Nimeçatı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Selçuk Aktepe, yapı güvenliği ve çatı sistemleri üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Su yalıtımının depreme dayanıklı yapılardaki rolünü anlatan Aktepe, betonarme taşıyıcılarda korozyon riskine dikkat çekerek, eksik ya da hatalı yalıtımın yapısal dayanıklılığı ciddi şekilde zayıflattığını vurguladı.
FOTO: Nimeçatı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Selçuk Aktepe
Depreme dayanıklı yapıların bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiği sıkça vurgulanıyor. Bu bağlamda, su yalıtımının yapı güvenliği açısından kritik rolü nedir? Su yalıtımı eksik ya da hatalı yapılmış bir çatı, bina güvenliğini nasıl riske atabilir?
Çok haklısınız. Bir yapının depreme karşı olan dayanıklılığı bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalı ve bu noktada su yalıtımı kritik bir öneme sahip. Olaya temelden yaklaşmak önemli. Yalıtımı olmayan ya da eksik olan, özellikle betonarme yapılar su alarak zayıflıyor, donma-çözülme etkisiyle çatlaklar oluşuyor, demir donatılar paslanıyor ve taşıyıcı sistem zayıflıyor. Sonuçta da maalesef ki depremde yıkılma riski artıyor.
Elbette ki deprem yalnızca zeminle değil, yapı bütünlüğüyle de ilgili ve doğru malzemeler kullanılarak uzman kişilerin gerçekleştirdiği yalıtımla bina ömrü uzuyor ve yapısal bütünlük korunuyor. Unutmayalım ki; su yalıtımı ile betonarme taşıyıcılarda korozyonun önüne geçmek, ısı yalıtımı ile iç-dış ısı farklarından oluşan gerilme ve çatlakları azaltmak, kaliteli çatı kaplama ve aksesuarlar ile tüm yapının dış etkilere karşı korunmasını sağlamak mümkün.
Son yıllarda giderek daha fazla tercih edilen kenet çatı sistemlerinin hem estetik hem de dayanıklılık açısından sağladığı avantajlar neler? Depreme karşı dayanıklılık özelinde bu sistemlerin öne çıkan yönleri nelerdir?
Son dönemde büyük oranda tercih edilen “kenet çatı”, kolayca ve hızla uygulanabilen bir metal çatı kaplama sistemi olmakla beraber, uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus var. Kesinlikle su yalıtımı ve ısı yalıtımı yapılmalı, buhar dengeleyici kullanılarak çatının havalandırılması sağlanmalı. Ayrıca çatının eğimi de önemli. Çatının eğimi minimum %5 olmalı.
Uygulama sırasında, sabit ve hareketli gizli paslanmaz klipsler ile herhangi bir delme işlemine gerek olmaksızın malzemeler birbirlerine ve çatı altyapısına tutturuluyor. Adından da anlaşılacağı üzere kenar parçalar birbirine kenetlenerek imalatı yapılıyor. Ayrıca; güçlü rüzgâr ve fırtınalara karşı yüksek dirençli, darbelere dayanıklı, ekstra bakım gerektirmiyor ve uzun ömürlü bir sistem. Malzeme oldukça hafif olduğu için çatı çökmelerinde verdiği zarar oldukça aza indirilmiş oluyor. Olası bir deprem durumunda da bu nokta çok önemli hale geliyor.
Yeni kurulan Sevkiyat ve Lojistik Üssünüzün üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen operasyonel anlamda nasıl bir etki yarattı? Teslimat süreçlerine, stok yönetimine ve müşteri memnuniyetine yansıyan ilk veriler neler?
Çatı ve yalıtım sektörünün öncüleri dediğinizde ilk akla gelen firmalardan biri 27 yıllık tecrübesiyle Nimeçatı. Gerek şirketimiz gerekse sektörümüz için yenilikçi ve kalite odaklı yaklaşımlarımız ile öne çıkıyoruz. İhtiyaçları belirleme, hedefe yönelik hareket etme konusunda oldukça iyiyiz ve bunun getirdiği sorumlulukların da bilincindeyiz. Bütün karar ve adımlarımızda şirketimiz için olduğu kadar sektörümüz için de yenilik getirmek, öncü olmak hedefindeyiz. Son dönemde hayata geçirdiğimiz yeniliklerden biri ‘Nimeçatı Sevkiyat ve Lojistik Üssü’.
Bu oluşum henüz çok yeni ama oldukça iyi gidiyor. Bizim şubeleşme yapımıza ve stok kontrol sistemimize uygun, doğru bir karar aldığımızı anladık. Tabii ki tam verimlilik için biraz daha zamana ihtiyaç var. Şu anda iyileştirme aşamalarını yaşıyoruz. Bu aşamanın sonunda nedenleri, nasılları, artıları ve dikkat edilmesi gerekenleri tecrübeyle desteklenmiş şekilde sektörümüzle paylaşmaktan mutluluk duyacağız. Böylece benzer bir üssün, organizasyonlarına ve uygulama süreçlerine uygun olup olmadığını firmalar kendileri karar verebilecekler. İşte o noktada bu yatırımımız ve deneyimimiz, yalnızca Nimeçatı için değil, sektör firmaları için de kıymetli hale gelecek.
RÖPORTAJIN TAMAMI ST İNŞAAT YAPI & MALZEME DERGİSİ'NİN AĞUSTOS SAYISINDA!