2030 Sürdürülebilirlik Hedefleri İçin Önemli Bir Adım 2030 Sürdürülebilirlik Hedefleri İçin Önemli Bir Adım

Yatırımın detaylarıyla ilgili açıklama gerçekleştiren Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Şişecam olarak 4 kıtada, 14 ülkede ve 45 tesiste üretim faaliyeti gösteriyoruz. Bünyemizde yaklaşık 24 bin çalışanımız bulunuyor. Son dönemde yaşadığımız olağandışı koşullara rağmen üretmeye ve Türkiye için değer yaratmaya devam ediyoruz. Enerji maliyetleri her geçen gün daha artıyor. Buna rağmen güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili maliyetler düşüyor ve globalde sürdürülebilirlikle ilgili hassasiyetler artıyor. Tüm bu projeksiyona bağlı olarak buzlu cam ve enerji camı sektöründe yeni fırsatlar çıkıyor. Biz de çıkan bu fırsatları değerlendirmek ve Türkiye’nin cam talebini en etkin şekilde karşılamak amacıyla Mersin’de hali hazırda sürdürdüğümüz yeni düzcam hattıyla aynı sahaya yeni bir buzlu cam fırını ve işleme hattı yatırımı kararı aldık. Bu yatırımın Şişecam’ın sürdürülebilirlik odaklı katma değerli ürün üretme stratejisine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Söz konusu yatırım tam kapasiteye ulaştığında yıllık 120 milyon Euro satış gelirine ulaşacak, satış hacminin yaklaşık yüzde 30’unu ihraç pazarlara yönlendirecek ve 180’in üzerinde ek istihdam yaratacak” dedi. 

DEĞER KATAN YATIRIMLARINA BİR YENİSİNİ EKLİYOR

Türkiye’de buzlu cam üretimi gerçekleştiren tek tesis olarak hem mimari buzlu cam hem de enerji camı faaliyet alanlarına girdi sağlayan cam ve kimyasallar sektörünün global oyuncusu Şişecam, Türkiye’ye değer katan yatırımlarına bir yenisini ekliyor. Türkiye’de 4 farklı lokasyonda 8 düzcam ve 1 buzlu cam hattı ile faaliyet gösteren Şişecam, işletme sermayesi dahil yaklaşık 3,4 Milyar TL (185 Milyon Euro) değerinde yatırımla Tarsus OSB’de günde 600 ton kapasiteli buzlu cam fırını ve yılda 20 milyon metrekare kapasiteli enerji camı işleme hattı kurmaya hazırlanıyor. Şişecam yeni yatırımıyla enerji camları sektöründe ortaya çıkabilecek arz açığını kapatmayı ve ihracat fırsatlarını değerlendirerek ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor.
 
ENERJİ CAMLARI PAZAR TALEBİ 23 MİLYON METREKARE SEVİYESİNE ÇIKACAK

Kırman, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Yaşanan iklim krizinin de etkisi ile tüketicilerde ve ülke yönetiminde karbon salımına yönelik farkındalık ve doğada karbon salımına yol açan sektörlerden biri olan enerjinin yenilenebilir kaynaklara dönüşümü öncelikle konu haline geldi. Enerjide arz/talep dengesinin bozulmasıyla birlikte hızla artan doğalgaz, elektrik ve yakıt fiyatları, fosil yakıtlara kıyasla maliyeti daha düşük yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talebi artırdı. Yaşanan bu gelişmeler, güneş enerjisini elektrik üretimi için en uygulanabilir çözüm olarak öne çıkarıyor. Türkiye’de 2018 yılında 8 milyon metrekare olan enerji camları pazar talebinin yaklaşık 3 kat artarak 2022 yılında 23 milyon metrekare seviyesine çıkması bekleniyor. Biz de sektörde ortaya çıkan bu fırsatı Türkiye için bir değere dönüştürmek istedik. Mevcut durumda pazardaki talebin yüzde 64’ü ithalat ile karşılanırken geri kalan yüzde 36’lık kısım ise Türkiye’deki tek yerel üretici olarak Şişecam tarafından karşılanıyor. Yeni fırın ve işleme hattı yatırımımız sayesinde artan talebe karşılık vermenin yanı sıra, sektördeki ithalat oranını azaltmayı ve ihracat fırsatlarını değerlendirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. 


 

Editör: Haber Merkezi