Şehirlerimiz muhtemelen gelecekte şiddetli yağmur ve kuraklık aşamaların etkileşimiyle başa çıkmak zorunda kalacak. Bu, "sünger şehirler" sloganıyla özetlenen, yağmur suyuyla uğraşırken bir paradigma değişikliği gerektirir. IFAT Münih'te zorluklar ve engeller tartışılacak, çözümler ve en iyi uygulama örnekleri sunulacaktır. Dünyanın en büyük çevre teknolojileri ticaret fuarı 30 Mayıs-3 Haziran 2022 tarihleri arasında Münih'te gerçekleşecek. Dünya çapında birçok belediye, geçici olarak çok fazla veya çok az yağmur suyunun zorluklarıyla yüzleşmek zorundadır. İklim değişikliği sırasında, Almanya'daki şehirler ve belediyeler, şiddetli yağmur, sel, sıcak hava dalgaları ve kuraklıktan büyük olasılıkla daha sık ve daha şiddetli etkilenecekler. "Sünger şehir" kavramı, hedef odaklı uyum stratejilerinden biridir. Bu, kentsel yeşil alanlar, sulak alanlar, su ve taşkın yatakları ve çok işlevli depolama alanlarından mümkün olduğunca fazla yağmur suyunu hemen ve doğrudan kanallara ve alıcı sulara boşaltmak yerine toplamaya yönelik kentsel planlama fikrine dayanmaktadır. İdeal olarak, bu yalnızca fırtınaların sonuçlarını hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda sonraki kurak dönemler için yağmur suyunu da depolar. Değerli sıvı daha sonra ağaçları ve yeşil alanları canlı tutmak için kullanılabilir, bu da yeşil çatılar ve cephelerle birlikte şehrin hava kalitesini soğutmaya ve iyileştirmeye yardımcı olur.

AVRUPALI ÖNCÜLER OLARAK KOPENHAG VE VİYANA

Singapur ve çeşitli güney Çin metropolleri gibi Asyalı öncülerden sonra, şimdi de iddialı sünger şehir projelerine işaret edebilecek bir dizi Avrupa şehri var. Kopenhag ve Viyana burada öncü olarak kabul ediliyor. Danimarka'nın başkentinde 2014 yılından bu yana ilgili su yönetimi uygulanmaktadır. Bu, örneğin, bir yeraltı kurtarma tünelleri ağını veya kentsel yeşil alanların merkezi olarak konumlandırılmış kanalizasyon arıtma tesislerinden gelen suyla sulanmasını içerir. Avusturya'nın başkentinde, eski Aspern havaalanının üzerine Seestadt adlı yeni bir bölge inşa ediliyor. Burada uygulanan su bilincine sahip önlemler, yağmur suyunu depolayan ve uzun bir süre boyunca şehir ağaçlarına bırakan cömert, tutarlı bir şekilde tasarlanmış kök boşlukları içerir. Ek olarak, ağaç çukurlarına entegre edilmiş ve yol tuzuna dayanıklı uzun ömürlü bitkilerle dikilmiş sızıntı, filtre ve çökeltme tankları, merkezi olmayan mikro kanalizasyon arıtma tesisleri gibi davranır.

ALMANYA: FARKLI ETAP VE BOYUTLARDA BİRÇOK PROJENİN ÜLKESİ

Almanya'da Hamburg önemli bir örnektir. Su tedarik şirketi Hamburg Wasser'e göre, son yıllarda Hansestadt yağmur suyunun kanalizasyon sisteminden neredeyse tamamen izole edildiği yeni geliştirme alanları yaratıldı. Münster, Berlin, Münih, Ludwigsburg, Leipzig - diğer birçok şehir, çeşitli kapsamlarda sünger şehir projelerini hayata geçirdi. Çok sayıda başkaları da planlanmakta ve uygulanmaktadır - genellikle bilimsel destekle. Bu da belediyeler arası ağ oluşturmada: Gelecekteki bir girişim olan Klima.Werk'te, Ren'in bir kolu olan Emscher boyunca 16 şehir, mavi-yeşil dönüşüm üzerinde su yönetimi derneği Emschergenossenschaft ile birlikte çalışıyor.

ÖNEMLİ BİR ÖN KOŞUL OLARAK BELEDİYELER ARASI İŞBİRLİĞİ

Bu değişikliğin gelecekte mümkün olduğu kadar çok sayıda başka şehirde ve belediyede başarılı olabilmesi için, ilgili belediyenin çeşitli uzmanlık departmanlarının - kentsel drenaja, özellikle mekansal ve ulaşım planlamasına ve yeşil alanlara ek olarak çaba sarfetmelidir. Alman Su, Atık Su ve Atık Derneği'nin (DWA) federal yönetim sözcüsü Johannes Lohaus, "İdeal olarak, bu işbirliği sıfır aşamada, yani projenin fiili başlangıcından önce başlar" diye vurguluyor. Ona göre potansiyel yatırımcıların da bu noktada devreye alınması gerekiyor. 

SU BİLİNCİNE SAHİP ŞEHİRLER- IFAT MÜNİH 2022'NİN ANA KONUSU

Şehirlerin ve toplulukların iklim değişikliğine su yönetimi adaptasyonu, su, kanalizasyon, atık ve hammadde yönetimi için dünyanın önde gelen ticaret fuarı IFAT Münih 2022'nin temel konularından biridir. Bavyera Bakanlığı gibi ticaret fuarının ortak kurumları Çevre, DWA ve Alman Federal Çevre Vakfı (DBU), fuarın konferans programında uygun etkinlikler düzenlemektedir. Ayrıca Belediye Şirketleri Birliği (VKU), fuar turları sırasında şiddetli yağmur ve sel önleme için hedefe yönelik çözümler sunmayı planlıyor.
IFAT Münih, 30 Mayıs-3 Haziran 2022 tarihleri arasında Münih sergi merkezinde gerçekleşecek.

Mimarlık Dünyasını Bir Araya Getiren Ödüller 4 Ekim’de Açıklanacak Mimarlık Dünyasını Bir Araya Getiren Ödüller 4 Ekim’de Açıklanacak


 




 

Editör: Haber Merkezi