Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde 400 bin metrekarelik modern tesisinde yeni modeller geliştirmeye devam eden AGT; aynı zamanda inşaat, mobilya ve dekorasyon alanları için ürettikleri ile de dikkat çekiyor. Şimdilerde fabrikasında aylık 10 MWh elektrik tüketimi gerçekleştiren AGT, elektriğini üretme hedefiyle çıktığı yeni yolda 23 milyon dolar değerinde bir yatırım yapmayı planlıyor. AGT Lojistik Müdürü Cem Tabak ayrıca kendi geliştirdikleri enerji takip sistemi ile enerji verimliliğini artırmak için çalıştıklarını ifade ediyor.

İlk olarak AGT'nin kuruluşundan bahsedebilir misiniz?

Ahşabı Geliştiren Teknoloji adıyla yola çıkan şirket, 1984'te kuruldu. Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte ahşabın kişiye ve kurumlara özel işlenip geliştirilebilmesini hedef edinen AGT tesislerinde; MDF, MDF-LAM, panel, profil, parke ve süpürgelik üretimi gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin pek çok yerinde bayi ağımız ve 5 kıtada toplamda 1000’den fazla satış noktamız bulunuyor. Neredeyse 70 ülkeye ihracat yapıp inşaat, mobilya ve dekorasyon sektörlerinde kullanılabilecek hem kaliteli hem de sağlıklı ve estetik ürünlerimizle ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz.

Nerede ve ne kadarlık bir alanda üretim yapıyorsunuz?

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan tesisimiz 400 bin metrekarelik büyüklüğe sahip. Aynı zamanda ContiRoll Generation8 teknolojisi ile ülkemizin en modern ve yüksek performanslı MDF tesisi olma yolundaki tesislerimiz, yıllık 500 bin metreküp üretim kapasitesine sahip olması ile de dikkat çekiyor. 

Yeni bir üretime veya tesis kurulumuna nasıl karar veriyorsunuz? Yakın zamanda başka bir yatırım hedefiniz var mı?

Önce müşterilerimizin gereksinimleri ile pazarı analiz ediyoruz. Sonra uygun ürüne veya yere yatırım yapma kararı alınıyor. Bu noktada pazara ulaşım stratejilerimiz büyük önem taşıyor. En son yıllardır varolduğumuz İran pazarında, markamızı daha da güçlendirmek için Tahran’a 150 km mesafedeki Kazvin şehrinin Caspian Sanayi Bölgesinde yer alan tesis yatırımında bulunduk. 45 milyon Euro değerindeki bu yatırım, Kazvin’de bu sene yapılan en büyük ikinci yabancı yatırım olarak kayda geçildi. Bu yatırım ile yalnızca İran pazarında değil, komşu diğer ülkelere ihracat da hedefliyoruz.

Hammaddeleriniz nereden alınıyor?

Bunların bir kısmı ülkemizden bir kısmı dünyanın farklı yerlerinden temin ediliyor. Güney Kore, Almanya, İtalya, Polonya, Avusturya, Rusya ve Çin'i ana tedarikçilerimiz olarak sayabiliriz.

AGT, aylık ne kadar enerji tüketiyor? Bu enerji ihtiyacı nasıl karşılanıyor?

AGT tesislerinde neredeyse aylık 10 bin MW elektrik tüketimi gerçekleşiyor. Şu an bu ihtiyacımızın hepsini Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nden karşılıyoruz. Ayrıca aylık, tamamını kendi atıklarımızı (odun kabuğu ve tozu) yakarak elde ettiğimiz 35 bin MWh ısıl enerji tüketiyoruz.

Enerji verimliliği için nasıl sistemler kullanıyorsunuz? Bu konudaki politikanız nedir?

Kendi geliştirdiğimiz enerji takip sistemi ve enerji yönetimi sertifikalı iki personelimiz var. Bağımsız bir enerji verimlilik şirketi tarafından sistemimiz denetimden geçiyor. Ayrıca enerji verimliliği artırma aksiyonlarımızı TPM (Total Productive Maintenance) sistemi ile sürdürüyoruz. Endüstri 4.0 konseptine uygun projelerimiz de bulunuyor.

Enerji tasarrufu ve tüketimi konusunda örnek olarak bahsedebileceğiniz bir projeniz var mı?

Bunun için Predictive Analytics kullanarak serme hattında enerji optimizasyonu projemizden bahsedebiliriz. Üretim aşamasında tahmine dayalı analitik ve fizibilite çalışması olan POC ile güzel sonuçlar edindik. Mevcut kullandığımız program ERP, SAP ile bağlantılı çalışıp üretim hattımızda veri tabanı meydana getiriyor. Proje, üzerine eklenen yeni bilgilerle birlikte algoritmalar geliştirerek enerjiden tasarruf sağlıyor. Böylelikle üretim aşamasındaki maliyetlerimizden %6 oranında tasarruf sağlayacağız.

