SULAK ALANLARDA ENERJİ SANTRALİ KURULABİLECEK SULAK ALANLARDA ENERJİ SANTRALİ KURULABİLECEK

Yapı, otomotiv, havacılık, denizcilik, beyaz eşya, aydınlatma ve enerji gibi sektörler için alüminyum profiller geliştiren Sistem Alüminyum, çevresel, sosyal ve yönetimsel faaliyetlerini kapsayan ilk Sürdürülebilirlik Raporunu kamuoyuyla paylaştı. Şirketin sürdürülebilirlik yol haritasının oluşturulduğu raporda, tüm paydaşların beklenti ve ihtiyaçlarına uygun bir önceliklendirme yapıldı. 

EMİSYON YOĞUNLUĞU YÜZDE 35 ORANINDA AZALTILDI

Raporda, ham alüminyum profil, eloksallı alüminyum profil, boyalı alüminyum profil ve alüminyum kompozit panel için çevresel ürün beyanı belgeleri için çalışmalara başlandığı belirtildi. 2022 yılında kurulan Sürdürülebilirlik Komitesi ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu tarafından hazırlanan çalışma kapsamında, sera gazı emisyonlarının takibini sağlamak ve azaltmak için aksiyon planlarına yer verildi. 2020, 2021 ve 2022 yıllarında ISO 14064-1 standardı kapsamında; karbon ayak izi hesaplamalarının yapıldığı belirtilen raporda; 2020 yılından bu yana emisyon yoğunluğunun yüzde 35 oranında azalttığına dikkat çekildi.

TOPLAM YATIRIMLARIN YÜZDE 20’Sİ GES PROJELERİNE AKTARILDI

Çevreye duyarlı bir üretim anlayışını benimseyen Sistem Alüminyum, raporda, yeşil enerji yatırımıyla 2022 yılında toplam yatırım bütçesinin yüzde 20’sini GES projelerine aktardığına ve tüketilen enerjinin yüzde 25’inin bu kaynaktan karşılanmaya başlandığına vurgu yaptı. Şirketin sürdürülebilirlik politikası gereği, üretimde su kullanım seviyesini de azaltmayı hedeflediği belirten rapora göre; 2020 yılından bu yana, ürün başına su tüketimi yaklaşık yüzde 18 oranında azaltıldı.

“KARBON AYAK İZİMİZİ 2030 YILINA KADAR %55 AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ”

Sürdürülebilirlik hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban, “Sistem Alüminyum Ailesi olarak sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında; emisyon ve enerji yönetim süreçlerinde gerçekleştirdiğimiz etkin çalışmalarla 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken de çalışan önerilerini, çalışan memnuniyetini ve fırsat eşitliğini ön planda bulundurarak kurumsal yönetimin sağlamasını önemsiyoruz. Sürdürdüğümüz dijital dönüşüm projesinin getirdiği sorumlu üretim ve tüketim bilinci ile de müşteri memnuniyetini artıracak daha yenilikçi sistemleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.  

SIFIR ATIK BELGESİNİ ALMAYA HAK KAZANDI 

Alüminyum üretiminde hammadde üretiminin, iklim değişikliği üzerindeki etkisinin yüksek olduğunu söyleyen Ayhan Yerekaban; “Doğal kaynakları verimli kullanmak için alüminyum üretiminde birincil alüminyum oranını düşürerek, ikincil alüminyum oranını yükseltmeyi hedefliyoruz. Amacımız; atıkların, döngüsel ekonomi bilinci ile yeniden ekonomiye kazandırılması. Bu sayede endüstriyel simbiyoz çalışmalarına katkı sağlıyoruz. Benimsemiş olduğumuz atık yönetim süreci ile 2022 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vermiş olduğu Sıfır Atık Belgesini almaya hak kazandık. Tüm üretim faaliyetlerimizde atık yönetim sürecini etkin bir şekilde yöneterek 2020 yılından bu yana, ürün başına atık miktarımızı yüzde 25 oranında azalttık” dedi.