalarının ardından 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin keşfedilmesi önemli bir adım oldu. Bu keşif ve sonuçları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı ve 2023 yılında Karadeniz gazının milletin kullanımına sunulacağını söyledi. Bugüne kadar “Enerjide transit ülke” olarak anılan Türkiye, bu adımla birlikte farklı bir noktaya geldi. Peki bu gelişme sayesinde Türkiye’nin enerjideki gücü artacak mı? Küresel bir güç olma yolunda ilerleyecek mi? Türkiye’nin ekseni değişecek mi? Siyasilerden uzmanlara kadar herkes bu üç sorunun cevabına odaklanıyor. 

Bu önemli keşif ve sonrasının nasıl planlanacağına dair konuşmalar sürerken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez net bir açıklama yaparak soru işaretlerine cevap vermiş oldu. Dönmez, keşif operasyonun Türkiye’ye ait olduğunu ve bu noktada bir ortakla çalışmadıklarını söyledi. Bu projenin sahibinin de işletmesinin de Türkiye Petrolleri’ne ait olacağını açıkladı. 

ST Proses Çözümleri Dergisi olarak biz de bu ay boya üretim proseslerine odaklandık. Kapağımıza taşıdığımız San Deco, son dönemde önemli bir yatırım kararı alarak hem Gebze’de hem de Cezayir’de fabrika kurdu. Bugün başta Cezayir ve çevre ülkeleri olmak üzere, Afrika kıtası ve diğer hedef pazarlarda üretime devam eden San Deco, müşteri taleplerini karşılamak için geliştirdikleri özel makina parkurunun yanı sıra konvansiyonel süreçler için hazırladıkları diğer makina parkuruyla üretim yapmaya devam ediyor. 

Kapağımıza konuk olan bir diğer isim ise Türkiye’de önemli bir üretim kapasitesine sahip olan Polisan oldu. Gündemine tamamen verimliliği alan Polisan, üretim sürecindeki tüm ekipmanları otomasyon sistemine entegre etti ve verimliliği maksimum düzeye ulaştırdı.