Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban

GÜNEŞ PANELLERİYLE YAT VE KARAVANDA ENERJİ ÜRETİMİ GÜNEŞ PANELLERİYLE YAT VE KARAVANDA ENERJİ ÜRETİMİ

1.       Öncelikle sizi tanımak isteriz akabinde kurumunuzdan ve projelerinizden bahseder misiniz?

Sistem Alüminyumun var olduğu günden bu yana tüm gelişim süreçlerinin içerisinde yer aldım. Firmamızın yaşıyla eşit bir tecrübeye sahip olduğumu söyleyebilirim. Firmamız bu yıl 30. yılını kutlarken ben de buradaki 30. çalışma yılıma imza atıyorum. Geride kalan 30 yıla baktığımda ise başarılara imza atmanın gururunu ve yeni hedeflerimize ulaşmak için çalışmanın azmini ve heyecanını taşıyorum.  Sistem Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak, Türkiye’nin önde gelen alüminyum ekstrüzyon profil ve kompozit panel üreticisiyiz. 1994’ten günümüze uzanan sektör tecrübemizle; uzun ömürlü, boyutsal istikrara sahip, kolay işlenebilir, hafif ve maliyet etkin alüminyum ekstrüzyon profiller ve alüminyum kompozit paneller üretmekteyiz. Yakın zamanda birçok yeni projeye imza atmayı planlıyoruz. Ağustos 2024’te dikey boyahane hattı yatırımımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yine, bu yıl için en önemli yatırımlarımızdan biri olan, 2 bin metrekare kapalı alana sahip yeni dövme tesisimizin de inşası tamamlanmak üzeredir. Bu sayede mevcut 4 bin tonluk dövme presimize ilaveten devreye alacağımız 2 bin 500 tonluk yeni dövme presimiz ile de bütün proseslerimizi tek binada toplayabileceğiz.

Ayrıca 2024 Ocak ayı itibari ile tüm iş süreçlerimizi daha verimli, hızlı, güvenilir ve ölçümlenebilir hale getirmek adına yeni ERP sistemimiz olan SAP’ye geçiş yaptık. Bu geçişimizin küresel pazarda varlığımızı daha da güçlendireceğine inanıyoruz.

2.       Üretim kapasitenizden ve hizmet verdiğiniz sektörlerden bahseder misiniz?

Yapı, otomotiv, havacılık, denizcilik, beyaz eşya, aydınlatma ve enerji gibi sektörler için özel ürünler ve çözümler geliştirmekteyiz. 103 bin ton alüminyum profil üretim kapasitesine sahip tesisimiz bulunuyor. Ayrıca ek olarak 6 milyon m² yıllık kapasite ile alüminyum kompozit panel (ACP) üretimi de yapabilmekteyiz.  23 binin üzerinde kalıptan oluşan zengin bir kalıp arşivine sahibiz. Profil, dövme alüminyum, kompozit panel, billet ve aksesuar olarak 5 farklı grupta ürünlerimiz bulunmaktadır. Döküm hattımızda 5”, 6”, 7”, 8” ve 10” çaplarında ve maksimum 7000 mm boyunda billet dökümü yapılmaktadır. Ayrıca isteğe göre özel alaşımların üretimi de yapabilmekteyiz. Firmamızın 9 pres hattı ile yıllık 103 bin ton kapasiteli ekstrüzyon tesisi de mevcuttur. Boyahanemiz ise yıllık 20.000 ton elektrostatik toz boyama kapasitesi, çevreye duyarlı hammadde kullanımı, Qualicoat sertifikalı, CE standartlarında üretim, özel renk taleplerini karşılama olanağı ile öne çıkmaktadır.

Mevcut hizmet verdiğimiz sektörlerimize ek olarak uzay, havacılık, savunma sanayi, otomotiv gibi sektörler için de gerekli sertifikalarımız bulunmaktadır. Bu alanlarda da aktif çalışmalar planlanmaktayız.

