Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi katılımcılarından olan İnogen, her yatırımcıya aynı ürün, sistem ve uygulamalar yerine seçilen bölgeye özel mühendislik hizmetleri sunuyor. Sundukları ürün ve hizmetler hakkında bilgi veren İnogen CEO’su Doç. Dr. Ali Murat Soydan, “İnojen Enerji farklı disiplinlerde 1200’den fazla çalışanı ile yatırımcıların projelerini verimli ve hızlı şekilde hayata geçirmelerini sağlamaktadır. İnojen Enerji ülkemizin hemen her bölgesinde, üretim kabiliyeti ile proje bazlı yenilikçi sistemler geliştirip hayata entegre etmektedir. Her yatırımcıya aynı ürün, sistem ve uygulamalar yerine yatırımcılara ve seçilen bölgeye özel mühendislik yapılarak doğru ürünleri tespit eder, üretir ve uygulamalarını gerçekleştirir. Bu noktada hıza özellikle vurgu yapmaktayız, bunun sebebi ayda 100 MW üzeri güneş enerji santrali kurabiliyor olmamızdır. Bu sürece mühendislik çalışmaları, sahanın hazırlanması, ürünlerin üretimi, lojistik, montaj ve devreye alınması da dahildir. Aynı zamanda üretim teknolojilerini, planlamayı, tasarımı, lojistiği, montaj teknolojilerini ve devreye almayı etkin bir şekilde ve kendi kaynaklarımızla gerçekleştirmekteyiz. Bu ciddi bir insan kaynağı havuzu ve makine ekipman gücü anlamına gelmektedir” dedi. 

“TEDARİK BAZLI PROBLEMLERİ ÇÖZEREK HIZLI KURULUM YAPIYORUZ” 

“Türkiye’nin en büyük EPC şirketlerinden biri olarak özellikle arazi tipi güneş enerji santrallerinde, General Electric ve PVHardware gibi global paydaşlarımız ile en kısa sürede en verimli sistemleri kuruyoruz” diyen Soydan, kullandıkları sistemin avantajlarını şu sözlerle anlattı: “Elektrik üretimine ciddi katkı veren özel güneş takip sistemlerimiz ve projelerimize özel invertörlerimiz ile tedarik bazlı problemleri ortadan kaldırarak en hızlı kurulumları gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimize projelerini 5-6 ay gibi bir sürede değil, 1-2 ay içerisinde hayata geçirmelerini sağlıyoruz. Bu sayede yatırımcılarımız için nakit döngüsünde büyük ölçekte iyileşmelere olanak sağlıyoruz. Ayrıca global partnerlerimiz ile finans çözümlerimizi de berberimizde getiriyoruz.” 

ATLAS COPCO İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER ATLAS COPCO İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER

“UŞAK’TA HİBRİT SANTRALİ PROJESİ KURUYORUZ” 

Soydan, Uşak’ta hayata geçirmeye hazırlandıkları RES ve GES hibrit santrali projesiyle ilgili detayları anlattı: “Son dönemlerde kurulumunu tamamladığımız çok sayıda projelerimiz bulunmaktadır. Bunlardan iki tanesine özellikle değinmek istiyoruz. 3.5 Milyon panel sayısı ile Avrupa’nın en büyük enerji santrali olan Karapınar-GES, diğeri ise Avrupa’nın en büyük RES+GES hibrit santrali olan UŞAK projemizdir. Karapınar’da üretim lojistik ve kaynak optimizasyonunu yaparak günde 4 MW’lara yakın devreye alma süreci yürütürken, Uşak’ta eşzamanlı olarak zorlu arazi şartlarına rağmen 70 günde 82 MW güneş santralini arazi işlemleri, enerji nakil hatları, elektrik çalışmaları ve mekanik montaj ile devreye almayı başardık. İnvertör bazlı kısmi kabuller yaparak kurulan invertörün hızlı bir şekilde nakit akışı sağlamasını sunuyoruz.” 

“1 GW’IN ÜZERİNDE KURULUM HEDEFLİYORUZ”

Soydan, yeni dönem hedef ve projelerini şu sözlerle anlattı: “2022 yılını 1200’ü aşkın alanında uzman güçlü takım arkadaşlarımızla beraber 1 GW üzerinde kurulum yaparak noktalamayı hedefliyoruz. 2023 yılı hedeflerimiz arasında hali hazırda aldığımız projelerle, 700MW ile 1 GW arasında kurulum yaparak 2023 yılı sonuna kadar Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 25’ini kuran şirket olarak enerji piyasasındaki güçlü konumumuzu sürdürmeyi hedefliyoruz. Ulusal ve uluslararası platformda yatırımcıların yapacakları enerji yatırımlarında üretim ve entegrasyon kabiliyetlerimizi kullanarak, uluslararası platformda özellikle Avrupa’da önde gelen uygulama firmalarından biri olmak istiyoruz. Her daim hedefimiz ve büyük vizyonumuz ise enerji sektöründe yenilikçi çözümler ile değer ortaya koyan bir firma olmaktır.”