Dünya çapında otomasyon ve enerji yönetiminde uzmanlaşan Schnider Electric, sürdürülebilir bir çalışma ortamında yeni nesil yazılımlarla mühendislik ve operasyonel faaliyetlerin birbirine bağlanarak yaratıldığını vurguluyor. Böylece yazılım geliştirme araçları esnek bir yapı kazanırken, çalışanların da iş yapış biçimi daha interaktif bir hal alıyor ve tesislerdeki işlevler yalınlaşıyor. 
Tüm araçlar, bunların sonucunda çok daha verimli kullanılabiliyor. Artık sanayinin dünyaya zarar vermeksizin ve arka plan detaylarını anlama gereği olmaksızın daha sezgisel bir şekilde ekipmanla çalıştığını görmek mümkün.

DAHA HIZLI VE ETKİN KARARLAR ALINIYOR

Schneider Electric uzmanları, mühendislik ve endüstriyel yazılımlar sayesinde yaşanan değişimleri şu şekilde anlattı: Yıllarca endüstriyel ortamlardaki mühendislik ve operasyon disiplinleri birbirinden kopuktu. Bu nedenle bir tesisin tasarım, inşa ve işletme süreci mühendislerden mühendislere bir dizi devir içeriyordu. Elden ele geçen ve oldukça karmaşık olan bir süreç sonunda da son kullanıcıya teslim gerçekleşiyordu. Böyle bir süreçte yaşanabilecek sorunlarda en son dokümantasyona erişmek başlı başına bir problem olarak ortaya çıkıyordu. Tesis sahibinin tesisi, operasyonel verimliliğini ve kârlılığını optimize etmeye dönük çalışmaları ise yine aynı sebepten başarısızlıkla sonuçlanabiliyordu. 

Bu noktada mühendislik ve operasyonel yazılımların birleştirilmesi endüstri açısından büyük avantaj sağlıyor. Çünkü artık tesisi inşa eden bir kişiye devretmek gerekmiyor. Tüm bu işlemler kişilerin tesisi inşa etmesini sağlayan ve kontrol sistemini otomatik olarak programlayan tasarım yazılımıyla profesyonel bir şekilde arayüz oluşturan yazılım aracılığıyla yapılıyor. Ayrıca, o tasarım aracının çıktısı tesisin bir “dijital gösterimi” olarak işlev görüyor. Tesis çevrimiçi olduğunda dijital gösterim fiziksel tesis tarafından üretilen gerçek zamanlı verilerle etkileşime giriyor. Böylece yazılım “dijital gösterimi” fiziksel tesiste olup bitenleri aynen yansıtabilen bir “dijital ikize” dönüştürebiliyor. 

Bununla birlikte, yakın zamana kadar, kilit tesis sistemlerini kullanan çalışanlar, genellikle yazılımların sunduğu işlevselliğinin yalnızca bir kısmını kullanabilirdi. Görselleştirme karmaşıktı ve işlevleri öğrenmek zordu. Artık daha gelişmiş ve sezgisel operasyonel yazılımlar sayesinde görevler karmaşık arka plan ayrıntılarının tümünü anlamaya gerek olmaksızın yerine getirebiliyorlar.