3.       Sektör bazında düşündüğünüzde “yaratıcı” diyebileceğiniz çözümler neler?

 Fabrikamız bünyesinde yer alan Ar-Ge laboratuvarımızda, birçok yenilikçi çalışmaya imza atıyoruz. Alüminyum billet yapısı, döküm yöntemleri, ekstrüzyon ve dövme metotları, proses iyileştirme, ham madde geliştirme ve ısıl işlem çalışmaları alanında faaliyetler yürütüyoruz. Ayrıca tane incelticilerin billet yapısına etkileri, talaşların değerlendirilmesi, farklı tekniklerle dikişsiz boru imalatı gibi önemli projelere imza attık. Ar-Ge bünyemizde; deneme dökümlerin gerçekleştirildiği döküm hattı, metalografi laboratuvarı, ısıl işlem fırınları ve mekanik testler laboratuvarları bulunuyor. Bu kapsamda ürünlerimizin, sosyal ve ekonomik bağlamda mevcut pazarda fark yaratacak şekilde gelişmesini sağlıyoruz. Ayrıca Ar-Ge’de kendi metodolojik ürünlerimize de odaklanıyoruz. Alüminyumu mekanik özellikleri anlamında daha sert ve daha uzun ömürlü hale getirme üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Ar-Ge ve inovasyonu sürdürülebilirlik bakış açımız ile birleştirerek; üretim faaliyetlerimiz sonucu oluşan çıktıları, döngüsel ekonomiye entegre ederek katma değeri yüksek ürünler üretmeyi hedefliyoruz. 

4.       Kurumunuzun sosyal sorumluluk anlayışını anlatabilir misiniz?

Sosyal sorumluluk alanında toplumsal ihtiyaca ve özellikle gençlerin geleceğine yönelik projelere imza attık. 2013 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinde öğrenci yurdu yaptırdık. 2014 yılında da Millî Eğitim Bakanlığına devri gerçekleşti. Şehit Mehmet Zeki Erden Lisesi konferans salonunun ses, koltuk ve projeksiyon sistemlerine sponsor olduk. Hayatın her alanında çalışmalarıyla bizlere ilham veren kadınlarımıza minnetimizin bir nişanesi olması adına, her kadın çalışanımız için Türkiye Eğitim Vakfı’na bağışta bulunduk. Vasıflı insan gücünün bu ülkeyi kalkındıracağının bilinciyle, çalışma arkadaşlarımızın doğum günlerinde de onlar adına Türk Eğitim Vakfına bağışta bulunuyoruz. Çevreye duyarlı gençlerin yetişmesi, bilinçlenmesi ve farkındalığının artırılması amacıyla 5 Haziran Dünya Çevre Gününde, 75. Yıl Bedia Süleyman Serpicioğlu Ortaokulu’nda 5., 6. ve 7. sınıflar için çevre mühendisimizin katılımı ile ‘Sürdürülebilir Çevre Eğitimi’ gerçekleştirdik. Sporun ve sporcunun da her zaman yanında olduk. Bu kapsamda Ergene bölgesinde amatör takımların sponsorluğunu üstlendik.

2023 yılında yaşadığımız büyük deprem felaketinde de milletimizin yaralarını sarmak için seferber olduk. Bu süreçte deprem bölgelerindeki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için ayni yardım kampanyası düzenledik. AFAD-Türkiye Tek Yürek kampanyasına 5 milyon Türk Lirası tutarında destek sunduk ve bundan dolayı da teşekkür belgesi ile onurlandırıldık. Yine aynı yılda Göksu Belediyesi aracılığıyla iftar çadırı organizasyonu gerçekleştirdik. Sistem Alüminyum olarak üretimdeki başarımız kadar vergi hizmetimizle de adımızdan söz ettirdik. 2019 yılında 30. Vergi Haftası dolayısıyla Büyük Mükellefler Vergi Dairesi yetkilileri tarafından takdir beratına layık görüldük.

