Sanayinin ihtiyacı olan katma değerli üretim çözümlerinin tohumları çok ortaklı bir projeyle atılıyor. Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi’nin öncülüğünde, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş.’nin de çözüm ortağı olduğu MAKİNA HANGAR Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Türkiye’de sanayi endüstrisini geleceğe taşıyacak MAKİNA HANGAR’da yenilikçi, katma değerli, sürdürülebilir ve rekabetçi projeler üretilmesi hedefleniyor. Kartal'da açılan MAKİNA HANGAR’ın proje çözüm ortağı olan Hannover Fairs Turkey, Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’nde faaliyet gösterecek start-up’lara ve inovatif projelere ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtım ve pazarlama fırsatı sunacak. Hannover Fairs Turkey’in desteklediği MAKİNA HANGAR girişimi, sektörel firmaları, sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri ve mühendisleri aynı çatı altında toplayarak Türkiye'deki sanayi sektörünü daha ileriye taşıyacak ve yeni fikirlerin geliştirileceği, fark yaratacak projelerin üretileceği bir platform olacak.

ENDÜSTRİYE YÖN VERECEK GİRİŞİMLERİN MERKEZİ OLACAK 

Her geçen gün yükselen ihracat rakamları, gelişen sanayi tesisleri ve büyüyen kapasiteler ile Türkiye sanayisi sürdürülebilirlik odağında büyümeye devam ediyor. Bu doğrultuda sanayi ve mühendislik alanında öncülük ederek fark yaratacak projelerin üretilmesi ve desteklenmesi amacıyla kurulan MAKİNA HANGAR’ın açılışında konuşan Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tataroğlu, merkezin makina endüstrisi için önemi hakkında şunları söyledi: “Bu ülkenin geleceğini hep beraber nasıl güzelleştirebiliriz? Bunu mühendisler yaparsa, nerede ve nasıl yapabilir? Bu soruların yanıtlarını aradık ve MAKİNA HANGAR’ı bir umut ve gelecek mekânı olarak dizayn ettik. Amacımız umutsuzluk ve geleceğe yönelik belirsizlik sarmalının aşılmasında mühendislerin katkısına dikkat çekmekti. Türkiye olarak makina ihracatımız 28.2 milyar dolar seviyesinde. Sektör olarak dünya sıralamasında olmak istediğimiz noktada değiliz. Bunun nedenleri arasında ülkemize sanayinin geç gelmesi ve mühendislerin nitelik ve sayısal anlamda yeni yeni artış göstermesini sıralayabiliriz. Sanayimizde MMO’ya bağlı 677 bin mühendis bulunuyor. Bunlar içerisinden 127 binini makine mühendisleri oluşturuyor. 70 yılda 700 bin sayısına ulaşan mühendislerimizin aslında az zamanda çok iş başardıklarını söyleyebiliriz. Ülkemizde mühendislerimizin nüfusumuza oranı binde 8. Henüz 3’üncü ve 4’üncü kuşak mühendislerimiz için yeterli üniversite, laboratuvar ve ekipman bulunmuyor. Bu nedenle MAKİNA HANGAR gibi mühendislik ve teknoloji merkezlerinin önemi çok büyük. Ülke olarak ancak mühendislik ve tasarımın buluştuğu bu tür merkezler sayesinde makine imalatında katma değerli ürünler üretebilir hale gelebiliriz.”

Adsız Tasarım 2024 02 19T181446.514

DİNAMİK BİR TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK 

MAKİNA HANGAR’da yenilikçi, katma değerli, sürdürülebilir ve rekabetçi projeler üretileceğini belirten Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Annika Klar, şirket olarak girişime sunacakları destekler hakkında açıklamada bulundu. Klar, “Hannover Fairs Turkey olarak Türkiye’de sanayi sektörünü daha ileriye taşıyacak, sektörel firmaları, sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri ve elbette farklı disiplinlerden mühendisleri tek bir çatı altında toplayacak yeni nesil bir girişim olan MAKİNA HANGAR’ın çözüm ortağı olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Burada hem bilgi ve deneyim paylaşımı sağlanacak hem de makina imalat sektörünün geleceğine yön verecek projeler hayata geçirilecek. Bu önemli projenin paydaşı olurken Hannover Fairs Turkey olarak MAKİNA HANGAR’da geliştirilecek yeni fikirleri endüstri ile buluşturarak hayata geçmesine olanak sağlamayı hedefliyoruz. Endüstriyi bir araya getireceğimiz MAKİNA HANGAR’da yıl boyu özel etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinlikler ile amacımız, endüstriye ve sektöre katkı sağlamak, sektördeki yeniliklere ışık tutmak olacak. MAKİNA HANGAR’da ekosisteme katkı sağlayan lider markalar ile farklı sektörlere yönelik konferanslar, sempozyumlar, workshoplar ve lansmanlara ev sahipliği yapmayı planlıyoruz” dedi.
 