Kendi elektriğinizi üretmek için bir proje yapmayı düşünüyor musunuz?

Elbette, 23 milyon dolar değerinde bir enerji yatırım projemiz var. Bu proje ile birlikte bir bio-mass yakıt kazanı, organik rankine çevrim (ORC) türbini ve doğalgaz türbini kurulacak. Hedefimiz; ORC’de bio kütle kaynaklı olmak üzere saatte 5 MW elektrik üretebilmek ve gaz türbini ile ayrıca saatte 10 MW elektrik daha üretimi yapmak...

Tesisinizde kaç adet depo bulunuyor? Bu depoların fiziki yapısı ve ürün stok miktarı ne durumda?

AGT Lojistik'in toplam üç lokasyonda 67 bin metrekaresi kapalı, 50 bin metrekaresi açık olmak üzere 117 bin metrekarelik alanı bulunuyor. Depoların raflı bölümlerinde back to back mekik raf sistemleri kullanılırken; konveyörler, asansör ve otomatik araç sistemleriyle de üretim ve depolama ikilisi arasındaki akışı hızlandırıyoruz.

Kullandığınız sistemler ve bu sistemlerin sağladığı kolaylıklar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Geçen sene ERP (Enterprise Resource Planning-Kurumsal Kaynak Planlama) sistemi adına SAP’yi kullanmaya başladık. Böylece düzenli bir yapıya geçiş yapıp globalde de kullanabileceğimiz bir yapı elde ettik. Başarılı çalışmamız teknoloji uygulamalarını taktir eden SAP Forum 2016 Kalite Ödülleri’nin inovasyon alanında “Yılın İnovasyon Şampiyonu” ödülünü kazandı. Ulaştırma alanında ise araç takip sistemi ile araç içi otomasyon yerleşim sistemimiz mevcut.

Depo yatırımı için nelere dikkat edersiniz? Partner seçimindeki kriterlerinizi de öğrenebilir miyiz?

Depo yatırımı konusunda lk olarak 10 senelik gereksinimlerimizi belirleyip ona göre hareket ediyoruz. En önemli etmenimiz, operasyon maliyetlerimizi en aza indirgeyecek sistemi yakalamak. Endüstri 4.0’ın Türkiye’de gelişimi için öncü bir vizyonumuz var. Bu sebeple depolama, ulaşım ve iş aşamalarında tedarikçilerimiz ve iletişimde olduğumuz tüm partnerlerimizle bütünsel bir yapı kurma hedefindeyiz. Şimdi de Predictive depolama çözümleri ile augmented reality gibi operasyonu ve kontrolü sağlamlaştıracak çözümler üzerinde çalışıyoruz.

Gelecekteki yatırım planınız nedir?

Yakın zamanda yatırımlarımız AGT'nin gereksinimlerine Endüstri 4.0 alanında olacak. Ayrıca zamanla artan ürün gamımız sayesinde depolama alanlarımızı da artırmaya yöneleceğiz. Karbon salınımını en aza indirmek için yaptığımız çalışmalar ile tonajlı forkliftlerimizde elektrikli forklift ve ek AGV (otomatik yönlendirmeli araç) yatırım planlarımız da gündemimizde olacak.

Markanın lojistik tarafında nasıl bir yol izliyorsunuz?

Neredeyse aylık 1.600 araç svekiyat için yola çıkıyor. Hammadde getirense 3 bin aracımız bulunuyor. Yanı sıra dökme gemi ve tren operasyonlarımız da var. Müşterilerimize ürün ulaştımak için ayda 26 gün, hammadde getirme sürevenimiz ise tüm günler devam ediyor. Gelen her siparişi aynı gün 18:00’e kadar sevkiyata çıkarmış oluyoruz.

AGT, Endüstri 4.0 ile ilgili ne düşünüyor?

AGT, dünyanın teknoloji alanında geldiği son durumu sürekli olarak takip etmenin önemine inanıyor ve çalışmalarını buna göre şekillendiriyor. Endüstri 4.0 Platformu’na ilk dahil olan firmalardan olan AGT, TÜSİAD ve ATSO’nun da Endüstri 4.0 çalışma gruplarında aktif olarak üye... Şirketimizin misyonu arasında ürünlerimizin kaliteli olması, çeşitli ürünlerle müşteriye ulaşabilmek yer alıyor. Bu sektörde kurulan ilk Ar-Ge merkezi de yine AGT bünyesinde yer alıyor. Ar-Ge ekibimizin uzman isimleri sektöre sunabileceğimiz en inovatif ürünler için çalışıyor. Ayrıca bu sene sektörde bir ilki daha başararak dijital dönüşüm sürecimizi başlattık.

AGT Lojistik Müdürü Cem TABAK