Gelecekte dönemde de birçok sosyal sorumluluk projesine imza atmayı hedefliyoruz. Sistem Alüminyum ailesi olarak ülkemizin ihtiyaçlarına cevap vermek ve gençlerimizin geleceğine katkı sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

5.       Kurum olarak sürdürülebilirlik için nasıl bir politikaya sahipsiniz?

 Sürdürülebilir yaşamı destekleyen bir firma olarak, karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalara imza atıyoruz. 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda yeşil enerji atılımımız kapsamında 2022 yılında toplam yatırım bütçemizin yüzde 20’sini GES projelerine aktardık. Tekirdağ Ergene fabrikamızda devreye aldığımız GES yatırımımızla toplam elektrik enerjisi ihtiyacımızın yüzde 25’ini karşılıyoruz. Yeni devreye girecek 20 bin metrekarelik inşaatımızda da 3 megavatlık bir güneş enerjisi santrali kuracağız. Böylece toplamda 9 megavatlık güneş enerjisi tesisine sahip olacağız.

Ayrıca doğal kaynakları verimli kullanmak için alüminyum üretiminde birincil alüminyum oranını düşürerek, ikincil alüminyum oranını yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda atıkların döngüsel ekonomi bilinci ile yeniden ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz. Bu sayede endüstriyel simbiyoz çalışmalarına da katkı sağlıyoruz. Benimsemiş olduğumuz atık yönetim süreci ile 2022 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının vermiş olduğu Sıfır Atık Belgesini almaya hak kazandık. Tüm üretim faaliyetlerimizde atık yönetim sürecini etkin bir şekilde yöneterek 2020 yılından bu yana, ürün başına atık miktarımızı yüzde 25 oranında azalttık. 2023 yılında ilk Sürdürülebilirlik Raporu’muzu yayımladık. 2020'den bu yana emisyon yoğunluğumuzun yüzde 35 oranında azaldığı raporumuzda dikkat çekmektedir. Ek olarak rüzgâr enerjisi ve jeotermal enerji ile de ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz.  Yakın vadedeki en önemli projemiz, mümkün olan en üst seviyede çevreye verdiğimiz etkileri azaltmaktır.

6.       Yenilikçi hedefleriniz ve geleceğe yönelik projelerinizden bahseder misiniz?

Sistem Alüminyum olarak birçok yeni yatırıma imza attık. Dikey boyahane hattı yatırımımızı Ağustos 2024'te hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu sayede yüzey işlem hızını arttırarak müşterilerimize daha çeşitli ve kaliteli ürünleri daha kısa sürelerde sunacağız. Dövme ürünleri için geçtiğimiz yıllardan bu yana devam eden yatırımımızı bu yılın ikinci yarısında devreye almayı planlıyoruz. Ek olarak içinde yüksek stoklama tesisi de bulunan 20.000 m’lik tesis inşaatımız devam etmektedir. Bu yüksek stoklama tesisi ile depolama kapasitemizi genişletilerek müşteri taleplerine hızlı yanıt verme konusundaki esnekliğimizi artıracağız. Geleceğe yönelik bir diğer önemli projemiz de dijitalleşme alanındadır. 2023’ün altıncı ayından itibaren dijital dönüşüm projesine hız verdik. Şirketimizin tüm adımlarını kapsayan proje; personel üretimi, çevre yönetimi, toplumla ilişkiler, STK’larla ilişkiler vb. tüm süreçleri barındırıyor. Dijital projelerimizden en önemlisi ise yeni ERP sistemimiz SAP’dir. SAP ile birlikte tüm proseslerimizi standart hale getirmeyi amaçlıyoruz.

Dijitalleşme vizyonumuz, otonom sistemlere geçişle ilgili de şirketimizin önünü açacaktır. Otonom sistem ile birçok iş kişiye bağlılıktan kurtarılacak, robotların anlayacağı ve karar verip gerçekleştireceği bir hale getirecek. Bir yılını geride bıraktığımız 5 yıllık dijitalleşme planımızın ikinci platosunda bu durumu hedefliyoruz.