“MAKİNA HANGAR’da oluşacak yeni fikirleri ve yeni konuları lider markalarımız ile inşa edeceğiz”

MAKİNA HANGAR’da farklı konularda laboratuvarların inşa edilmesine imkân sağlayacaklarını da ifade eden Annika Klar, “Çok amaçlı atölye odalarını sanayinin kullanımına sunacağız. Laboratuvarlarda farklı konularda araştırmaların yapılmasını sağlayacağız. 5G, Endüstri 4.0, VR/AR ve Yapay Zekâ bunlardan sadece birkaçı olacak. MAKİNA HANGAR’da oluşacak yeni fikirleri ve yeni konuları lider markalarımız ile inşa edeceğiz. Bu olağanüstü fırsatı yarattıkları için Makine Mühendisleri Odası'na ve destek veren tüm şirketlere ve ortaklara teşekkür ediyorum.  Daha önce de belirttiğim gibi burası sanayinin hangarı olacak ve buranın geleceğini sizlerle birlikte şekillendireceğiz. Böylece gelecekte bu ekosistemden birçok başarı hikâyesinin çıkacağına inanıyoruz. Biz de bu önemli projenin bir paydaşı olarak burada gelişecek yeni fikirleri endüstri ile buluşturarak hayata geçmesine olanak sağlamış olacağımız için mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu. 

“İklimlendirme sektörümüz için de burası açık bir laboratuvar ve buluşma noktası olacak”

RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK

Açılışta konuşan Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSKAV) Yönetim Kurulu Başkanı Sarven Çilingiroğlu ise, “Hayal olarak yola çıktığımız bir yolun sonucunda ortaya çıkan bu mekân gururlandığımız bir merkeze dönüştü. Mühendislerin ve teknolojinin buluşacağı, çocukların ise kod yazma ve bilime ilişkin deneyimler gerçekleştireceği bu mekân çok önemli bir proje. Gençlerimizin kendi gelecekleri açısından uygun sektör seçimi yapabilecekleri, özellikle teknoloji açısından rehber niteliği taşıyacak bir oluşumun tam merkezindeyiz. İklimlendirme sektörümüz için de burası bir açık laboratuvar ve buluşma noktası olacaktır” dedi.

MAKİNA SEKTÖRÜ İTHALATININ İHRACATTAN FAZLA OLMASI SEKTÖRÜ ZORLUYOR

MAKİNA HANGAR’ın gerçekten de müthiş bir fikir ve hedefe odaklanma, verimlilik tablosu olduğuna dikkat çeken Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Denetim Kurulu Üyesi Sefa Targıt makina sektörünün ulaştığı noktaya değinerek şunları söyledi,  “Türkiye’de makinacılık 100 yıllardır milletimizin hayali. Rakamlara bakacak olursak; 2023 yılında sektör olarak 28.2 milyar dolarlık bir ihracatımız oldu. Bu rakam sektörümüzün tırnakları ile kazıyarak geldiği bir noktadır. Bu gerçeği yabana atamayız. Ancak sektör olarak ithalatımıza baktığımızda bu rakam 45 milyar dolar civarında. Sırf Çin’den geçen yıl yapılan ithalat 12 milyar dolar. Sektörümüzü zorlayan en önemli nokta budur.”

Adsız Tasarım 2024 02 19T181258.264

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN İHRACATI SON 15 YILDA 2.5 KAT ARTTI

Türk İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal ise konuşmasında, “İklimlendirme sektörü olarak 14 yılda çok büyük işler başardık. Sektör olarak dünya pazarından yüzde 1.4 pay alıyoruz. Yine dünyanın birçok noktasında yılda 35’in üzerinde etkinlik yaparak ihracatımızı arttırıyoruz. Son 15 yılda ihracatımız 2.5 kat artış gösterdi. Bunlar hayal değil. Doğru organizasyonlar ile sektörlerin büyümesi mümkün. MAKİNA HANGAR son derece verimli bir merkez olmuş. Doğru binaların verimli bir şekilde kullanılması çok önemli” dedi.

"Makina Hangar bütün paydaşların aynı hedefe odaklandığı bir kuvvetler bütünlüğü"

Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise, hedefleri doğru çizilmiş bir yolda başarı sağlanabileceğini vurgulayarak, “Bir mühendis olarak yapmamız gereken ilk şey hedefimizi belirlemektir. Eğer bir hedef bütünlüğünüz yoksa, doğru belirlenmiş bir hedefiniz ve bütün paydaşların aynı hedefe odaklandığı bir kuvvetler bütünlüğü yoksa, bütün bu çalışmalar etkileri sınırlı çalışmalar olarak kalıyor. Doğru anlatılan ve doğru yönetilen her şeye ciddi destekler verilebiliyor. MAKİNA HANGAR da buna en iyi örneklerden biri olmuş” diye konuştu.